Kampong Chhnang – keramický přístav pro vyčištění hlavy

Kampong Chhnang – keramický přístav pro vyčištění hlavy

Kambodža je zemí, která vás ohromí především nádhernou přírodou a starobylými chrámy. Zajímavé jsou však také místní města, která našincům mají co nabídnout, už jen svým běžným životem. Jedním z nich je Kampong Chhnang, které se nachází v centrální části země.

Přestože je Kampong Chhnang hlavním městem provincie se stejným názvem, dá se přirovnat spíše k vělké vesnici. Leží asi dvě hodiny cesty na sever od Phnom Penhu a je zastávkou po cestě do provincie Pursat či do známého Battambangu. Je skvělým místem k „vypadnutí z města“, pokud má člověk náladu na pohodový víkend.

Město a okolí můžete poznat po svých, na kole či motorce

Atrakcí na prožití přijemného víkendu je tady spouta. Začít se dá projížďkou na kole po okolních polích na západ od města, které jsou chlorofylovým rájem – září tou nejsytější a nejjasnější zelenou barvou, kterou jste kdy viděli. Po cestě se můžete stavit v jedné z mnohým keramických dílen, kterými je Kampong Chnang vyhlášen (jméno města znamená doslova ‚keramický přístav‘). Zakončít projížďku doporučuji vyhlídkou a sledováním západu slunce z Phnom Santuch, k němuž se dostanete přístupovým schodištěm zpoza chrámu Wat Santuch. Kromě dramatických kamenných formací se vám naskyten úžasný výhled na řeku a jezero Tonle Sap.

Jaká je kambodžská měna, náboženství, jídlo, lidé, doprava či zvyky? To vše a mnohem více se dozvíte v sekci věnované Kambodži.

Dalším tipem na denní výlet po okolí je půjční motorky (jedna půjčovna se nachází na hlavním ‚náměstí‘ hned na západní straně od pomníku vietnamsko-kambodžského přátelství). Trajektem se dostanete na druhou stranu řeky do města Kampong Laeang, odkud se vydáte na okružní jízdu po místním zajímavém venkově s návštěvou tří chrámů, které jsou datovány až do předangkorské doby – jde o chlapecký chrám (Prasat Pros), dívčí chrám (Prasat Srey) či Prasat Ponarey. Jde o denní výlet, je tedy nutno stihnou ranní loď z přístavu, která vyjíždí asi kolem deváté hodiny.

Staré letiště jako závodní dráha?

Velmi zajímavým a (pro mě překvapivým) netradičním zážitkem může být návštěva starého uzavřeného letište postaveného Čínany z doby Rudých Khmérů. Nachází se několik kilometrů na západ od města směrem na Pursat, v zatáčce, kde jsou cedule směřující ke kamenolomu (pokud by někdo měl zájem sledovat kambodžany těžící a rozbíjející kámen téměř holýma rukama), je třeba odbočit na rovnou panelovou cestu, pokračovat asi 15-20 minut než člověk narazí na odbočku do prava k letišti. Dá se projet na přístávácí a odletévé rampě na pozadí Kardamomských hor. Můžete to tu vytáhnout na maximální rychlost a řeknu vám že to stojí za to.

Tím to ale nekončí. Existuje zde také krokodýlí farma, do které se dá zajít a má poněkud mrazivou atmosféru. Když se člověk prochází po vratkém nestabilní lávce nad stovkami obrovských nehybných krkodýlů, má opravdu respekt. Nejedná se o žádnou oficiální atrakci, farmu musíte najít a prostě se zaptat údržbářů, jestli se můžete podívat. Pokud se vám poštěstí, tak před vámi krokodýly nakrmí čerstvým kuřetem.

Pro našince bude určitě zajímavá také česká stopa – má zde kancelář Člověk v Tísni, odkud spravuje projekty na západě země. Možná tu potkáte i české zaměstnance „místňáky“ v jedné restauraci nedaleko stadionu (rozumějte hřiště), věznice a Cambodian Mine Action Service.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí