Sirinat: thajský národní park hned vedle letiště

Sirinat: thajský národní park hned vedle letiště

Phuket je ostrovem a thajskou provincií zároveň. Může za to jeho poloha v Andamanském moři i rozloha 543 km2. Rozkládá se v bezprostřední blízkosti mezinárodního letiště a je snadno přístupný pěšky i busem a krom pevniny k němu náleží i část moře, takže hledač neprošlápnutých cest se k němu dostane i po vodě. Třeba na jachtě. Znáte ho?

Nai Yang

Není na světě moc národních parků, které by během své existence změnily jméno. Sirinat byl coby 51. národní park Thajska vyhlášen nejprve pod jménem Nai Yang. K tomu došlo 13. července 1981, ovšem o 11 let později dostal dodnes platné jméno Sirinat. Pokud jste zvyklí na monumentalitu amerických národních parků, tropické pralesy Amazonie nebo ztichlé dálavy severské přírody, tak zdejší plážová klasika vás asi neohromí.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Hned u vchodu, zhruba dva kilometry od mezinárodního letiště, jsou stánky s o něco vyššími turistickými cenami pochutin a piva, dá se tady využít wifi připojení i ubytování různého cenového standardu. Nudit se nebudete, protože se mimo jiné nabízím kiteboarding a kitesurfing, tedy jakési „vlečení“ či „sjezdy“ na hladině pomocí řiditelného křídla, klasika vodních lyží, šnorchlování a nebo relax s pivkem v ruce a opalovacím krémem na kůži.

Pokud jste „plážoví povaleči“, tedy milovníci pohodové dovolené, zapamatujte si tato jména: Hat Nai Thon, Hat Nai Yang, Hat Sai Kaeo, Hat Mai Khao. Jedná se totiž o čtyři hlavní pláže, přičemž poslední z nich je nejdelší. Za divokou přírodou je nutno opustit vyhřátý písek. Ovšem, než tak učiníte, myslete na to, že zdejší pískové pobřeží má svou přírodovědnou hodnotu. Chráněné mořské želvy tady kladou svá vejce, z čehož mají radost toulaví psi. Ti si na nich totiž rádi pochutnají a nějaká ochrana ubývajících druhů je absolutně nezajímá. Oběd má přednost.

Dráček mezi kaučukovníky

Kaučukovník brazilský (Hevea brasiliensis) je strom, kterému se v tropických oblastech vyloženě daří. Běloši ho v honbě za kaučukem rozšířili z Amazonského pralesa hned na několik kontinentů. Jeho štíhlé kmeny s naříznutými žlábky ronícími bělavý latex si nelze splést a uvidíte je nejen na okraji, ale i uvnitř národního parku. Možná plantáž kaučukovníku ne tak zcela koresponduje se zásadami ochrany přírody, ale to neznamená, že by se na ni nedaly zastihnout zajímaví tvorové. Mezi stromy se mihnul malý letící stín, který ladně přistál na jednom z kmenů a okamžitě s ním splynul. Agamovitá ještěrka dráček létavý (Draco volans) plně odpovídá svému jménu.

Sotva pětadvaceticentimetrový ještěr má zajímavou strategii přesunu či útěku před predátory. Prostě se odrazí od kmene, roztáhne kožní řasu, kterou napne a odplachtí si pryč. Jeho zbarvení odpovídá zbarvení kmenů, takže jakmile přistane, díky mimikrám v podstatě zmizí. Není proto divu, že když nemusí, tak se na zem v podstatě nevydává. Spatřit se dá právě během letu, najít ho na kmeni je otázkou náhody a štěstí. A když už se to povede, tak nikdy nevíte, kdy se dráček rozhodne odplachtit až několik desítek metrů daleko. Jako plachtař je dráček opravdu výborný, ale zamávat svou kožní řasou a používat jí jako klasické křídlo, to nedokáže.

Dalším zajímavým národním parkem, který můžete v Thajsku navštívit je národní park Khao Sok, thajský ráj na zemi.

Kaučukovník, strom importovaný z Jižní Ameriky, se setkává tady s australským přesličníkem tichomořským a celou plejádou dalších nepůvodních rostlin. Pokud se vydáte na pláže, schválně se koukněte kolem sebe. Přesličníky vzdáleně připomínají borovice a v podstatě je nemůžete minout.

Mangrove

Z hlediska druhové diverzity živé přírody jsou v NP Sirinat nejbohatší porosty mangrovů, kde žijí podivuhodní lezci. Ryby, které opouštějí své vodní prostředí a naprosto nerybím způsobem sebou mrskají v blátě a dokonce lezou na kořeny z vody trčících dřevin. Na své si tady přijdou třeba ornitologové, kteří mají šanci na spatření zdejšího krále nebes – orla bělobřichého (Haliaeetus leucogaster).

Ovšem kouzelným a pro našince exotickým dravcem je i luňák brahmínský (Haliastur indus). Zato vrána hrubozobá (Corvus macrorhynchos) vypadá, no prostě jako vrána. Druhově je jiná než ta naše, ale laik to nepozná. Mimochodem víte na čí počest nese Sirinat své jméno? Má připomínat thajskou královnu Sirikit. Thajci, na rozdíl od nás, svou hlavu státu, krále jménem Pchúmipchon Adunjadét a jeho ženu Mom Chao Rajawongse Sirikit Kitiyakara zbožňují a jejich urážka může zanést provinilce na dlouhá léta do vězení.

Varování na závěr. V mořské části parku se nacházejí korálové útesy, což je mimo jiné prima příležitost ke šnorchlování. Zároveň po větším vlnobití nebo bouři se dají na pláži najít kousky ulomených korálů. Zajímavý suvenýr, který nic nestojí… ale jeho dovoz je nelegální. Takže myslete na to, až si budete chtít přivézt pěkný „dírkovaný kamínek“ z pláže.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí