Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Podzimní počasí přímo vybízí k tomu, abychom si zavzpomínali na léto. Kolegyně Tereza se letos v létě vypravila na hory do Gruzie. Přečtěte si rozhovor z naší minisérie Redakce na cestách a vypravte se tam taky! Na nekonečně zelené hory, pohostinné lidi a bláznivé řidiče v maršrutkách budete ještě dlouho vzpomínat.
Kubánská metropole Vás okamžitě pohltí všudeznějícími latinsko-americkými rytmy, vůní spáleného benzínu a rozmanitostmi na každičkém kroku. Přestože jsou její zlaté časy nenávratně pryč, má tahle královna Karibiku mnohé co nabídnout. Stačí se jen pozorně rozhlédnout a překvapí Vás, kolik architektonických skvostů se pod prvotním závojem bídy ukrývá. A právě to dělá Havanu jedním z nejkrásnějších měst na světě.
O projektu Albánská výzva jste už možná slyšeli. Již od roku 2014 se cestovatel Jan Balák společně s velkou skupinou dobrovolníku snaží zastavit postupný zánik horských vesnic Curraj i Epërm a Qereç v severní Albánii. Přečtěte si rozhovor o tom, co se dosud povedlo, co se nepovedlo a jak bude projekt pokračovat dál!
Střední Amerika je jedno z magických míst naší planety. Můžete se ponořit do historie Mayů, procházet se po sopkách, horských a tropických lesích s barevnými květy a záhadnými živočichy, pod hladinou Karibského moře se setkáte s korálovými útesy, spatříte zajímavou architekturu, pestré trhy, domorodé obyvatelstvo a mnoho dalších věcí, které vám vezmou dech, ať už svou krásou či nebezpečím.
Ponořit se do hlubin a nechat kolem sebe proplouvat množství barevných korálových ryb unášených proudem nebo dokonce mantu velkou, rejnoka, obří želvu či býložravého žraloka … to je v oceánu kolem Malediv celkem běžná záležitost. K tomu všemu ten nádherný pocit z blankytně průzračné, krásně teplé vody. Barevné, stále živé korály jen dokreslují zážitek z pravého mořského ráje.
Čtvrtý kolumbijský týden jsem dorazil do města Arménia ležící v srdci kolumbijské kávové oblasti nazývané Eje Cafetero, což v překladu znamená „kávová osa“. Zde jsem se rozhodl trochu zdržet. Po sedmi měsících na cestě jsem se již cítil trochu unaven z věčného přesouvání a vůbec z toho hrozného života, co teď vedu. Navíc tato oblast vypadala, že si to zaslouží. A taky že jo!
Pro nás je vzdělání samozřejmost, na spoustě míst světa se ale stále ještě jedná o výsadu. Podobně je tomu i na Lomboku, kde se o vzdělání dětí v zapadlé vesničce Petiwung začali starat Češi.
Karel Topič má dvě srdcové destinace: Austrálii a Nový Zéland. Obě země se pro něj staly skoro druhým domovem a dlouhodobě se věnuje průvodcování a zájezdům na míru právě do těchto koutů světa. Dneska jsme si nechali prozradit jeho tajné tipy na to, jak si užít Nový Zéland co nejintenzivněji.
V nadmořské výšce téměř 4000 metrů nad mořem se na hranicích Peru a Bolívie rozkládá obrovské jezero Titicaca. Návštěvníky láká nejen samotné jezero a krásné výhledy z něj na okolní hory, ale především světoznámé plovoucí rákosové ostrůvky Uros. Jejich prohlídka je bohužel pro mnohé zklamáním. Necelé tři hodiny plavby z Puna jsou další dva ostrovy, tentokrát “pevné” – Amantaní a Taquile. Jejich návštěva nadchne snad každého.
Malá rybářská vesnice Taghazout na západním pobřeží Maroka prožívá jednu z největších transformací. Stará řemesla a vůbec celý životní styl původních Berberů se transformují do moderních služeb orientujících se na cizince a turisty. Jakoby chytání ryb na dřevěných bárkách při západu slunce bylo načasované pro fotoaparáty zvědavých dobrodruhů. Do Taghazoutu přijíždí stovky surfařů, backpackerů a stále častěji také digitální nomádi.
Posvátná hora Hua Shan, v překladu Květinová hora, se nachází v provincii Shaanxi. Leží přibližně 120 km východně od historického města Xi-An, u něhož byla nalezena slavná terakotová armáda. Pět vrcholů hory se tyčí do výšky nad dva tisíce metrů a svým tvarem připomínají květ. Odtud také pochází její název a právě na ní můžete zažít jeden z nejadrenalinovějších zážitků!
Spousta cestovatelů má procestovanou polovinu světa, ale do Afriky se zatím nepodívali. Panuje o ní spousta mýtů, kde kdo má strach z bezepčnostní situace, různých nemocí, říká se, že je drahá… Pokud vás ale při první návštěvě okouzlí, navždy si ji zamilujete. Přečtěte si rozhovor s Jaroslavem Blichou z cestovní kanceláře Dream Africa, která se na tento kontinent specializuje.
Naše redakce vám jde příkladem a cestujeme, jak jen to jde 🙂 Naše kolegyně Natálie, šéfredaktorka časopisu Svět outdooru, se letos v létě vypravila do Slovinska. Přečtěte si krátký rozhovor o tom, jak se jí tam líbilo a co určitě stojí za vidění.
Studium spojené s cestováním do zahraničí je v poslední době čím dál oblíbenější. Je totiž pravda, že nejlépe se jazyk naučíte tehdy, pokud vám „nic jiného nezbyde“ – musíte se nějak domluvit, nemůžete si pomoct českými slovíčky. Jak se takový pobyt v Austrálii líbil Adamu Žákovi? Přečtěte si v rozhovoru!
Colca kaňon v jižním Peru dosahuje hloubky 3270 metrů, čímž se řadí mezi nejhlubší kaňony na světě. Je domovem prostým horalům, kterým nevadí žít v nadmořské výšce kolem 3 500 metrů nad mořem, ale také napříkad kondorům, lamám alpakám, divokým vicuñám a pumám. Tato suchá, sopečná příroda nabízí dramatické výhledy na gigantické hory, dosahující výšek kolem 6 000 metrů.