Michal Kroužel

Michal Kroužel

Michal je dlouhodobým spolupracovníkem naší redakce. Je to milovník cestování, hor a fotografování, kterému se věnuje i profesionálně. Kromě fotografování portrétů žije pro krajinářskou fotografii. Zajímavé pohledy do krajiny nalézá kdekoli ve světě. Nejraději má však hory, které v člověku nechají nejenom vizuální dojem, ale nabízí i přímé spojení s přírodou, učí člověka pokoře i skromnosti. Cestování je nedělitelná součást jeho života.


Články autora

Ibiza – ostrov plný příběhů a barev
Ostrovy a pláže

Ibiza – ostrov plný příběhů a barev

Posledním z Baleárských ostrovů, který jsem dosud nenavštívil, je Ibiza. Než odletím, zakazuji si pro sebe myslet na její pověst ostrova pařmenů, což mě vždy od její návštěvy tak trochu odrazovalo. Chci ji poznat takovou, jaká skutečně je.

Oáza klidu i horských panorámat – Pillerseetal
Národní parky a přírodní skvosty

Oáza klidu i horských panorámat – Pillerseetal

V létě sytě zelené, v zimě zahalené do bílé, rozlehlé klidné, navíc překypující množstvím nejrůznějších aktivity, které tu lze celoročně provozovat. Takové je hluboké údolí Pillerseetal. Rozkládá se v tyrolských Kitzbühelských Alpách. Poskytuje prostor pro pět malebných městeček – Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee a Waidring.

<strong>Zelená i voňavá La Palma</strong>
Ostrovy a pláže

Zelená i voňavá La Palma

Návštěvou jediného ostrova si lze splnit celou řadu cestovatelských snů. Na malém území se nachází písečné pláže i strmé útesy, banánové plantáže, palmové háje, kopce porostlé voňavými vavříny či jedlými kaštany, rozsáhlé vinice, hluboké kaňony, vodopády, řada ostrých a majestátných hřebenů hor i aktivní vulkány.

<strong>La Gomera – malá perla Kanárských ostrovů</strong>
Národní parky a přírodní skvosty

La Gomera – malá perla Kanárských ostrovů

Milý a malý kanárský ostrůvek připomíná obří horu porostlou bujnou zelení. Od středu ostrova ukrytého v hustém deštném vavřínovém lese se směrem k moři paprskovitě rozbíhají hluboké skalnaté rokle, barrancos. Tam, kde se údolí otevírají nejvíce, vznikly rybářské vesnice a později městečka. Aby mohli místní lidé na prudkých svazích zajišťovat svou obživu, změnili je v terasová políčka se zavlažovacími kanály, z nichž vykukují banánovníky, citrusové plody nebo v plochých údolích palmové a bambusové háje.

Jarní Andalusie tepe rytmem Romeríe
Křesťanství

Jarní Andalusie tepe rytmem Romeríe

Je poslední dubnový týden, brzké jarní odpoledne a v historickém centru Andújaru to zeje prázdnotou. Počasí je jak ze škatulky, na nebi ani mráček. Kvetoucí pomerančovníky tu sebevědomě šíří omamnou vůni, připomínající jasmín. Zpěv slavíka občas přeruší zvuk nějakého motorového dopravního prostředku, kterému se podařilo proklouznout skrz úzké uličky, jinak je tu naprosté ticho. Je to ale klid před bouří. Za několik hodin se tu rozběhne několikadenní slavnost, která nemá ve světě obdoby – Romería de la Virgen de la Cabeza.

Madeira: Jak nejlépe odkrýt všechny klenoty věčně hledaného ostrova pokladů?
Trekování v horách

Madeira: Jak nejlépe odkrýt všechny klenoty věčně hledaného ostrova pokladů?

Hornatý ostrov Madeira náležící Portugalsku je zapomenutým, exotikou vyhlížejícím klenotem, který je díky dobrému leteckému spojení doslova na dosah ruky.

Horské kolo, paragliding, surf a mnohem více aneb Madeira jako ráj adrenalinových sportů
Adrenalin

Horské kolo, paragliding, surf a mnohem více aneb Madeira jako ráj adrenalinových sportů

Ostrov proslulý divokými vodami oceánu, zelenými horami a tisíci druhů rostlin má mnoho tváří. Jednou z nich je bezesporu adrenalinové využiti místních unikátních přírodních podmínek.

Kuba není jen Havana, aneb proč raději letět do Holguínu
Města

Kuba není jen Havana, aneb proč raději letět do Holguínu

Od tohoto roku je možné s přestupem v německém Frankfurtu letět přímo do Holguínu. Je to nepříliš známé město ve východní části Kuby a právě jeho poloha je ideální pro ty, kteří chtějí navštívit turisty méně navštěvovaná místa. Turisté sem totiž většinou z Havany nestihnou za svůj krátký pobyt dojet. Panenská příroda, prázdné pláže, plno zvířat, blízký kontakt s místními lidmi a všudypřítomný rytmus salsy. Popíšeme si, co dělat v samotném Hoguínu a jeho okolí, ale i v trochu vzdálenějších místech, kterými jsou Santiago de Cuba nebo Baracoa.

Soutěž o volňásky na čtvrteční premiéru Expediční kamery 2017 v pražském Aeru &#8211; UKONČENO
Aktuality

Soutěž o volňásky na čtvrteční premiéru Expediční kamery 2017 v pražském Aeru – UKONČENO

Vyhrajte 5 volných vstupů pro 2 osoby na premiéru Expediční kamery v Aeru ve čtvrtek 23. února od 18:00!

Expediční kamera 2017 už 23. 2. v pražském AERU: každoroční porce exotiky
Aktuality

Expediční kamera 2017 už 23. 2. v pražském AERU: každoroční porce exotiky

Rozsahem absolutně největší outdoorový festival v Česku a na Slovensku se pro více jak 25 tisíc návštěvníků vrací do více než 200 měst. Slavnostní premiéra se koná již tradičně v pražském kině Aero a to ve středu 23. února, poté až do dubna procestuje křížem krážem obě republiky. Letos se můžete těšit na tradičně nejlepší výběr z expedičních filmů uplynulého roku.