Královské paláce, severské vesničky i architektonická moderna aneb objevte méně zmámé kouty Holandska

Královské paláce, severské vesničky i architektonická moderna aneb objevte méně zmámé kouty Holandska

Amsterdam, tulipány a coffeshopy. To si vybaví většina lidí při myšlence na Holandsko. Do tohoto malého pobřežního státu jezdí turisté většinou jen na prodloužený víkend do hlavního města. Přitom Nizozemí a hlavně Nizozemci jsou fascinujícím národem, kterému se vyplatí věnovat podstatně více času.

Pojďme se společně podívat do míst, která nejsou na hledáčku masovému turismu, ale přitom na ně budete ještě dlouho vzpomínat.

Královský palác a zámecká zahrada

Z Česka se autem nejdříve vydejte k městečku Apeldoorn. Čeká na vás mix přírody a kultury, který se sice dá stihnout za našlapaný den, ale lépe si ho vychutnáte i s přespáním.

Královský Paleis Het Loo ze 17. století byl až do nedávna privátní rezidencí. V roce 1962 ho královna Wilhelmina věnovala státu. Pokud by se však z Nizozemí kdy stala republika místo království, musí stát šlechtickému rodu Oranje-Nassau palác vrátit. Prohlédnout si zde můžete nádherné historické interiéry i úchvatné barokní zahrady.

Další zastávku si naplánujte v národním parku De Hoge Veluwe. V Holandsku, které nemá skoro žádnou přírodu, představuje tento prostor osvěžující oázu. Nejlépe si ho vychutnáte ze sedla kola. De Hoge Veluwe patří soukromým rukou, takže jeho duny, bory a jeleny budete moci obdivovat po zaplacení vstupu. To samé platí pro Kröller-Müller Museum, ležící uprostřed parku. V jeho vkusné budově najdete kromě venkovní sochařské výstavy, Picassa, Gauguina či Mondriana i druhou největší sbírku děl Van Gogha.

Severské vesničky a drsný ostrov

Regiony Friesland a Flevoland nabízí dvě okouzlující destinace: ostrov Ameland a vesnice Giethoorn a Staphorst.

Z královských výšin vyrazte k prostému lidu do vesnic, kde se zastavil čas. Giethoorn je protkaný kanály, rozkošnými mostky a hlavně vyniká chaloupkami se slaměnými střechami. Staphorst návštěvníkům zase otevře dveře do jiného světa: tato ortodoxně kalvinistická vesnice má jednu z nejvyšších porodností v západní Evropě a zároveň jednu z nejnižších proočkovaností. Tady se zkrátka žije podle jiných pravidel. Staphorst si prohlédněte v neděli, kdy se budete moci obdivovat tradičním oděvům a proplétaným kolům, na nichž místní jezdí do kostela.

Další zastávkou je Ameland, patřící do Západofríských ostrovů. Co hodinu sem z pevniny jezdí trajekt, na který ani není třeba brát auto, protože po Amelandu stačí jezdit na kole. Na ostrov vyrazte za nekonečnými dunami, neustávajícím větrem a drsným severským životem. Pro cestu zpět na pevninu zkuste brodění: při odlivu a za doprovodu průvodce je možné návrat absolvovat pěšky (ptejte se po waadrinnen).

Do centrálního Nizozemí ze severu přejeďte přes násypový koridor Afsluitdijk. Výhled na moře z obou stran si nejlépe užijete při zastavení na Vlietermonument.

Centrální klasika

Dalšími zastávkami jsou obligátní Amsterdam, Zaanse Schans i pro Čechy významný Naarden. V hlavním městě nevynechejte povedené Eye Film Museum či boční uličky red light districtu (Oude Kerk). Pokud máte chuť zkusit marihuanu, podnik Siberia nabízí materiál v bio kvalitě a interiér na úrovni. Co se profláknutých atrakcí, jako je dům Anny Frankové nebo muzeum Van Gogha týče, počítejte s nutností koupit lístky dopředu na internetu. Na místě bývá vyprodáno, případně vás čekají opravdu nepříjemně dlouhé fronty.

Kdyby se vám poštěstilo zažít A’dam na King’s Day (27. 4.), určitě šance využijte. Jde o královy narozeniny, kdy celé město paří v ulicích a v podstatě není nikde k hnutí. Venkovní festivaly, open air koncerty a street food je třeba absolvovat v oranžových barvách, abyste zapadli.

Poslední masovkou, kterou můžete v okolí hlavního města absolvovat, je květinový park Keukenhof. Tučné vstupné se vám vrátí v podobě nespočtu barevných fotografií. Ovšem opět musíte trefit správnou sezonu – tulipány kvetou obvykle od konce března do půlky května.

Od dubna do srpna zase stojí za zajížďku sýrový trh v Goudě. Ten se koná každé čtvrteční dopoledne mezi 10:00 a 12:30 (s výjimkou státních svátků). Sýr zajezte třeba tradiční holanskou karamelovou vaflí, kterou si v pekárně Van Vliet můžete sami zkusit upéct.

U mezinárodních soudců

Pokud máte dostatek času, odbočte si do historického Leidenu, kde si užijete klídek a krásu menšího města spolu s tisíci studenty zdejší vyhlášené univerzity. Poté už je na řadě Haag: konzervativní velkoměsto, v němž sídlí jak významné mezinárodní instituce, tak královský palác.

Ve čtvrti Scheveningen si půjčte si kolo a vyjeďte do rozsáhlých písečných dun. Při návratu do města věnujte alespoň hodinu muzeu Peace Palace, neboli Mezinárodního trestního soudu. Do samotné budovy soudu se dá jít na exkurzi jen párkrát do roka a lístky je nutné koupit v časovém předstihu.

Milovníci tance a kultury ocení vzácnou možnost představení nejslavnějšího českého choreografa Jiřího Kyliána. Ten působí v roli uměleckého ředitele Nederlans Dans Theater. Věhlasný soubor sídlí právě v Haagu a choreografie této úrovně uvidíte jen na málo místech světa.

Jiným kulturním skvostem je Escher Museum. Slavný iluzionista vám zaručeně zmate mozek a donutí vás k zábavnému zamyšlení. Energii pak můžete dobít na potravinovém trhu De Haagse Markt, který se koná každou středu, pátek a sobotu.

Na rozdíl od vyšperkované prostituce hlavního města, v Haagu najdete red light district jaksi rustikálnější povahy. V uličce Geleenstraat se prodávají ženy všech rozměrů a stupňů použití. Turisté sem nechodí, takže můžete nasát reálnou atmosféru této branže.

Světoznámý porcelán

Jen osm kilometrů od Haagu leží malé, roztomilé městečko Delft. Na jeho návštěvu si vyhraďte minimálně jedno odpoledne. V porcelánce De Delftse Pauw si prohlédněte celosvětově proslavenou modrobílou keramiku nebo si zamluvte i workshop na jeho výrobu. Na hlavním náměstí si pochutnejte na kávě, zmrzlině a pak vyběhněte na věž kostela. Romantické výhledy na celé centrum Delftu vás možná ukolébají, pak je tu šikmá střecha univerzitní knihovny TU Delft na šlofík jako dělaná. Můžete se podívat i dovnitř, i pro laické oko jde o architektonickou podívanou!

Moderna na rozloučenou

Válečnou devastaci obrátilo město Rotterdam v prudký ekonomický i stavitelský boom. Vítejte v nejmodernější obci celého Holandska. Byznysové mrakodrapy střídají originální architektonické počiny a různé zábavní příležitosti.

Poučnou a neuvěřitelnou záležitostí je projížďka největším přístavem celé Evropy. Moderní Erasmus most zase skýtá poutavý kontrast k historickému terminálu vůbec prvního parníku, co vyrazil na cestu přes Atlantik.

Smysly vám ošálí krychlové domky architekta Pieta Bloma. Nestačí je prohlédnout zvenku, naopak teprve v interiéru doceníte originalitu a sofistikovanost těchto staveb. O pár kroků vedle nabízí občerstvení další nevšední budova Markthal.

Kulturní špičku hledejte v Kunsthal museum. Jejich výstavy se periodicky mění, ale ať už předvádí jakékoli téma, kurátorskou kvalitou si můžete být jisti.

Roadtrip zakončete v málo frekventovaném Kinderdijk. Kanál s fotogenickými větrnými mlýny budou tou správnou tečkou za expedicí po bohatém Nizozemí.

Zuzana Blažková lásku k objevování a přírodě sdílí s ostatními prostřednictvím výroby korkových cestovatelských map www.mojecesko.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí