Kateřina Krejčová

Kateřina Krejčová

Kateřina Krejčová vystudovala matfyz a pět let pracovala v bance jako analytik. Ráda jezdí stopem, bydlí u místních obyvatel a leze na vysoké kopce. Mezi zdolanými vrcholy má desítky kopců na pěti kontinentech, z toho 6 šestitisícovek. Přešla sama Pyreneje po GR11 za 34 dní, byla dobrovolnicí v Ladáku v severní Indii, kajakovala v Kanadě a trekovala v Himalájích. Nejradši má ty kouty světa, kde celé dny nepotká žádného turistu a může si chodit krajinou, kudy se jí zachce. Její nejdelší cestou byla šestnáctiměsíční Cesta kolem světa, o které přednáší a vydala knihu Pozpátku Kolem zeměkoule. Více na www.zcestykolemsveta.cz.

Na kolik se cítím

30+

Navštívené země

Je jich už dost přes 80 a stále přibývají další :-)

Nejdelší cesta

484 dní dlouhá cesta kolem světa v letech 2014-2015 s partnerem Petrem

Cesta, které si nejvíce vážím

Cesta kolem světa byla super, ale nejvíc jsem sama sebe překvapila, když jsem sólo vylezla na himálajskou šestitisícovku Kang Yatze II. Celou noc a celý den jsem měla tu nádhernou horu jen pro sebe, široko daleko nikdo. Byla součástí mého týdenního sólo treku, všechno jsem si nesla na zádech. Jo, na tuhle cestu jsem hrdá a zároveň nekonečně vděčná, že mě hory pustily a nechaly mě přežít.

Proč cestuji a co mi cestování dalo a vzalo

Cestování mi umožnilo poznat, kdo jsem a co dokážu. Poznat sama sebe a dokázat se na sebe spolehnout. A pravidelně mi bere pár kilo tělesného tuku, zejména během dlouhých treků. Škoda, že to pak zase naskáče zpátky...

Zvláštní záliby během cestování

Vylézt na každý pěkný kopec, který je aspoň trochu cestou

Největší cestovatelský sen

Vylézt na opravdu vysoký kopec. Jo, v ideálním případě to bude osmitisícovka ;)

Expedice, projekty, knihy, …

Moje první cesta byla GR11 přes Pyreneje, na kterou jsem hned navázala Severní Svatojakubskou cestou. Šla jsem sama, 70 dní a asi 1800 km. A tím to všechno začalo. Pak přišly výlety do Himálají a 484 dní dlouhá cesta kolem světa. O ní jsme napsali knihu Pozpátku kolem zeměkoule. Následovaly treky v severských zemích a plno dalších. 


Články autora

ROZHOVOR: Jakub Šolc – Dálkové treky v Alpách  
Rozhovory s cestovateli

ROZHOVOR: Jakub Šolc – Dálkové treky v Alpách  

Fyzický geograf, milovník hor a vodních toků, dálkových trailů a ultralehké výbavy na treky, kterou testuje pro Pod 7 kilo. Po českých a evropských stezkách nachodil za posledních sedm let 12 000 km. Absolvoval například trojnásobný přechod Pyrenejí (3x 800+ km), přechod alpského oblouku (2 050 km), Via Dinarica Trail ze Slovinska až do Severní Makedonie (1 620 km) a řadu dalších kratších treků. Pracuje a žije na cestě ve svém obytném autě, kterému říká Felix, a jeho přednášky o cestách jsou tak inspirativní, že by člověk nejradši vyrazil na cestu rovnou z kina.

Matěj Bernát: Když se zubař podívá horám na zoubek 
Adrenalin

Matěj Bernát: Když se zubař podívá horám na zoubek 

Jako první Čech a třetí nejmladší muž dokončil projekt 82 × 4000, tj. vystoupal na všech 82 alpských čtyřtisícových vrcholů. To zaujalo Máru Holečka natolik, že ho s sebou vzal na Sura Peak. Vznikl z toho prvovýstup severozápadní stěnou a cesta nazvaná Simply Beautiful. Matěj je zubař, a ještě navíc provozuje obchod se sportovním vybavením. Kde na to všechno bere čas?

ROZHOVOR: Martin Úbl: Stezka Českem – Nové příběhy
Rozhovory s cestovateli

ROZHOVOR: Martin Úbl: Stezka Českem – Nové příběhy

Martin Úbl je spoluautor a propagátor prvního dálkového přechodu v ČR, Stezky Českem. Je dlouhá 2000 km, často vede horami, po hřebenech a podél hranic a jejím motem je „Stezku Českem může jít každý“.

Hilux family: Offroad s dětmi přes Irák, Írán a Arménii do Gruzie
Cestování s dětmi

Hilux family: Offroad s dětmi přes Irák, Írán a Arménii do Gruzie

Dana a Jožo Arvayovi si troufli na cestu, která není pro každého. Se svými dvěma malými syny Jurkem (8) a Maťkem (5) se vydali na 14 000 km dlouhou cestu terénním autem do Iráku, Íránu, Arménie a Gruzie.  Jezdili offroad, spali ve stanech na střeše auta a zažívali nejrůznější setkání a dobrodružství. O nich budou také vyprávět v rámci Diáky festivalu IV.

ROZHOVOR: Alča a Mája o PNT – Neobjevený klenot mezi dálkovými traily
Národní parky a přírodní skvosty

ROZHOVOR: Alča a Mája o PNT – Neobjevený klenot mezi dálkovými traily

Alena Mahlejová a Marie Šnajdrová toho spolu zažily už hodně. Během 10 měsíců objely svět dokolečka, zdolaly PCT, procestovaly Patagonii, ale i Kanadu a Aljašku. Loni se jako první Češi vydaly na zatím zřídka chozený a v Česku neznámý trail, Pacifickou severozápadní stezku.

ROZHOVOR: Slávek Král a Corey – největší stopař a nejzcestovalejší pes
Cestovatelé 21. století

ROZHOVOR: Slávek Král a Corey – největší stopař a nejzcestovalejší pes

Jak a kam cestovat po světě se psem? Co k tomu potřebujete, jaká jsou úskalí a jaké radosti? Cestovatel Slávek Král a fenka border kolie Corey spolu projeli autostopem už 28 států. V rámci své neuvěřitelné 33 000 kilometrů dlouhé pouti po 19 státech euroasijského kontinentu si prošli si cesty po Balkánu i Banátu, podívali se do Ruska, Střední Asie, Íránu nebo Turecka. Kromě toho v zimě přešli Šumavu po nouzových noclezištích a podnikli i mnoho dalších výletů po ČR a Evropě.

ROZHOVOR: Petr Beránek – BASE jumping, z hrany do propasti
Adrenalin

ROZHOVOR: Petr Beránek – BASE jumping, z hrany do propasti

Z těch nejvyšších komínů, stožárů a mostních oblouků. Z letadel a strmých skal. Létá v okřídleném obleku jako hrdina akčních filmů. Petr Beránek aktivně provozuje adrenalinové a akční sporty, jako je BASE jumping, parašutismus, horo-, skálo- a ledolezení, přežití v divočině. Je BASE jumping holé bláznovství, nebo jen další adrenalinový sport? A způsobuje závislost?

ROZHOVOR: Marek Balicki – Rok na Filipínách
Cestovatelé 21. století

ROZHOVOR: Marek Balicki – Rok na Filipínách

Během půl roku dojel z Evropy do Japonska na skládacím kole. Na Filipínách si postavil loď a pak s ní proplul souostrovím. Přes Austrálii přejel na městském skútru. Víc něž rok strávil na Novém Zélandu, Samoa a Fidži. A teď už tři roky žije v Evropě v obytné dodávce. Marek Balicki – Záchranář na cestách.

ROZHOVOR: MIZUBIZU – Roční cyklolíbánky Japonskem
Cyklocestování

ROZHOVOR: MIZUBIZU – Roční cyklolíbánky Japonskem

Michal nesnáší kolo, ale miluje Zuzku. Aby své city demonstroval slovem i činem, spolu s žádostí o ruku jí slibuje splnit její dlouholetý sen: projet Japonsko na kole. A tak spolu 10 dní po svatbě sedí v letadle směr Hokkaidó. Víza mají roční, plán mlhavý, zkušenosti chudé, ale odhodlání veliké. Nakonec spolu v Japonsku stráví rok a na kole ujedou 7500 km.

ROZHOVOR: Jezdím na kole a vozím si padák, Tadeáš Šíma
Adrenalin

ROZHOVOR: Jezdím na kole a vozím si padák, Tadeáš Šíma

Z Kostariky do Mexika vedla další z Tadeášových cest v sedle bicyklu. Bezmála 3000 km dlouhá výprava skrz Střední Ameriku byla jednou z nejnáročnějších, kterou absolvoval. S sebou si vezl tentokrát i lehký padák, na kterém poletoval na Kostarice, Guatemale i Mexiku. Celá expedice vygradovala slezením nejvyšší sopky Severní Ameriky, „Hvězdné hory“ Pico de Orizaba. Přijďte si poslechnout poutavé vyprávění o cestě skrz Latinskou Ameriku nevšedním způsobem.