Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

Na skok v Ománu: od šnorchlu přes hory až ke kadidlu
Potápění a šnorchlování

Na skok v Ománu: od šnorchlu přes hory až ke kadidlu

Co víc si přát? Můžete v klidu odpočívat na pláži a šnorchlovat, nebo si užívat islámskou architekturu rušných měst. Pokud vás už obojí omrzí, vydejte se do horských vesnic, abyste poznali jedinečný život starého světa.

Misiones – země pralesů, řek a vodopádů (ráj v Argentině)
Národní parky a přírodní skvosty

Misiones – země pralesů, řek a vodopádů (ráj v Argentině)

Nejsevernější argentinská provincie je rájem pro milovníky a fotografy přírody. Kromě ohromujících vodopádů Iguazú je země protkána stovkami divokých říček vytékajících z pohoří Sierra Misionera. Jsou domovem pro nespočet rostlinných i živočišných druhů.

Kdo z koho? Člověk a slon

Kdo z koho? Člověk a slon

Oblast Acehu na Sumatře pomalu začíná žít svým obvyklým životem. Díky programu Charity ČR jsou tamější zemědělci opět schopni pěstovat banánovníky a kávu. Po zničující válce však mají nového nepřitele. Jsou jím divocí sloni.

Putování po Jemenu

Putování po Jemenu

Když jsem svým kamarádům oznámil záměr, že se chystám strávit téměř měsíc v Jemenu, setkal se tento můj plán se dvěma typy reakcí. Jedni si významně ťukali na čelo a upozorňovali mě na riziko únosu, druzí vůbec netušili, že taková země existuje. Přesto jsem se nenechal jsem se zviklat varováním a společně se třemi kamarády jsme se vypravili do nejjižnější země Arabského poloostrova.

Jak si užít (nejen) Indii
Tradice

Jak si užít (nejen) Indii

Příliš mnoho lidí, aut, hluku, zápachu, odpadků a špíny, ale také bezpočet krásných památek, milí lidé, barevná a rozmanitá kultura, nádherná příroda a hory. Říká se, že Indii buď člověk miluje, nebo ji nenávidí.

Tanečníci z hor

Tanečníci z hor

Nejen tsunami způsobilo indonéským vesnicím potíže. Ozbrojený konflikt na mnoha místech zcela znemožnil i jinak běžnou školní docházku. Projekt taneční výuky má pomoci odstranit trauma dětí z války a podpořit indonéskou tradiční kulturu.

První zpráva z výpravy za nočními skřítky
Aktuality

První zpráva z výpravy za nočními skřítky

Projekt s názvem Za nočními skřítky – výzkum nártounů filipínských a jeho uplatnění při ochraně druhu získal podporu Expedičního fondu. Díky tomu jsme mohli vyrazit do světa a nyní se s vámi podělit o nejnovější zprávy přímo z terénu.

Setkání s ďáblem
Národní parky a přírodní skvosty

Setkání s ďáblem

Na cestě z Grand Canonu do Finke NP jedeme s naším dvacetiletým Subaru tak 80 km v hodině, více nám to silnice nedovolí a znenadání registruji na silnici dvě malá zvířátka, která jsme vídali jen na fotografiích.

Z Queenstownu do Christchurchu

Z Queenstownu do Christchurchu

A je tady závěr naší novozélandské expedice. Po Milford Tracku jsme trošku vyčerpaní, více psychicky než fyzicky, přece jen to chvílemi vypadalo jako boj o přežití. Dostali jsme alergii na dešťové kapky, jakmile se nás nějaká dotkne, asociuje v nás vzpomínky na mokré chladivé oblečení. Brrrr!

Zemědělská škola nadějí pro farmáře v Indonésii
Aktuality

Zemědělská škola nadějí pro farmáře v Indonésii

Obnova míst zničených tsunami v Indonésii probíhá jen velmi pomalu. Charita ČR založila ve vesnici  Arun Patah zemědělské školicí středisko a účinně pomáhá farmářům znovu hospodařit.

McLeod Ganj: muzeum tibetského exilu

McLeod Ganj: muzeum tibetského exilu

McLeod Ganj neboli „Malá Lhasa“ je městečko na úpatí Himaláje nedaleko Dharamsaly v indickém státě Himačalpradéš. Kromě sídla Dalajlamy a tibetské exilové vlády zde můžete navštívit i muzeum tibetského exilu.

Deník z Kuby

Deník z Kuby

Po 3tej hodine rannej sa budíme – teda ja som ani nespal. Klasický deň pred cestou – nestíhačky darčeky a veci, keďže nebudeme cez sviatky doma – chvalabohu.

Křížem krážem Indočínou – severní Thajsko
Zajímavá místa

Křížem krážem Indočínou – severní Thajsko

Naše jihoasijské putování pro mě začalo 9. listopadu na letišti v Aucklandu, ze kterého jsem po 14 měsících opouštěl Nový Zéland a nabral směr Bangkok. Po 12 hodinách letu jsem se ocitl na letišti v Bangkoku a vydal se do ulic najít pozdě v noci Terku, která odletěla o den dříve.

Africký sen o Masajích
Domorodá etnika

Africký sen o Masajích

Pokud rádi vybočujete z obvyklých turistických tras, potom se při putování Tanzánií zcela jistě zastavíte u jedné z původních masajských vesnic, které tu jen pár kilometrů od hlavní prašné silnice žijí po staletí svým stále stejným způsobem a rytmem života.

Za Pavlem Šebestou mezi malajské Semangy
Domorodá etnika

Za Pavlem Šebestou mezi malajské Semangy

Výprava podpořená Expedičním Fondem potvrdila to, co badatel Pavel Šebesta předpokládal. Tedy, že malajští Semangové jsou přímými potomky nejstarších lidí, kteří se sem dostali před 80 tisíci lety z Afriky.