Národní parky a přírodní skvosty

Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.

Bývalé Navarrské království nabízí historická města, legendy o čarodějnicích, Pyreneje, i býčí zápasy
Města

Španělská provincie Navarra byla v minulosti samotným královstvím. Hlavním městem je světově známá Pamplona a nádherné scenérie horských štítů poskytují Pyreneje. Chcete se dozvědět, co vám toto rozmanité území může nabídnout?

Pět dní v marocké poušti

Pět dní v marocké poušti

Světlo, písek a ticho. Existuje jen jasně modré nebe a přemíra světla a písek, z nějž vítr modeluje stále nové tvary. A panuje tu velké ticho, které řeže do srdce hlouběji než cokoliv jiného. A je tu také karavana, ta poskytuje bezpečí a tempo, při kterém je možné poušť skutečně zakusit. Jinak tu není nic.

Bolivijské Altiplano

Bolivijské Altiplano

Bolívie je na evropské poměry obrovská země, její rozloha přesahuje milion kilometrů čtverečních. Z toho pramení mimořádná rozmanitost, jak přírodní, tak etnická, pojem mnohonárodnostní se dokonce stal součástí oficiálního názvu státu. Od amazonské džungle po šestitisícové andské vrcholy lze jen těžko najít nějaký jednotící prvek. Pokud ale něco dokáže symbolizovat bolivijskou duši, domnívám se, že jsou to právě dosud přetrvávající syrovost a zdánlivě nekonečné, liduprázdné prostory Altiplana

Dokonalý podmořský život, deštný les, i starodávné Mayské civilizace. To je Belize
Národní parky a přírodní skvosty

V atlasu světa je Belize poměrně lehce přehlédnutelný stát, co byste ale přehlížet neměli je jeho krása. Vypravte se do Belize a navštivte tropický deštný les, pozorujte jaguáry, plavejte se žraloky, nebo obdivujte starodávná Mayská města. Unikátní je i v tom, že se zde jako v jediném státě Střední Ameriky namísto španělštiny domluvíte anglicky, což může být pro někoho velké plus.

Oáza klidu i horských panorámat – Pillerseetal

Oáza klidu i horských panorámat – Pillerseetal

V létě sytě zelené, v zimě zahalené do bílé, rozlehlé klidné, navíc překypující množstvím nejrůznějších aktivity, které tu lze celoročně provozovat. Takové je hluboké údolí Pillerseetal. Rozkládá se v tyrolských Kitzbühelských Alpách. Poskytuje prostor pro pět malebných městeček – Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee a Waidring.

Mürren – vysoko nad údolím Lauterbrunnen
Cestování s dětmi

Mürren – vysoko nad údolím Lauterbrunnen

Většinou je konec září v údolí Lauterbrunnen úchvatnou hrou barev. Ze skalní rokle se vlevo i vpravo řítí sedmdesát dva vodopádů, jejich kapky a kapičky se rozstřikují do daleka a vytvářejí závoj prosvětlený paprsky slunce. Hluboké tóny barev dělají na podzim zelenou ještě zelenější a zlatí modříny i buky v hustých lesích. Jméno Lauterbrunnen pochází z keltského výrazu pro „samá voda“.

Na sever Kalifornie

Na sever Kalifornie

Za Severní Kalifornii se někdy uvádí oblast až nad San Franciscem, jindy již od Bakersfieldu, kde končí pouště a začínají horské lesy. Nás v této oblasti nejvíc zajímaly mohutné Sekvoje, Yossemický národní park a jezero Tahoe, kde byl natáčen druhý Kmotr. A samozřejmě jsme se těšili i na květinové centrum Hippies, San Francisco.

Místa Guatemaly, která vás učarují

Místa Guatemaly, která vás učarují

Téměř polovina státu leží v džungli a je obklopená sopkami, není tedy pochyb o tom, že Guatemala se odvděčí všem milovníkům přírody, trekování v horách, ale i nadšencům do dávné mayské civilizace. To a mnohem více nabízí třetí největší země Střední Ameriky.

ROZHOVOR: Cestování, náboženství i kultura v Izraeli. Jak to vidí Češka žijící v Tel Avivu?
Aktuality

Gabriela Kahoferová je vystudovanou religionistkou, která již třetím rokem žije v Izraelském Tel Avivu. V rozhovoru se rozpovídala o tom, jak se v Izraeli žije, o rozdílnostech náboženství, ale i o tipech pro cestovatele

Panama s dítětem
Cestování s dětmi

Panama s dítětem

Syn spal poprvé ve stanu, když mu byly 4 měsíce. Nacestoval se s námi už dost, ovšem nikdy ne tak daleko. Když mu byl rok a půl, koupila jsem levné letenky do Panamy a „děj se vůle boží“. V době našeho pobytu byly malému dva roky a dva měsíce, stále nosil plínky a budil se v noci na mléko. Přesto mám pocit, že si cestu užil stejně jako my.

Grand Canyon a Indiáni
Domorodá etnika

Grand Canyon a Indiáni

Ono ráno bylo o poznání chladnější, než jsme byli poslední dobou zvyklí. Byli jsme rádi, neboť nás ten den čekal nejtěžší výšlap celé naší cesty, sestup do Grand Canyonu, a zřejmě také nejdelší cesta autem, téměř 6 hodin.

Toulání Aletsch arénou

Toulání Aletsch arénou

V zimě lyžařský ráj, v létě oáza klidu. Travnatá úbočí masivu Eggishorn jsou prošpikována cestami a cestičkami i vyhlídkovými trasami. Hlavní kulisou všech výletů je největší alpský ledovec Aletsch.

Uprostřed ničeho v Mohavské poušti

Uprostřed ničeho v Mohavské poušti

Poté co jsme po západu slunce opustili Los Angeles, otevřel se před námi pohled na donekonečna se táhnoucí rovnou dálnici. Takový pohled nás provázel následující dva týdny, jenom okolní krajina se v každém okamžiku měnila

Mallorka: Za dechberoucími výhledy k pozůstatkům hradu Alaró

Mallorka: Za dechberoucími výhledy k pozůstatkům hradu Alaró

Pokud vás během vašeho pobytu na plážích krásného ostrova Mallorka omrzí polehávání na zlatavém písku, vydejte se za pěší turistikou! Túr můžete v mallorských horách podniknout bezpočet, dnes se ale podíváme na jedinečné místo, kde si užijete trochu historie a zároveň dechberoucí výhledy na celý subtropický ostrov. Řeč je o výstupu k ruinám středověkého hradu Alaró vysoko v pohoří Serra de Tramuntata…

Korsika je rájem dálkových i jednoduchých pěších treků

Korsika je rájem dálkových i jednoduchých pěších treků

Francouzský ostrov dlouhý necelých 200 km ležící ve Středozemním moři nabízí nadšencům dálkových treků, ale i snadnějších a kratších túr spoustu vyžití. Téměř nedotčená krajina nabádá k prozkoumání přírody a hor, kterými Korsika dominuje.

1 5 6 7 8 9 27