Špicberky 2007 (7) Stále ve stanu

Špicberky 2007 (7) Stále ve stanu

Vzhledem k tomu, že se naše očekávání v lepší počasí nenaplnila, přes noc vítr ještě zesílil a více se ochladilo, se moje funkce omezuje na občasnou kontrolu a podrbání Zana (tedy poté, co se vykope ze svého sněhového pelechu), na úpravu jeho obydlí, které je neustále zasypáváno sněhem, a na jeho krmení, což kvituje s největším povděkem. Zima mu evidentně není, proti větru je chráněný a mráz mu nevadí. Akorát se určitě hrozně nudí, ale to my ostatně také.

Trasa expedice

Datum: 17.03.2007

Poloha: 77°56’N, 18°25’E

Počasí: vichřice, sněžení, zataženo

Vzdálenost: 0 km

Nálada: zavátá

Dnes Vás všechny zdraví psovod výpravy.

Představte si už druhý den ve stanu, jehož šíře se vzhledem k zasypání sněhem (který ale stan zatěžuje a dodává mu stabilitu) efektivně zúžila na šířku jednolůžkové postele, kde jste spolu s kamarádem, vevnitř je okolo nuly, stěny jsou nacucané vodou a všechno je vlhké, zejména spacáky.

Z každého „výletu“ ven se vracíme totálně zasněžení, takže o další přísun vody zejména na karimatkách je spolehlivě postaráno. Zmrzlé a následně mokré rukavice, čepice, ponožky atd. sušíme pod mikinou ve spacáku…

Nedalo nám to a zavolali jsme našemu místnímu kontaktu kvůli předpovědi počasí. Bohužel to vypadá, že obrat k lepšímu se očekává až v pondělí. Je to k vzteku, ale nedá se naprosto nic dělat, jít nikam nemůžeme, protože není nic vidět a pohybovat se ve vzpřímené poloze je prakticky nemožné.

Ještě jsem Vám zapomněl říct, že jsem dopoledne ke svému naprostému úžasu a zděšení zjistil, že mi vítr odfoukl mé padesátikilové saně ze srázu na moře (přičemž paradoxně moje první myšlenka byla, že přežiju s jídlem, co má Jirka, ale na saních je veškeré jídlo pro psa…).

S Ondrou jsme se okamžitě vydali saně hledat, což byl v tomto počasí dost šílený podnik, ale asi po půl hodině jsme je naštěstí našli celé i s celým obsahem. Jen vytáhnout je v té vánici nahoru do tábora, resp. tábor vůbec najít, byl doopravdy výkon.

Doufám, že Vás dnešním delším příspěvkem nenudím, ale fakt není co dělat a v tom šíleném větru se úplně spát nedá.

Nakonec bych Vám všem rád poděkoval za podporu, kterou nám podle zpráv Dana z Prahy vyjadřujete na stránkách, a našim drahým za milé zprávy, které nám všem, zejména v této situaci, zlepšují náladu a připomínají, že tu nejsme sami a jak moc se na Vás těšíme. Tak zatím ahoj. Za

všechny zdraví Vašek.

Více informací o expedici a diskusní fórum najdete na www.cestynasever.cz, odkud byl tento text převzat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí