Druhý díl mexického seriálu Milana Kulhánka nás zavádí do Izamalu, který lze nazvat katolickým srdcem poloostrova Yucatán. Toto město skýtá spoustu zajímavostí, ne jen podivné okrově natřené fasády všech domů.
Procestovat za necelý měsíc tak velkou zemi jako jsou Spojené státy mexické je zcela nemožné. Milan Kulhánek okusil je jeho část a přivezl z ní poutavý seriál o pár zajímavých místech. Čtěte na Hedvábné stezce každý srpnový pátek.
V samém srdci mexického státu Chiapas najdete unikátní vesničku San Juan Chamula, zasazenou v údolí pohoří Sierra los Altos de Chiapas. Každou neděli se do Chamuly sjíždí zástupy černovlasých domorodců, oblečených do pestrého tradičního oblečení.
V západní části mexického poloostrova Yucatán se fádní rovina rozvlní nepříliš rozsáhlou kopcovitou oblastí. Je označována „Puuc“ a právě tak je nazýván i místní architektonický styl, který nemá jinde obdoby.
Mexiko je země s největší mírou korupce, která bují na všech úrovních, a nejvíce v hlavním městě. Sami jsme se o tom přesvědčili hned druhý den našeho pobytu, byla to veselá a poučná, ale především pěkně drahá zkušenost.
Kolik se najde rozdílností mezi našim známým světem a tím vzdáleným, exotickým? Často jsou to věci, které člověka zaskočí a překvapí, i když byl dobře připraven, často je to logické a přesně to k danému místu sedí. A někdy prostě nezbývá než tiše kroutit hlavou.
„Pojďte se podívat, u mě nakoupíte levně“. Takhle nás někdo láká každou chvíli při procházce Taxcem.
Jsou to jen výsledky našeho pozorování. Nedělám si patent na mexického znalce. A taky vím, že spoustu z uvedeného platí i pro jiné části světa. Spíš mně šlo o porovnání s našim českým světem.