Saúdskou Arábií po kadidlové stezce

Saúdskou Arábií po kadidlové stezce

Po stopách dávné kadidlové stezky se můžete vydat spolu s Romanem Garbou v jeho fotografiích. Zavede vás za „květinovými lidmi“ i na atrakci číslo jedna v Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie je jedno z mála posledních cestovatelských „bílých míst“ na mapě světa. Neblahá pověst Saúdské Arábie vytvořená převážně médii nás neodradila od toho, abychom v březnu 2006 jako jedni z prvních cizincůprojeli Saúdskou Arábií po stopách dávné kadidlové stezky.

Staré (a už opuštěné) centrum města Dhahran Al Janub, bývalé zastávky kadidlové stezky

První část cesty jsme věnovali průzkumu jihovýchodní horské oblasti Asir. Hledali jsme staré původní vesnice, které rychle mizí. Na relativně malé ploše se vystřídalo několik architektonických stylů s bohatě zdobenými interiéry.

Snímek stropu hlavní místnosti

Podařilo se nám objevit kočovný kmen tzv. květinových lidí (muži nosí ve vlasech květiny) u hranic s Jemenem a projít tropický deštný prales u nejvyšší hory Djebel Soudah.

V druhé části cesty jsme navštívili severozápad země v významnými zastávkami kadidlové cesty Tabuk, Taima a atrakci č.1 Saudské Arábie – Medain Saleh – „druhá Petra“, nabatejské město se 150ti hrobkami a chrámy.

Sloní skála

Úplně nakonec nás čekalo snad největší překvapení v podobě úžasného starého města v Jeddah. Celá výprava byla série milýchpřekvapení. Našli jsme místa kde moderní civilizace nepřišla, místa které tu jsou přes 2000 let a teprve čekají na své objevení pod pískem.

Západ slunce v Medain Saleh

Byli jsme několikrát pozváni do rodin a pohoštěni. Zjistili jsme, že země má svůj nádech staré Arábie a je stále co objevovat.

ROMAN GARBA bude aktivním účastníkem Cestovatelského festivalu v Praze, který se koná ve dnech 10.-11. listopadu 2007 v KD Ládví. Přijďte na jeho přednášku Saúdská Arábie, kde uvidíte mnohem více fotografií z této málo navštěvované země. Program festivalu najdete na www.setkanicestovatelu.cz .

Zkušenosti čtenářů

Honza Stedry

Mohl by jste mi prosim rict jak jste dostal vizum do Saudske Arabie?
Predem dekuji.
Zdravi Honza

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí