Hory Bosny a Hercegoviny lákají cyklisty na pohostinnost místních i krásné stezky

Hory Bosny a Hercegoviny lákají cyklisty na pohostinnost místních i krásné stezky

Hledáte v Evropě liduprázdné hory s parádními šotolinovými cestami, kde potkáte spíš stáda ovcí a koní než jiné cyklisty? Hledáte zemi plnou vstřícných a pohostinných místních? Hledáte místa, kde se po probajkovaném dni výborně a levně najíte a napijete? Pak by vám neměl uniknout jeden malý balkánský stát – Bosna a Hercegovina.

„Lid vůbec chová se k cyklistům naprosto slušně; po celé cestě neměl jsem nejmenší nepříjemnosti. Potká-li cyklista jezdce neb soumary, tu prosí jej majitelé bázlivých zvířat, aby sestoupil s kola, a učiní-li tak, poděkují velmi přívětivě. Stane-li se cyklistovi něco na kole, netají kolemjdoucí své radosti z toho, ‚že gospodin rozbil koně‘, ale postojí a táží se s účastenstvím, mohou-li býti při správě nápomocni.

Za pomoc nežádají náhrady nijaké, nutno jim takřka vnutiti několik krejcarů, neb ještě lépe trochu tabáku. (Doporučuje se míti s sebou několik balíčků obyčejného tabáku bosenského k tomu účelu.) Rovněž při zastávkách v hanech neb kafanách jest dobře vyjít přítomným přívětivě vstříc, mužové, ano i chlapci již chovají se vždy s jakousi zdrženlivou laskavostí vrozenou všemu lidu.“

Napsal už v roce 1902 Jiří Daneš a já s ním dnes více než po sto letech musím souhlasit!

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Dávno se tu neválčí

Bosna a Hercegovina je naneštěstí stále doprovázená puncem války, která se zde odehrála v devadesátých letech. Jenže dnes už je to dvacet let, co válka skončila a byla by škoda, tuto kulturně a přírodně rozmanitou zemi vyškrtnout ze svých cestovatelských plánů. Že se zde turisté příliš nehrnou? To je jen otázka času, mohu-li poradit, vypravte se do Bosny co nejdříve. A třeba zrovna na kole.

Nádherná příroda a fungující moderní města, na druhé straně staré tradiční muslimské vesnice, kde potkáte pastýřky v národním kroji. Přečtěte si více o krásách této země v článku Bosna a Hercegovina: Balkán nebo Evropa?

Bosenské hory – cyklisté vítáni

Pohoří Bosny a Hercegoviny nejsou nijak zvlášť rozsáhlá, ale rozhodně vás překvapí svou pestrostí. Většinou vám na ně stačí jeden pořádný den na kole. Hory jsou plné šotolinových cest vedoucích kolem salaší místních pastýřů, což je ideální terén pro horáka či treka. Pro skalní bajkery se najdou i náročnější trasy stoupající do vyšších partií. K nejkrásnějším bosenským projížďkám patří přejezd divokého pohoří Zelengora s osvěžením v Orlovačku jezeru.

Jízdu Visočicou s panoramatickými výhledy na hluboký kaňon řeky Rakitnice a sjezd do údolí nádherně modré řeky Neretvy taky hned tak nezapomenete a pohoří Bjelašnica se starými muslimskými vesničkami a ochutnávkou místních dobrot ve stylových hospůdkách zase potěší každého gurmána. A co teprve sjezd desítek serpentin z pohoří Prenj do nejznámějšího hercegovského města Mostar. Myslíte, že Hercegovina je lautr rovina? Okolí Mostaru vás zaručeně přesvědčí o opaku.

POZOR, PAZI: Bosna a Hercegovina je nejvíce zaminovanou zemí v Evropě. Chystáte-li se ji navštívit, doporučuji kontaktovat některou z organizací zabývající se odminováváním země a vyžádat si mapy minových polí lokalit, do kterých míříte. Je třeba respektovat cedule a pásky, které nebezpečná místa ohraničují, vyhýbat se vybydleným domům a místům, kam lidská noha evidentně dvacet let nevkročila a potenciálně zaminovaným oblastem.

Na pivo do Sarajeva

Zavítáte-li do Bosny a Hercegoviny, určitě si nenechte ujít návštěvu hlavního města Sarajeva položeného v údolí řeky Miljacky. Sarajevo založili doslova na zelené louce Osmané, po nich tu zůstaly staré mešity, mosty a orientální tržnice. Za dob Rakouska – Uherska se město stalo působištěm významných českých architektů, kteří zde vystavěli ty nejdůležitější městské budovy, svatostánky Židů, katolíků, protestantů a ortodoxních křesťanů, ale i řadu obyčejných městských domů.

Samozřejmě nepřehlédnete ani stopy války a nedávnou historii nejdéle obléhaného města v Evropě, svědkem jsou desítky hřbitovů zdobící svahy nad městem. Dnes je však válka minulostí a Sarajevo je opět příjemně živou metropolí s rušnými ulicemi i klidnými zákoutími. Věže kostelů, úzké minarety starých mešit, muzea, galerie a hlavně bosenské hospůdky a tržnice plné balkánských dobrot. Doporučuji ochutnat čerstvě mletou kávu z tržnice Baščaršija a hlavně vychlazený půllitr točeného „Sarajevska„, který krásně spláchne cyklistické i jiné zážitky.

CK AdventuraSpecialistou na dovolenou na kole je cestovní kancelář Adventura. Ve své nabídce má mimo jiné i cestu Bosnou a Hercegovinou na kole. Těšit se můžete na pohoří Velež, CrvanjTreskavica nebo třeba staré muslimské vesničky v horách.

Autorka Dominika Sommerová je cestovatelka, průvodkyně, cyklistka a milovnice hor původem z Valašska. Doma v Beskydech se často neohřívá. S podzimem odlétá do teplých krajin, v jarních měsících přichází na chuť severní polokouli a přesouvá trvalé bydliště (stan a spacák) na Balkán. Srdcovou záležitostí je pro ni Bosna a Hercegovina, jihovýchodní Asie a Nový Zéland.

Zkušenosti čtenářů

Petr Kotrlík

Pivko je opravdu výborné.. a Zelengora ještě lepší 🙂

Kosťa

To jsem ani nevěděl, že Adventura dělá cyklozájezdy i na Balkán.
Fotky vypadají nádherně

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí