Města

Jak se neztratit ve světových metropolích? Co zajímavého navštívit ve městech? Inspirujte se našimi články.

Aktuálně z cesty po Turecku aneb kouzlo covidového Orientu

Aktuálně z cesty po Turecku aneb kouzlo covidového Orientu

Už se vám někdy stalo, že jste přišli na památku zapsanou na seznamu UNESCO, a byli jste tam jediní? Nám se to v minulých třech týdnech stalo hned několikrát. A věřte mi, že je to nádherný pocit…

Peking: Prozkoumejte čínské hlavní město

Peking: Prozkoumejte čínské hlavní město

Necelých dvacet milionů obyvatel v současnosti žije v hlavním čínském městě. Už tenhle pouhý fakt napovídá o tom, že se jedná o neskutečně přelidněné město se specifickou atmosféru, kterou v Česku a nejspíš ani Evropě nezažijete.

Umajjovská mešita v Damašku: od hromovládce Hadada až k mešitě s Ježíšovým minaretem
Kulturní památka

Umajjovská mešita v syrském Damašku je jednou z největších a nejstarších mešit světa, přestavěná mezi lety 706 – 715 z křesťanské baziliky Jana Křtitele, která vyrostla na místě původního prastarého chrámu boha bouří a hromovládce Hadada.

Do Dubrovníku za historií a romantickou atmosférou

Do Dubrovníku za historií a romantickou atmosférou

Ten, kdo už někdy zavítal do Dalmácie ví, že je to jedna z nejkrásnějších oblastí Chorvatska. Není zde téměř žádný průmysl a její břehy jsou omývány Jaderským mořem, které přináší místním obyvatelům nemalé bohatství materiální i duševní.

Na návštěvě v mexickém městě San Miguel de Allende si budete připadat jako v románu Gabriela Garcíi Márqueze
Města

A jsme tady… Konečně jsme po třech hodinách busem z Mexico City dorazili do nevelkého města San Miguel de Allende, které nám všichni naši známí vřele doporučovali. „Určitě si tam udělejte výlet, nebudete litovat,“ slyšeli jsme jak od evropských, tak i od mexických přátel. Rozhodli jsme se je poslechnout a – udělali jsme dobře…

SYDNEY: Praktický průvodce psaný znalcem na Austrálii

SYDNEY: Praktický průvodce psaný znalcem na Austrálii

Přinášíme praktické, ověřené a podrobné informace o Sydney sepsané Karlem Topičem, který v tomto městě žil několik dlouhých let, a nyní se sem vydává se svou cestovní kanceláří.

Vzhůru na palubu!

Vzhůru na palubu!

Stojíme na jednom z mol sanfranciského přístavu. Ruch hlavní nábřežní promenády sem doléhá jen tlumeně. V dálce je vidět známou siluetu ostrova Alcatraz, ale to, co nás sem přivedlo, je přímo před námi. Na vlnách se poklidně pohupuje USS Pampanito, jedna z ponorek, které pamatují slávu amerického námořnictva období 2. světové války.

Na návštěvě v oceánu

Na návštěvě v oceánu

Pokud míříte po pobřežní silnici č. 1 z Los Angeles do San Francisca, máte příležitost prohlédnout si zdejší krajinu v celé její kráse. Výhled na Tichý oceán, rozeklané pobřeží, písečné pláže a na druhé straně silnice zvedající se hřebeny kopců, chránící úrodná údolí za nimi. Možností zahlédnout některá ze zvířat, žijící v oceánu nebo na pobřeží, ale není tolik. K tomu je ideální zastavit se v akváriu v Monterey.

Malešov a Kaňk: výlety v okolí Kutné hory

Malešov a Kaňk: výlety v okolí Kutné hory

Jakmile se nasytíte centrem Kutné hory, budete mít za sebou prohlídku Chrámu Sv. Barbory, procházku s pěknými výhledy mezi  vinicemi a  Jezuitskou kolejí, prohlídku Vlašského dvora, Hrádku, možná i podzemí, uvidíte všechny ulice, náměstí, kašny, morové sloupy a kostely, vydejte se do okolí Kutné Hory. To je neméně zajímavé a položené v nádherné krajině.

Matka měst Káhira: Poznejte její nejlepší turistická místa

Matka měst Káhira: Poznejte její nejlepší turistická místa

Egyptské hlavní město Káhira si drží prvenství nejlidnatějšího města Afriky. Káhira je totiž po staletí významnou křižovatkou mezinárodního obchodu, vzdělanosti a i kultury. Díky mísení africké, asijské a evropské kultury si metropole vysloužila přezdívku Matka měst. Inspirujte se, která turistická místa v Káhiře navštívit.

Průvodce San Franciscem aneb kanabis, svalnatý Ježíš i velké kolo

Průvodce San Franciscem aneb kanabis, svalnatý Ježíš i velké kolo

Zapomeňte na slunečnice ve vlasech nebo na Kerouaca… Ale ubalte si jointa, sežeňte tříkolku a vyrobte si úchylný mega klobouk a metropoli si užijete.

České Švýcarsko a další top krásy České republiky

České Švýcarsko a další top krásy České republiky

Česká republika, to je nejen Pražský hrad, ale také mnohé další krásy a zábava. Tipy na výlety: Hrad Křivoklát až po skalní města

Marrakéš je jedinečnou branou do orientální atmosféry Jižního Atlasu

Marrakéš je jedinečnou branou do orientální atmosféry Jižního Atlasu

Marocká královská města byla vždy centrem vzdělanosti, umění, kultury i obchodu a také sídlem královského dvora. Díky směsici různých vůní i pachů, barev, zvuků, neodbytných obchodníků a tisíců lidských příběhů se tu vrátíme v čase do živoucího a živelného středověkého městečka. Marrakéš je navíc branou do vyprahlé oblasti jižního Maroka s hliněnými vesnicemi, pouštními hrady, palmovými oázami a zlatavými dunami.

Barvy a vůně Hongkongu

Barvy a vůně Hongkongu

Jedno z nejlidnatějších velkoměst na světě je fascinující směsí barev, zvuků a vůní. Nenápadně se prolíná britský koloniální konzervatismus, čínská komunistická nadvláda i hongkongská snaha o nejmodernější technologie. Žije dvacet čtyři hodin denně a v noci září. Má chrámy, kostely, muzea, výtečné restaurace i pouliční stánky, golfová hřiště, a dokonce i pár pěkných pláží

Konzervárny ulice „Na plechárně“ v kalifornském Monterey stále voní rybinou

Konzervárny ulice „Na plechárně“ v kalifornském Monterey stále voní rybinou

Četli jste knihy Na plechárně, Pláň Tortilla, Na východ od ráje nebo Hrozny hněvu? Jestli ano, tak asi víte, že jejich autorem byl John Steinbeck, nositel Nobelovy ceny za literaturu a jeden z nejznámějších amerických spisovatelů.

1 8 9 10 11 12 33