Cestopisy a reportáže

Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.

REDAKCE NA CESTÁCH: 5 otázek pro Terezu Kramplovou o cestě do Kambodži

REDAKCE NA CESTÁCH: 5 otázek pro Terezu Kramplovou o cestě do Kambodži

Naše redakce vám jde příkladem a cestujeme, jak jen to jde 🙂 Naše kolegyně Tereza se letos na jaře vypravila do Kambodži, přečtěte si krátký rozhovor o tom, jak se jí tam líbilo a co určitě stojí za vidění.

Po stopách mořeplavců do černohorské zátoky Boka Kotorská

Po stopách mořeplavců do černohorské zátoky Boka Kotorská

Na kolech přijíždíme z chorvatského Dubrovníku do Boky Kotorské až k večeru. Stavíme stan v kempu u moře nedaleko města Herceg Novi. Další den se chystáme na cestu podél pobřeží prozkoumat celou zátoku, na jejímž konci je nejzajímavější historické město v Černé Hoře – Kotor.

Izrael – země, které není třeba se bát

Izrael – země, které není třeba se bát

Izrael v někom může vzbuzovat trochu rozporuplné pocity. Geograficky leží v Asii a přitom je to území, které je kolébkou evropské křesťanské civilizace. Setkávají se zde 3 základní monoteistická náboženství, historie území se datuje v tisících letech před naším letopočtem a moderní historie i současné dění ho často dostává na titulní stránky zpravodajských periodik. To vyvolává spousty otázek. A z nich převládá ta základní. Vydat se tam, či nikoliv?

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Kateřina Zeira radí, jak na cestování v Izraeli
Praktické rady na cesty

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Kateřina Zeira radí, jak na cestování v Izraeli

Návštěvy Izraele jsou v dnešní době i přes obavy některých jedinců velice oblíbené a my musíme jen potvrdit, že jde opravdu o zajímavou zemi, která rozhodně stojí za vidění. Pokud její náštěvu plánujete, přečtěte si rozhovor s paní Kateřinou Zeirou, která v Izraeli žije už více, než 14 let a pracuje jako licencovaná průvodkyně.

Jak jsme tři měsíce žili v japonském chrámu
Dobrovolnictví

Jak jsme tři měsíce žili v japonském chrámu

Seděli jsme s Nelou v domě Fujitových, popíjeli vychlazený čaj a poslouchali tamější dialekt japonštiny a stále nemohli uvěřit, že jsme v Japonsku. Všechno se to semlelo tak rychle. Vůbec nebyl čas si uvědomit, že někam opravdu jedeme. Jednou se probudíte a uvědomíte si, že nejste doma ani u známého – a dokonce ani ve vlastní zemi.

Chrámy, mrakodrapy i česká zákoutí aneb kam vyrazit v Soulu
Města

Chrámy, mrakodrapy i česká zákoutí aneb kam vyrazit v Soulu

Hlavní město Jižní Koreji sčítá přes 10 milionů obyvatel, zajímavých míst však snad nabízí ještě víc. Které památky nesmíte vynechat, kde se dobře najíst, levně nakoupit a kde potkáte krajany? To se dozvíte v této reportáži Nicole Martincové, která v Jižní Koreji studuje asijskou literaturu a korejštinu na Yonsei University v Soulu.

Expedice VICHR 3: Proč katamarán z PET lahví nedoplul až do Afriky a co bude dál?
Aktuality

Albert Fikáček z Brna, zakladatel cestovatelského klubu Expeditionclub.cz, se letos v dubnu s dalšími dvěma dobrodruhy pokusil splnit svůj dlouholetý sen a na katamaránu postaveném z PET lahví doplout ze severoitalského Piombina až k alžírským břehům. Jak jejich výprava dopadla?

Manuál balijského řidiče: Znáte Bali kiss? A preferujete skútr nebo kolo?
Moto-cestování

Manuál balijského řidiče: Znáte Bali kiss? A preferujete skútr nebo kolo?

Až se ocitnete na Ostrově bohů, určitě si ho budete chtít pořádně prohlédnout. I když to pohledem na mapu vypadá jako hračka, vzdálenosti tady jsou relativní a to, za jak dlouho urazíte jaký kus cesty závisí na vašem dopravním prostředku, situaci na silnici ale také na hinduistickém kalendáři. Setkání s náboženským procesím – ceremonií může vaši cestu prodloužit třeba i o několik hodin.

Odpočinek na hinduistickém Bali a dobrodružství na divokém Lomboku
Hinduismus

Odpočinek na hinduistickém Bali a dobrodružství na divokém Lomboku

Bali je malý indonéský ostrov, který ukrývá plno pokladů. Tohle oblíbené turistické místo nabízí krásné pláže, sportovní zážitky a nádherné chrámy. I když někdo může říct, že se jen hemží turisty, je nádherný a místní hinduistická kultura a usměvaví lidé stojí za návštěvu. Naopak jiný indonéský ostrov, sousední Lombok, je o něco divočejší a můžete na něm ještě zažít tu „pravou“ Indonésii.

Bali – ostrov bohů nebo turistická past?
Ostrovy a pláže

Bali – ostrov bohů nebo turistická past?

Bali je jedna z turisticky nejoblíbenějších destinací v jihovýchodní Asii. Co všechno tento hinduistický ostrov nabízí? Kromě příjemného koupání a celoročního teplého klimatu zde můžete také navštívit spoustu tradičních chrámů a obřadů a nebo ochutnat vynikající asijské speciality. Přečtěte si reportáž pravidelného návštěvníka!

Uprchlický tábor v Ugandě: „Český projekt nám zlepšil život.“

Uprchlický tábor v Ugandě: „Český projekt nám zlepšil život.“

Skupinka žen, dětí i mužů sedí na plastových židličkách a dekách pod přístřeškem, který je chrání před ostrým africkým sluncem, a zplna hrdla se smějí. Jejich sousedé jim v rámci amatérského divadelního vystoupení právě předvádějí veselou scénku o tom, že je důležité dodržovat hygienické návyky i ve zdejších provizorních podmínkách. Jak divadelníci, tak jejich publikum mají jedno společné: jsou uprchlíci z Jižního Súdánu a podobně veselých chvil zatím mnoho nezažili.

ZERMATT MARATON jedinečný závod po vrcholcích Alp
Trekování v horách

ZERMATT MARATON jedinečný závod po vrcholcích Alp

Krásné prostředí švýcarských Alp láká každým rokem stále více a více vyznavačů extrémních horských běhů. Zdolání alpských velikánů je snem každého běžce, který si našel oblibu právě v běhání na horách. A právě Zermatt marathon je jedním z velkých lákadel!

Vyzkoušeli jste už glamping, luxusní kempování v přírodě?
Zajímavá místa

Vyzkoušeli jste už glamping, luxusní kempování v přírodě?

Rádi si na cestách dopřejete trochu luxusu, ale zároveň odmítáte anonymní hotelové prostředí? Chcete zažít zase něco nového? Vyzkoušejte glamping, luxusní formu kempováníů Název vznikl ze slov „glamour“ a „camping“ a tak už je určitě všem jasné, o co jde.

Škocjanské jeskyně ve Slovinsku – jako v ráji trpaslíků
Národní parky a přírodní skvosty

Škocjanské jeskyně ve Slovinsku – jako v ráji trpaslíků

Stalo se vám už někdy, že jste spatřili přírodní skvost a zůstali na něj koukat doslova s otevřenou pusou? Že ne? Tak ve Škocjanské jeskyni se vám to určitě stane! Kromě toho, že si po vstupu do jedné z největších jeskynních prostor světa budete připadat malí jako mravenečci, ze zvuků neviditelné řeky tekoucí kaňonem se vám budou ježit chlupy a budete neustále přemýšlet, jak takový ohromný prostor vůbec mohl kdy vzniknout.

REDAKCE NA CESTÁCH: Pár věcí, které šéfredaktorku Katku Smolovou zaujaly na severu Polska
Žena cestovatelka

Polsko je často mezi Čechy podceňovanou destinací. Sama sem často nejezdím, a když už, tak jen blízko k hranicím do Tater nebo třeba do Katovic. Přišlo mi tedy jako docela fajn nápad zajet si na prodloužený víkend úplně na sever, konkrétně do Gdaňsku. Vůně Baltu, projížďky na kole s výhledem na pláže a chuť čerstvých ryb na jazyku. To jsou přesně ty věci, kvůli kterým tenhle kousek Evropy rozhodně stojí za návštěvu.