10 nejkrásnějších plaveb Austrálie, poznejte nejmenší kontinent z hladiny řeky nebo moře

10 nejkrásnějších plaveb Austrálie, poznejte nejmenší kontinent z hladiny řeky nebo moře

Plavit se jen tak na lodi po moři nebo řekách nejmenšího kontinentu je zážitkem nad míru dobrodružným, korálové útesy, žraloci a krokodýli, to vše tamní vody nabízejí.

Připravili jsme pro čtenáře Hedvábné stezky výběr několik zajímavých plaveb, které mohou pomoci cestovateli poznat Austrálii z trochu jiného úhlu.

1. Velký Bariérový útes

Velký Bariérový útes je největší korálový útes na světě a táhne se podél severovýchodního pobřeží v délce cca 2000 km. Z městečka Cairns vyplouvají denně rychlé lodě k útesu, vzdálenému asi hodinu od pobřeží. Po zakotvení lodi stačí nasadit brýle a šnorchl, ponořit se do podmořského světa a kochat se korály a rybami nespočetných barev a tvarů. Přátelská posádka a malý počet pasažérů (cca 20 ) činí ze společnosti Reef Day Tripper našeho favorita, ale na výběr jsou i komfortněji vybavené lodě pro cca 80 osob například společnosti Ocean Spirit. Opravdovým zážitkem je potom dvoudenní plavba s noclehem na lodi přímo na útesu, kterou organizuje například společnost RumRunner.

2. Plavba souostrovím Whitesundays

Jižní část Velkého Bariérového Útesu tvoří souostroví Whitesundays. Mezi malými ostrůvky s písčitými bílými plážemi můžete strávit celý den na romantické plachetnici nebo na rychlých člunech společnosti OceanRafting, které plují mezi ostrovy a zastavují na plážích ke koupání, šnorchlování a procházkám v pralese.

3. Plavba po řece Daintree

Jedinečná možnost, jak se blíže seznámit s obávanými predátory tropického severu Austrálie slanovodními krokodýli v jejich přirozeném habitatu je plavba člunem po řece Daintree ve stejnojmenném pralese. Tiché elektrické čluny společnosti Solar Whisper  se zkušenou posádkou se s Vámi během hodinové projížďky podělí o znalosti místní fauny a flory a ukáží Vám nejenom krokodýly, ale také další přírodní zajímavosti v okolí řeky.

4. Plavba mokřady  Yellow Water

Druhou lokalitou v Austrálii, kterou obývají slanovodní krokodýli, jsou mokřady Yellow Water v národním parku Kakadu na severu Austrálie. První ranní plavba na probouzející se řece má neopakovatelnou atmosféru a kromě krokodýlů spatříte také velké množství vodního ptactva. Loďky vyplouvají i během dne, ale zvířata již nejsou tak aktivní a schovávají se před žhnoucím sluncem.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

5. Plavba za žralokem bílým

Pokud vyhledáváte adrenalinové zážitky, neměli byste vynechat výpravu za obávaným žralokem bílým. Z městečka Port Lincoln v Jižní Austrálii vyjíždějí speciálně upravené lodě, které Vám umožní pozorovat žraloky z paluby lodi a především ponořit se pod mořskou hladinu v kleci a setkat se tak se žraloky doslova tváří v tvář. Tento zážitek lze také spojit s koupáním s tuleni se stejnou společností následující den.

6. Plavba za žralokem velrybím

Západní pobřeží Austrálie je domovem největšího žraloka na světě a to žraloka velrybího. I když je tento příbuzný žraloka bílého na první pohled neméně strašlivý, pro člověka není nebezpečný. Jedinečným zážitkem je možnost plavat s tímto gigantem pod mořskou hladinou. Za tímto zážitkem je třeba vycestovat na Ningaloo Reef v Západní Austrálii. Kromě žraloků velrybích nabízí tato lokalita bohaté korálové útesy a krásné šnorchlování.

7. Plavba lodí v  Sydney z Darling Harbour do Watsons Bay

Nezapomenutelnou plavbu lodí můžete také zažít v samotném srdci australské metropole Sydney, pokud nasednete na lodní přívoz spojující přístaviště v DarIing Harbour se zátokou Watsons Bay. Loď proplouvá pod slavným Harbour Bridge, míjí Operu a panorama mrakodrapů v centru města a vysadí Vás na malebné pláži s možností koupání a procházkou na mohutné skalní útesy.

8. Pozorování velryb ze Sydney

Ze Sydneyského přístavu také vyplouvají loďě, na jejichž palubě můžete pozorovat největší velryby na světě plejtváky obrovské, kteří v období australské zimy, tedy zhruba mezi květnem a zářím migrují kolem východního pobřeží Austrálie. Kromě úchvatného zážitku, když se v blízkosti lodi vynoří obrovské velrybí tělo, je i plavba sama o sobě krásný zážitek, kdy vyplujete u klidného sydneyského zálivu na divoké vody tichého oceánu a uvidíte pobřeží a  město Sydney z jiné perspektivy.

9. Plavba po Gordon River

Půldenní plavba lodí po řece Gordon v západní Tasmánii je jedinečnou možností, jak se dostat do srdce Tasmánského pralesa. Z malebného přístavního městečka Strahan vyplouvají lodě každé ráno z místa, kde se řeka Gordon vlévá do oceánu a pokračují po meandrující řece do hloubi národního parku Franklin – Gordon Rivers.

10. Plavba kolem pobřeží ostrova Bruny

Dramatické pobřeží Tasmáni je lemováno rozeklanými skalami, o které se tříští vody Tasmanova Moře. Jediný způsob, jak toto pobřeží prozkoumat je na palubě lodi. Během tříhodinové plavby plujete pod jedněmi z nejvyšší útesů Austrálii, spatříte také tuleně, delfíny a kolonie hnízdících ptáků. Lodě společnosti Bruny Island Cruises vyplouvají z přístavu v Adventure Bay na ostrově Bruny dvakrát denně.

Zkušenosti čtenářů

V Sydney se jezdi na jine velryby. Plejtvaky obrovske je tam mozne videt jen naprosto vyjimecne:
http://www.wildaboutwhales.com.au

WhaleWatcher

Humpback whales are the most common species to spot as they swim north between May and August, after which they can be seen heading south until about December. From July to October, southern right, minke and blue whales make their appearance

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí