Slavomír Horák Po noční jízdě strávené na chodbičce autobusu, jsem nepřijel do Urgenče příliš vyspalý. Rychle však nacházím jeden z mála hotelů, který v Urgenči je. Cena je trochu vyšší, než bych byl ochoten zaplatit, ale to se nedá nic dělat, levnější hotel zde skutečně není. Za to má pokoj s dosud nevídaným luxusem – klimatizace a televize, více si snad ani nemohu přát.
Hned první zastávka příměstského vláčku, který spojuje letiště Monastir s přímořským letoviskem Sousse, se jmenuje Průmyslová zóna. Je to obrovská továrna na zpracování fosfátů, které sem navážejí těžkotonážní nákladní vlaky: do tmy svítí stovky světel, přepravníky rachotí nocí, z komínů stoupá různobarevný dým, jeřáby nakládají do lodí zpracovanou surovinu.
Jako průvodce zájezdů na Nový Zéland jsem v této zemi viděl už téměř všechno. Dosud mi ale unikal symbol Nového Zélandu – nelétavý pták kiwi. Viděli jsme ho sice mnohokrát – ale pokaždé jen v jakési miniaturní zoo, nikdy ve volné přírodě.
Celou cestu se před námi na konci údolí tyčila parádní HORA, následně se obcházela sedlem zprava. Po dvou a půl dnech jsme přešli údolí Santa Cruz, vylezli do sedla (4800), a za pršo-sněhového počasí sestupovali na druhou stranu.
Nekonečně dlouhé písečné pláže, přímořské klima, malebná krajina a jedinečná architektura letovisek dělají z ostrovu Usedom oblíbený turistický cíl. Druhý největší ostrov v Německu se díky své výhodné pozici na severovýchodě těší s více jak dvěma tisíci hodin sluníčka obzvlášť slunečnému počasí.
Jak se nejlépe dopravovat po ostrově Mallorca?
Země slonů, orchidejí a svobody! Cestovatelské kino přiblíží v pondělí 13. ledna od 20:30 v pražském Kině Lucerna tropické království, ve kterém není nouze o zážitky.
Saláty jsou do letních veder ideální a to ať již jako příloha nebo jako hlavní jídlo. Pojďme se mrknout pod kulinářskou salátovou „pokličku“ třech asijských zemí.
Rozepisovat se o indické kuchyni není věru jednoduché, jelikož by to vydalo na obsáhlou encyklopedii.Na kurzu vás zavedeme do tajů indické kuchyně a poradíme, jak na přípravu typických indických jídel.