Sydney – město imigrantů, surfařů i bizardních rekordů

Sydney – město imigrantů, surfařů i bizardních rekordů

Australská metropole Sydney se právem řadí mezi nejkosmopolitnější města světa. S třetinou obyvatel narozených v zahraničí lze Sydney označit za město imigrantů. Pobřeží lemují krásné pláže, které jsou vyhlášené nejen mezi surfaři. Samotné město pak tvoří moderní zástavba, která se poměrně s citem prolíná s historickými budovami. Hlavním poznávacím znamením je samozřejmě světoznámá opera společně s mostem Harbour Bridge. To vše a mnohem více tvoří svébytný kolorit Sydney, kam míří okolo deseti milionů turistů ročně.

Sydney neustále poutá pozornost. Dnes největší australské město s pěti miliony obyvatel je původně vůbec první anglickou kolonií na australském území. Již roku 1788 tu byl založen Nový Jižní Wales. A takto magneticky působí Sydney na lidi z celého světa dodnes. Kromě angličtiny se tu domluvíte také čínsky, vietnamsky, arabsky a najdete tu i početné komunity Irů, Indů, Filipínců, Novozélanďanů či dokonce Řeků a Italů. Naopak domorodí obyvatelé dnes tvoří jen necelá dvě procenta obyvatel metropole.

Dominantami Sydney jsou samozřejmě opera a most Harbour Bridge, kterému se přezdívá „ramínko na šaty“. Pozornost si však rozhodně zaslouží i jiná místa. Oázou klidu pro místní je nádherná a rozlehlá Královská botanická zahrada, která se nachází přímo v centru města nedaleko přístavu a opery. Za návštěvu stojí místní rybí trh, který je dokonce považován za třetí největší svého druhu na jižní polokouli. Obyvatelé města jej pak označují za vůbec nejlepší rybí trh na světě. Ostatně to při návštěvě Sydney můžete posoudit sami.

Mnohé může překvapit množství historických budov v centru i na okraji Sydney. Nejstarší z nich pocházejí až z konce 18. století, jako například Old Governemnt House na předměstí. Čtvrť Paddington v centru města si stále uchovává viktoriánský ráz. Staré budovy pak vytvářejí zajímavý kontrast s mrakodrapy v sousedním moderním komerčním centru Sydney. Nejvyšší budovou je ale Sydney Tower se svými 305 metry, ze které je samozřejmě krásný výhled. Velkoměsto jako Sydney samozřejmě nikdy nespí. Noční život se zde koncentruje zejména v oblasti Darling Harbour s množstvím barů, klubů i restaurací.

Austrálie toho má hodně co nabídnout. Nechte se inspirovat článkem: TOP 10 míst, která navštívit v Austrálii.

Nejznámější pláží v Sydney je Bondi Beach, místní však často dávají přednost raději jiným místům. Skvělou procházku slibuje stezka mezi plážemi Bondi a Coogee, která vede přes další pláže i strmé útesy. Surfaři pak kromě Bondi vyhledávají také pláže Manly, Maroubra, Cronulla, Wanda či Tamarama. Většinou jsou sydneyské pláže vybaveny piknikovými přístřešky s lavicemi a stoly, elektrickými grily, hřišti například na plážový volejbal i převlékacími kabinkami. Obyvatelé Sydney zkrátka myslí na všechno, co jim může zpříjemnit život!

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nejlepší místo k životu

Sydney se pravidelně objevuje v žebříčcích nejlepších měst k žití na světě. A to navzdory tomu, že se stejně pravidelně objevuje také v žebříčcích nejdražších měst světa. Průměrný věk obyvatel Sydney je zhruba 34 let. Město díky své dynamičnosti láká především aktivní jedince, ať už nadšené sportovce, umělce, vyznavače adrenalinu nebo prostě ty, kteří potřebují ke svému životu rozruch. Parky i ulice jsou plné běžců, záliv se hemží plachetnicemi, pláže okupují surfaři, mnozí se věnují kriketu či rugby. Sydney láká také řadu mezinárodních událostí, ať už kulturních či sportovních. Vrcholem byly samozřejmě Letní olympijské hry v roce 2000.

Šplhání po Harbour Bridge patří k nejvíce adrenalinovým zážitkům na světě, společně třeba s běháním s býky v ulicích španělské Pamplony nebo s horolezectvím v Yosemitském údolí ve Spojených státech. Pod vedením zkušeného instruktora, za 158 dolarů a více, za rozbřesku, přes den či dokonce za svitu měsíce si můžete užít zhruba tříhodinové zdolávání mostní konstrukce a vychutnávat si nádherné výhledy na celé město.

Sydney je také městem bizardních rekordů zapsaných v Guinessově knize. Například na pláži Bondi v roce 2007 vyfotili největší množství žen v bikinách na jednom místě, bylo jich 1010. V kavárně Ambrosia On The Spot vyrobili největší hamburger na světě, který vážil neuvěřitelných 95,5 kilogramu. V italské čtvrti vytvořili 221 metrů dlouhou řadu s pizzami. V loňském roce zdolal Harbour Bridge rekordně velký počet adrenalinových nadšenců, během jednoho dne jich bylo 340. A konečně letos v červenci se v ulicích města vyfotilo největší množství nadšenců převlečených za Spider- Mana. K tomuto bláznivému happeningu se připojilo neuvěřitelných 440 lidí!

Zkušenosti čtenářů

Frankie

Dosti nehezké a nevýrazné město. S Melbourne se vůbec nedává porovnávat. Kromě OH a HB tam není prakticky nic. Cairns, Darwin apod. jsou sice menší, ale mají mnohem zajímavější atmosféru. Sydney v příštích plánech na pobyt v Austrálii určitě vynechám.

Libor
Frankie:

Určitě má Sydney nejkrásnější umístění z hlediska přírody (pobřeží s útesy a plážemi, zálivy) ze všech velkých australských měst. Možná je ze staveb zajímavá jen opera a most, ale ostatní města nemají nic tak výrazného a světoznámého, a proto všichni upřednostní Sydney.
Vnímání atmosféry je individuální. Mně nepřišla nějak zvláštní v Darwinu a už vůbec ne v turistickém Cairns s umělou pláží a lagunou (na to není třeba jezdit na opačnou stranu zeměkoule). Sydney má atmosféru podle mě lepší, jinak z tohoto hlediska u malých měst asi Coober Pedy a Broome a Austrálie je spíš o outbacku.

Frankie

Přesně tak, kdo nebyl v outbacku, nebyl v Austrálii. Mně se hodně líbilo i Mount Isa. Vím, že tam nic není, ale mělo to prostě zvláštní šmak. To Coober Pedy mne mrzí, že jsem nenavštívil. Bylo to v plánu po cestě z Uluru, ale zbytek skupiny dal přednost letu, takže jsem se musel přizpůsobit. V Cairns skutečně to nákladné vybudování umělé pláže v centru všichni kritizují, ale Esplanade má prostě večer atmosféru, se kterou jsem se v Sydney nesetkal.

OHNOTHIMAGEN

Bizardní? Co je to za slovo?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí