Denně nové reportáže a cestopisy ze všech zemí svět. Cestovatelské tipy, zajímavá místa, online průvodce, aktuální informace připravené cestovateli.
Gerona – španělsky Girona, je provincie, která dokáže překvapit. Většina turistů ji zná jen jako letiště cestou k moři na Costa Brava. Přitom, když sednete na kolo, zjistíte, že Girona je víc než jen pláž – Pyreneje na dosah, středověká města, vinné stezky a kilometry tras bez aut.
Loni jsem 10 dní jezdil sám na kole po Španělsku a moc se mi ten model zalíbil. Letos jsem vyrazil na Slovensko. Proč tam? Důvod je jednoduchý. Jsem narozen jako Čechoslovák, v mládí jsem prohlížel mapy Československa a snil o cestách těmi dalekými kraji, a byl jsem tam jen párkrát. Země z jedné strany tak blízká, ale přitom neznámá. Navíc jsem tam nebyl už dlouhých 15 let.
Co se vám vybaví, když se řekne Srí Lanka? Tento smaragdový ostrov omývaný vlnami Indického oceánu patří k destinacím, které dokážou nadchnout na první pohled.
Hledáte pěší výlety, které budou bavit nejen vás, ale i vaše děti? V Německu najdete desítky Family Friendly Trails – tras, které spojují přírodu, dobrodružství i poznávání. A hlavně – děti si je zamilují.
Zaragozu, centrum historického území Aragonie na severovýchodě Španělska, utvářely dvě odlišné kultury – křesťanská a arabská – i události, které psaly historii celého Iberského poloostrova.
Severní Španělsko má něco, co jinde jen těžko najdete – divoké pláže, mlžné lesy, staleté kláštery i městečka, kde jako by se zastavil čas. Vydejte se s námi do srdce přírodního parku Oyambre, zavítejte do elegantní Comillas, rybářského San Vicente de la Barquera a nechte se unášet historií na Cestě císaře Karla V.
Češi stále častěji zjišťují, že za odpočinkem, zážitky i kulturním vyžitím není nutné vyrážet přes hranice. Česká republika nabízí tolik rozmanitých míst, že by byla škoda je neobjevit. Od romantických zámků přes historická centra měst až po moderní wellness hotely a lázně – každý si najde to své.
Švýcarský kanton Graubünden není jen největší v zemi, ale také jeden z nejpestřejších. Je to místo, kde se přírodní scenérie střídají s kulturním dědictvím tak plynule, až máte pocit, že jste na několika výpravách zároveň. Můžete tady šlapat horské traily, pít pivo v 1600 m. n. m., nebo fotit viadukty jako z pohádky.
Míst, kde proudí tzv. bílá léčivá energie, je v ČR mnoho. Výběrem nabízíme alespoň několik, jež by neměla uniknout vaší pozornosti, zajímáte-li se o věci duchovní povahy a pobýváte-li zároveň rádi v přírodě. Mnohá jsou vhodná i pro výlety s dětmi a většina nabízí možnost pěší či cykloturistiky v okolí.
Sedm veteránů, tisíce kilometrů, nespočet výzev a jediný cíl – vystavit veterány na Světové výstavě EXPO 2025 v japonské Osace. ROBOT Expedice navazuje na slavnou Sakura expedici z roku 1970 a propojuje historii, českou techniku i přátelství napříč kontinenty. Jak vypadá život na cestě dlouhé přes 18 000 kilometrů? A co všechno se musí pokazit, než to začne být opravdové dobrodružství? Zeptali jsme se přímo členů posádky.
Lucern není jen malebné švýcarské město u jezera – je to brána do světa, kde se historie, příroda a lidská odvaha propojují do jedinečného zážitku. Ať už míříte za dechberoucími výhledy, vysokohorskými túrami nebo kulturními příběhy starými jako konfederace sama, Lucern a jeho okolí vás překvapí na každém kroku.
Pamír Trail dlouhý přes 1300 km tádžickou divočinou ještě nikdo nepřešel celý – až do chvíle, kdy se do výzvy pustily Míša Hrdá a Martina Merisi. Za 69 dní překonaly neprošlapaný terén, sesuvy půdy i náročné podmínky. V rozhovoru se dozvíte o složité přípravě, setkáních s místními, i o tom, co všechno znamená vydat se do jedné z nejodlehlejších oblastí.
Řeka tady zapomněla, co je to jediné koryto. Voda se tu větví do desítek, možná stovek ramen, proplétá se mezi ostrovy rákosí a podmáčenými loukami a vytváří tak komplikovaný vodní labyrint, který se neustále mění – proto se mu přezdívá „Polská Amazonie“ – poslední místo v Evropě s takto divoce meandrující řekou.
Jižní část bolívijského Altiplana, to je surrealistická krajina téměř čtyřtisícového vysokohorského plató, z něhož vystupují dřímající vulkány s bílými čepičkami, mezi nimiž se modrají jezera pokrytá růžovými hejny pelikánů. Jinak je tu ticho a klid. Nikde nikdo, jen pár osamělých kaktusů a osad, kde čas stojí.
Nejprve elegantní město s královskou historií, o pár kilometrů dál skalní věže trčící z oceánu, dramatické vápencové útesy a písečné duny, kde voní borovice. Kantábrijské pobřeží v okolí Santanderu nabízí nečekaně rozmanitou krajinu – od fotogenických skalních útvarů Urros de Liencres po klidné lesy Dunas de Liencres. Ideální místo pro každého, kdo chce zažít sever Španělska v celé jeho surové kráse.