Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

Himachal Pradesh – Trek Kugti, aneb tam a zase zpátky
Trekování v horách

Himachal Pradesh – Trek Kugti, aneb tam a zase zpátky

Pondělí 1. 10. Ráno jsem vstala chvilku před ostatními, abych se vysprchovala a vyprala si. Nepoučeni včerejší situací v hotelové restauraci jsme si tam chtěli dojít na snídani. Neměli však už vůbec nic, a tak jsme se najedli u stánku s pečivem. Brahmour je městečko barevných dřevěných domků s břidlicovými střechami obklopené jablečnými sady a kukuřičnými políčky.

Z Adelaide do Melbourne přes Kangaroo Island
Cyklocestování

Z Adelaide do Melbourne přes Kangaroo Island

Naše poslední reportáž byla z Adelaide, kde jsme trávili celkem týden a dopřávali si odpočinek po více než jedné polovině expedice.

Ostrov, který si umí postavit hlavu
Ostrovy a pláže

Ostrov, který si umí postavit hlavu

I v turistickém ráji se najde zapomenuté místo, kam zabloudí jen málo návštěvníků. Takové místo si uchovává svou divokost a krásu dones. To je Ikarie, neznámý řecký ostrov, kde se dodnes vypráví legenda o tragickém pádu okřídleného hrdiny.

Blízkovýchodne dobrodružstvo VIII. – Maalula

Blízkovýchodne dobrodružstvo VIII. – Maalula

Budíme sa do krásneho rána. Na dnes sme si vymysleli, že nachvíľu opustíme brány Damašku a pôjdeme sa pozrieť do 50km vzdialenej dedinky Maalula.

Ekoautem do Pekingu a zpět
Road tripy / Okružní jízdy

Ekoautem do Pekingu a zpět

Stanislav Miller si z podzimního kola soutěže o podporu Expedičního fondu odnesl zvláštní cenu: 1000 litrů použitého oleje z restaurace Klubu cestovatelů Karavanseráj. Co s ním bude dělat?

Matka tisíců neboli ďáblova páteř – podivuhodná rostlina Mexika

Matka tisíců neboli ďáblova páteř – podivuhodná rostlina Mexika

Není to žádná poběhlice. Přesto se jí stačí jen dotknout a už se z ní sypou potomci. Klonovaní. Určitě se nejmenuje Dolly, i když s ní má mnoho společného. Častěji jí však nazývají Ďáblovou páteří….

Blízkovýchodne dobrodružstvo VII. – Aleppo

Blízkovýchodne dobrodružstvo VII. – Aleppo

Autobus nám z Hamy odchádza presne o 8:00. Pred hotelom zastavujeme taxík a sme zaskočený, že nás vôbec nechce obrať. Za cestu na stanicu platíme 30 SYP, čo nám hovorili aj v hoteli. Za necelé dve hodiny prichádzame do Aleppa.

Bangkog: jak uctít thajského krále
Tradice

Bangkog: jak uctít thajského krále

Je Thajsko jen divadýlko pro turisty nebo má tato oblíbená turistická destinace skutečně něco do sebe? A proč Thajci každý večer přesně v šest stojí v pozoru?

Zpátky do civilizace
Cyklocestování

Zpátky do civilizace

Od předchozí reportáže utekly zase asi dva týdny, během kterých jsme definitivně opustili více pustou, méně obydlenou, divočejší a dobrodružnější půlku naší cyklocesty a nyní už nás bude čekat více obydlená jihovýchodní a východní půlka Austrálie.

Vábení posvátné tibetské hory Kailás přitahuje poutníky z celého světa
Trekování v horách

Vábení posvátné tibetské hory Kailás přitahuje poutníky z celého světa

Podlehněte tajemnému vábení posvátné hory. Poznáte, jak prožívají Tibeťané to, co patří k životu – zrození, smrt, rituály i sny…

Ekoturistika v Laosu z pohledu obyčejných sólo-cestovatelů
Udržitelné cestování

Ekoturistika v Laosu z pohledu obyčejných sólo-cestovatelů

Jak cestovat za domorodými kmeny zodpovědněji? V praxi to je mnohem složitější než v diskusích na Hedvábné stezce. Nemáme žádný všeobecně platný návod, jen pár zkušeností. Třeba o tom, že i výlet k „domorodé většině“ může být zajímavý.

Z džungle do pustiny
Pralesy

Z džungle do pustiny

Expedice Peru 2007 studentů Institutu tropů a subtropů ČZU v Praze mapovala v amazonské oblasti Pucallpy vliv tamních farmářů na biodiverzitu. Projekt v březnu finančně podpořil Expediční fond. Přinášíme 3. díl o expedici J. Krausové a J. Víchy, tentokrát z Bolívie.

Blízkovýchodne dobrodružstvo VI. – Hama

Blízkovýchodne dobrodružstvo VI. – Hama

Po návšteve „najúchvatnejšieho hradu na svete“ nás sýrske cesty vedú do známeho mestečkaHama. Berieme to opäť cez Homs, ale v meste sa nezastavujeme. Z Homsu to je do Hamy len okolo 50 kilometrov. Ani sme sa nenazdali a víta nás ceduľa „Welcome to Hama“. Prichádzame z kopca a tak sa zdá, že je mesto poriadne veľké a roztiahnuté…

Blízkovýchodne dobrodružstvo V. – Crac des Chevaliers

Blízkovýchodne dobrodružstvo V. – Crac des Chevaliers

Chalan, ktorý spravuje hotel nám vybavil, že nemusíme ísť na stanicu do mestečka, ale že nám autobus do Homsu zastaví priamo na našej ulici. Je to vlastne cestou, takže s tým nebol žiadny problém. Z okna sa ešte pozerám prebúdzajúce sa ruiny púštnej Palmýri a za 75 SYP na osobu vyrážame. Poslednú dve miesta sú voľné v úplne vzadu, tak sa s domácimi trochu tlačíme. Krajina vonku je stále rovnaká, vôbec nič sa na nej nemení. Aj v telke stále púšťajú tie isté hudobné klipy. Teda možno ani nie sú tie isté, ale všetky vyzerajú na jedno kopyto.

Mangrovy v Peru – netradiční lákadlo

Mangrovy v Peru – netradiční lákadlo

Expedice Peru studentů Institutu tropů a subtropů ČZU v Praze mapovala v amazonské oblasti Pucallpy vliv tamních farmářů na biodiverzitu. Jejich projekt v březnu finančně podpořil Expediční fond. Přinášíme 2. díl o expedici Jitky Krausové a Jakuba Víchy.