Na třicet tisíc ostrovů, skalnatých ostrůvků a útesů obklopuje v okruhu 80 kilometrů hlavní město Švédska a tvoří souostroví, které Švédové nazývají „Skärgården“. Souostroví se svými půvaby řadí mezi nejzajímavější přírodní útvary Evropy.
Pod hrozbou střelby byli nuceni odevzdat opilým banditům vše! Později je obtěžovali sami policisté. Čtěte unikátní výpověď jednoho z členů přepadené expedice.
Tak jsme si takhle někdy od začátku jara s Davidem říkali, že by jsme hodili očko kamsi do Polska, Litvy, no prostě jen tak na pět dní se kouknout na kousek Pobaltí.
Dovolte abych Vám představil Kosovo, tak jak na mě působilo během našeho týdenního pobytu v létě 2008. A pokud Vás tyto postřehy zaujmou a budete si chtít přečíst víc a zároveň se podívat na další fotografie můžete tak učinit na mých webových stránkách http://www.matul.info. Příjemnou zábavu.
Severní cesta do Santiaga není tak známá, ani tak stará a mystická jako tradiční Camino France, ale provede vás nádhernou krajinou podél pobřeží. Budete tu se svou poutí úplně sami. Jen vy, příroda a nebe nad vámi.
Putování obytného auta s pohonem na ekologicky šetrný rostlinný olej je podpořeno Expedičním fondem. Cílem „Eko cest“ se stalo poznávání různých zemí, kultur, lidí a snaha informovat o vlivech naší civilizace na životní prostředí.
Jak žije současný litunga? Otevírá Zambii zahraničním investorům, popíjí pivo a telefonuje necenzurovaným mobilním telefonem. Čtetě pokračování z výzkumu podpořeného Expedičním Fondem.
Dobrodružství v Zambii podpořené Expedičním fondem pokračuje. Odjíždí jediný spoj do královského městečka.. Jak to vlastně vypadá s litungou a pečlivě střeženými tradicemi?
Když se řekne Mauricius, každý si představí nádherné bílé pláže, korály a barevné rybky. Pak také drahé resorty all inclusive s náročnou klientelou. Avšak Mauricius je možno „objevit“ i jinak a celkem lacino.
Při pobytu v přírodě nebo při cestování bychom nikdy neměli pít surovou neupravenou vodu z horských potoků, pramenů nebo obecních studen. Alternativou ke kupované balené vodě je filtrace nebo chemické čištění. V exotických zemích je doporučeníhodné tímto způsobem upravovat i vodu z veřejného vodovodu
Řeka Zambezi, král litunga, vodou zaplavený Barotseland, chystané spiknutí. Ta místa a slova zní trochu tajemně. Putování Zambií podpořené Expedičním fondem pokračuje.
Proč jsme nedošli až do sedla Kugti? A jak nás pohostili v nádherných domečkách v horských vesnicích? To se dočtete v podslední části cestopisu z Himachal Pradeshe.
Většina z vás zná Burianovy obrazy znázorňující pravěký život lovců. Nám se naskytla možnost zúčastnit se výzkumů na jednom z největších nalezišť lovců mamutů!
Počas mesiacov júl a august som prešiel s batohom na trase Káhira – Istanbul. Popri písaniu zážitkov som sa snažil vypísať aj nejaké zaujímavé ceny týkajúce sa dopravy, ubytovania, vstupov, víz alebo cien, ktoré môže človek počas tejto cesty stretnúť. Tieto informácie sa môžu hodiť pri plánovaní podobnej cesty.
Expediční fond podpořil zajímavou exkurzi do života Zambie, kdysi nadějné africké země, která se dnes pohybuje mezi nejchudšími státy. Jaké jsou toho příčiny?