HedvabnaStezka.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Padler.cz FestivalObzory.cz SnowFilmFest.cz ExpedicniKamera.cz

Etnokuchyně: Srílanské roti 3x jinak

Etnokuchyně: Srílanské roti 3x jinak

Uděljte si doma netradiční přílohu. Roti má podobu placky a je konzumován podobně jako náš běžný chléb. Můžete si jej dát ke snídani s medem a čajem, s medovým chutney nebo i jako přílohu k polévce či masu. Dostali jste chuť?

1. Kottu roti

Tradiční srí lanské street food, které neunikne nejen vašim očím a čichovým buňkám, ale i uši si přijdou na své. Kottu roti neboli sekaný chleba, který by mohl trochu připomínat naše těstoviny, vznikne rytmickým sekáním kovovými sekáčky o kovový stůl. Každý „podnik“ má svůj rytmus a svojí melodii, které opravdu nejdou přehlédnout, tedy spíš přeslechnout.

Na 4 porce potřebujeme:

Těsto:

  • 1 a 1/3 hrnku pšeničné hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 hrnku vody
  • olej na pokropení těsta a na smažení

Další ingredience:

  • zbytky kuřecího kari i s omáčkou (pro vegetariánskou verzi lze vynechat)
  • hrst bílého zelí nakrájeného na nudličky
  • 1 malá mrkev nastrouhaná
  • kousek pórku nakrájeného na nudličky
  • 1 malá červená cibule nakrájená na jemno
  • 3 zelené čili papričky nakrájené nadrobno
  • 16 čerstvých kari listů
  • vejce – na každé roti jedno
  • drcené čili dle chuti – obvykle tak 1 lžička na porci
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1–2 cm dlouhý kousek rozdrceného čerstvého zázvoru
  • sůl dle chuti

Postup:

Smícháme ingredience na těsto, řádně ho propracujeme. Vytvoříme z něj kuličky o velikosti golfového míčku, naskládáme vedle sebe, potřeme olejem a necháme odpočinout.

Poté z něj na hladké kovové podložce vytvoříme velkou tenkou placku a dáme na lehce rozehřátou plotnu (v našich podmínkách nejspíš na plech). Uděláme další placku, tu položíme na plotnu na tu první a obě najednou otočíme. S další plackou je to opět totéž, dáme na ty první dvě a otočíte vše najednou tak, aby ta posledně přidaná byla chvíli přímo na plotně.

Až takto doděláme všechny placky, srolujeme je všechny najednou a nakrájíme jako tenkou roládu. Hromádku otočíme o 90° a pokračujeme v krájení.

Na trošce oleje osmažíme kari listy, česnek a zázvor, přidáme směs zelí, mrkve, pórku, cibule a čili papriček, vejce, kuřecí kari s omáčkou, drcené čili a kottu (pro vegetariánskou verzi lze kuřecí kari vynechat). Vše najednou rozsekáme na jemno a promícháme. Pro lepší představu mrkněte na video.

2. Kokosové roti (placky)

Jedna z mých nejoblíbenějších snídaní na Srí Lance, kokosové chlebové placky. Připravují se na otevřeném ohni, takže voní kouřem a kokosem, který jim navíc dodává úžasnou křehkost. Podávají se nejčastěji s dhalem (čočkou) nebo na sladko s palmovým sirupem nebo s máslem a džemem. Já je ale úplně běžně jedla i samotné…

Na 4 placky potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného kokosu
  • špetka soli
  • voda

Postup:

Nastrouháme kokos, osolíme a promícháme. Přidáme mouku a opět promícháme. Postupně přidáváme po troškách vodu dle potřeby a důkladně těsto zpracováváme, dokud není hladké a hutné.

Pak na lehce pomoučněné hladké podložce vyválíme kulaté placky o tloušťce asi 0,5 cm a dáme péct na mírný oheň na speciální celokovovou pánev na roti – na sucho, bez použití oleje. Z každé strany pečeme tak 2–3 minuty, dokud placky nezačnou hnědnout.

Podáváme s dhalem nebo na sladko s palmovým sirupem (možno nahradit javorovým sirupem nebo medem) nebo jednoduše s máslem a džemem nebo prostě s čímkoli, k čemu byste podávali chleba.

3. Zeleninové roti

Roti, plněné pečivo, původem z jižní Indie, je v současné době jedno z nejrozšířenějších na celé Srí Lance. Lze sehnat snad všude, i na ulicích. Podává se ke snídani, obědu i večeři.

Na 4 porce potřebujeme:

Těsto:

  • 1 a 1/3 hrnku pšeničné hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 hrnku vody
  • olej na pokropení těsta a na smažení

Náplň:

  • 30 dkg brambor vařených ve šlupce
  • 2 červené cibule nakrájené na jemno
  • 20 dkg pórku nakrájeného na nudličky
  • 3 zelené čili papričky nakrájené
  • 5 kari listů
  • kousek listu pandanu (nemusí být)
  • 1 vrchovatá lžička drceného čili
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1–2 cm dlouhý kousek čerstvého rozdrceného zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka mletého černého pepře

Postup:

Smícháme ingredience na těsto, řádně ho propracujeme. Vytvoříme z něj kuličky o velikosti golfového míčku, naskládáme vedle sebe, potřeme olejem a necháme odpočinout.

Oloupeme vařené brambory. Nakrájíme na kostky.

Na lžíci oleje zprudka po dobu 1 minuty osmahneme česnek se zázvorem, poté k nim přimícháme vše ostatní, kromě brambor. Smažíme 3 minuty. Pak přidáme brambory a už jen prohřejeme.

Na hladké kovové podložce vytvoříme z těsta velmi tenké placky o velikosti pizzy. Na kraj naneseme vrchovatou lžíci náplně. Pokud jsou brambory příliš velké, ještě je lehce rozmělníme, ne však na kaši, pouze tak, aby z nich byly malé hrudky a zabalíme do závitků trojúhelníkového tvaru.

Na pánvi s troškou oleje smažíme pár minut ze všech stran, včetně těch úzkých, dokud lehce nezhnědnou.

Servírujeme samotné, nejlépe ještě teplé.

Pro lepší představu mrkněte na video.

Autorka Bohunka Kosová (Bo on the road) je surfařka, která cestuje po světě a pro svůj projekt Authentic World Food natáčí místní, jak vaří, a sbírá od nich autentické recepty. Ať už v tradičních domácích kuchyních, na ulici či v malých místních restauracích. Více najdete na jejím YouTube, Instagramu či Facebooku. Bohunka také založila startup Čajové bedýnky, přes který si můžete pro každé roční období objednat svou speciální bedýnku plnou čajové radosti. Kvalitní čaje do bedýnek osobně vybírá a součástí každé bedýnky je příběh k čajům, návod na jejich přípravu a taktéž překvapení. Více informací najdete na www.cajovebedynky.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí