Národní parky a přírodní skvosty

Články o těch nejkrásnějších národních parcích najdete u nás na jednom místě.

Stopem na konec světa

Stopem na konec světa

Při stopování se báječně navazují kontakty s domorodci. Třeba s lovcem divočáků, majitelem farmy, včelařem v kombinéze či vojáky. A každý z nich vás může popovézt blíž ke konci světa.

Pacifické pobřeží Big Sur

Pacifické pobřeží Big Sur

Na sto mil divokého a nezastavěného pobřeží Tichého oceánu zvané Big Sur, které začíná za městečkem Monterey a končí u hradu Hearst, jsem se moc těšila.

Travers Sabine Track / Nelson Lakes National Park

Travers Sabine Track / Nelson Lakes National Park

Cestou z Abel Tasman National Parku nás zaskočil státní svátek připadající na Velký pátek, znamenající zavřené obchody a tím i možnost nákupu nezbytných potravin pro týdenní trek v národním parku Nelson Lakes. Zdrželi jsme se proto jedno odpoledne v námi tolik známé Motuece.

Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park

Pracovat v Motuece a nechat si ujít Abel Tasman NP, to by bylo opravdu ostudné. Je možné jít dva tracky – coastal track a inland track. Oba jsem částečně prošli. Poprvé jsme se tam vypravili pouze na jeden den. Krásné písčité pláže, blankytně modrá voda, plno lastur a spousta kajakářů a turistů – tak, jak se dalo čekat.

Obří elektrárna Hoover Dam a Údolí smrti

Obří elektrárna Hoover Dam a Údolí smrti

Trochu jsme si přispali a po osmé hodině jsme vyrazili asi 30 mil východním směrem k jedné z největších elektráren na světě – Hoover Dam.

Čtyřdenní Queen Charlotte Track

Čtyřdenní Queen Charlotte Track

Z Picktonu jsme se nechali vyvést člunem k Ship Cove, kde začíná čtyřdenní Queen Charlotte Track. Celková délka je 71 km a cesta vede úzkým pásem pevniny podél zálivu stejného jména většinou kapradinovým pralesem.

Canyon de Chelly a skalní komplex Mesa Verde

Canyon de Chelly a skalní komplex Mesa Verde

Mesa Verde (Zelený stůl) je jediným parkem v USA, který je zaměřen výhradně na archeologické nálezy. Je to velice unikátní památka, která byla naštěstí dlouhou dobu ukrytá v krajině, stranou od civilizace. Zříceniny staveb byly náhodně objeveny a prozkoumány bělochy až roku 1888.

Na území Navahů

Na území Navahů

Městečko Page leží na arizonské straně hranice v údolí Glen Canyon, nad jezerem Lake Powell.

NP Tanjung Puting na Kalimantanu, Indonésie

NP Tanjung Puting na Kalimantanu, Indonésie

Kdo chce vidět v Indonésii orangutana ve volné přírodě, má v zásadě dvě možnosti – jet na Sumatru nebo na Kalimantan. Vyrazili jsme tedy do městečka Kumai v provincii Kalimantan Tengah.

Návštěva mayského světa

Návštěva mayského světa

Vprostřed džungle v severní Guatemale se dodnes tyčí majestátné kamenné pyramidy. Jsou tím jediným, co zbylo po kdysi mocném mayském městě Tikal.

Thetit

Thetit

Thetit je jméno národního parku v horách Prokletije. Neuvědomuju si úplně, jestli jsme někde potkali něco jako ceduli Pozor, národní park, nestanovat, netrhat kytky a nešlapat po šnecích.

Výprava do mokřadu Pantanal

Výprava do mokřadu Pantanal

Pantanal je největší vnitrozemský mokřad na světě o rozloze jako polovina Francie, který je známý největší koncentrací zvířat v Novém Světě.

Národní parky Sequoia National Forest a Yosemite

Národní parky Sequoia National Forest a Yosemite

Teprve po půl třetí jsme se dostali do NP Sequoia. Na poměrně malém území, na západních svazích Sierra Nevady zde rostou tisíce let gigantické sekvoje, v nadmořské výšce přes 2000 m nad mořem. Cestou k nim je třeba překonat velký výškový rozdíl, zejména prudký úsek silnice zvané Generals Highway. Zdejší horské lesy netvoří jenom sekvoje, většinou je tu smíšený les, ve kterém tito velikáni rostou v osamocených skupinkách.

Přes národní parky do Las Vegas
Města

Přes národní parky do Las Vegas

Další část deníku Dáši Pavlíkové z cesty po USA. Dny sedmý a osmý nás přivedou do národních parků Capitol Reef a Zion a divokého Las Vegas.

Honosné oblouky národního parku Arches

Honosné oblouky národního parku Arches

Další část deníku Dáši Pavlíkové z cesty po USA. Den šestý nás zavede do národního parku Arches a do Goblin Valley (Údolí skřítků).