Etiopská kuchyně sice není příliš známá, ale je vyjímečná nejen v Africe, ale i ve světě. Základem každého jídla je placka injara, na níž se klade další jídlo. Injara se vzhledem podobá palačince, ale těsto se před uvařením nechává 3 dny kvasit, čímž získává svoji typickou nakyslou chuť.
Když můj přítel rezolutně hodil průvodce po Etiopii na stůl a řekl, že na žádné kmeny na jihu země se rozhodně podívat nepojedeme, byla jsem nešťastná. Jednak je to prý mimo trasu a druhak stejně prý pojedeme na hory.
Na naší dlouhé cestě Afrikou kráčíme etiopským deštným lesem v netrpělivém očekávání, že snad brzy spatříme domorodce nebezpečného kmene Mursi. Přicházíme do malé vesnice.
Když si vzpomenu na dva roky cestování po Africe, vybaví se mi hlad a žízeň. Většina území subsaharské Afriky je pro gurmána stezkou odvahy. Někdy není co jíst, jindy to nemá žádnou chuť a odporně to páchne nebo je to polosyrové maso neznámého původu, ze kterého lze snadno chytit nebezpečnou chorobu.
Ondřej Havelka je cestovatel a religionista a procestoval více než 100 zemí celého světa. Nezávisle prošel několik oblastí zasažených válkou. Na svých dobrodružných výpravách se zaměřuje na odlehlá domorodá etnika, jejich kulturu, historii a religiozitu, stejně tak v Etiopii.
Jaké to je, krmit hyeny, nebezpečné predátory s nejsilnějším stiskem čelistí na světě, přímo masem v ulicích města? A jak se po Etiopii cestuje?