Etnokuchyně: Srílanské roti 3x jinak

Etnokuchyně: Srílanské roti 3x jinak

Udělejte si doma netradiční přílohu. Roti má podobu placky a je konzumován podobně jako náš běžný chléb. Můžete si jej dát ke snídani s medem a čajem, s medovým chutney nebo i jako přílohu k polévce či masu. Dostali jste chuť?

1. Kottu roti

Tradiční srí lanské street food, které neunikne nejen vašim očím a čichovým buňkám, ale i uši si přijdou na své. Kottu roti neboli sekaný chleba, který by mohl trochu připomínat naše těstoviny, vznikne rytmickým sekáním kovovými sekáčky o kovový stůl. Každý „podnik“ má svůj rytmus a svojí melodii, které opravdu nejdou přehlédnout, tedy spíš přeslechnout.

Na 4 porce potřebujeme:

Těsto:

  • 1 a 1/3 hrnku pšeničné hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 hrnku vody
  • olej na pokropení těsta a na smažení

Další ingredience:

  • zbytky kuřecího kari i s omáčkou (pro vegetariánskou verzi lze vynechat)
  • hrst bílého zelí nakrájeného na nudličky
  • 1 malá mrkev nastrouhaná
  • kousek pórku nakrájeného na nudličky
  • 1 malá červená cibule nakrájená na jemno
  • 3 zelené čili papričky nakrájené nadrobno
  • 16 čerstvých kari listů
  • vejce – na každé roti jedno
  • drcené čili dle chuti – obvykle tak 1 lžička na porci
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1–2 cm dlouhý kousek rozdrceného čerstvého zázvoru
  • sůl dle chuti

Postup:

Smícháme ingredience na těsto, řádně ho propracujeme. Vytvoříme z něj kuličky o velikosti golfového míčku, naskládáme vedle sebe, potřeme olejem a necháme odpočinout.

Poté z něj na hladké kovové podložce vytvoříme velkou tenkou placku a dáme na lehce rozehřátou plotnu (v našich podmínkách nejspíš na plech). Uděláme další placku, tu položíme na plotnu na tu první a obě najednou otočíme. S další plackou je to opět totéž, dáme na ty první dvě a otočíte vše najednou tak, aby ta posledně přidaná byla chvíli přímo na plotně.

Až takto doděláme všechny placky, srolujeme je všechny najednou a nakrájíme jako tenkou roládu. Hromádku otočíme o 90° a pokračujeme v krájení.

Na trošce oleje osmažíme kari listy, česnek a zázvor, přidáme směs zelí, mrkve, pórku, cibule a čili papriček, vejce, kuřecí kari s omáčkou, drcené čili a kottu (pro vegetariánskou verzi lze kuřecí kari vynechat). Vše najednou rozsekáme na jemno a promícháme. Pro lepší představu mrkněte na video.

2. Kokosové roti (placky)

Jedna z mých nejoblíbenějších snídaní na Srí Lance, kokosové chlebové placky. Připravují se na otevřeném ohni, takže voní kouřem a kokosem, který jim navíc dodává úžasnou křehkost. Podávají se nejčastěji s dhalem (čočkou) nebo na sladko s palmovým sirupem nebo s máslem a džemem. Já je ale úplně běžně jedla i samotné…

Na 4 placky potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného kokosu
  • špetka soli
  • voda

Postup:

Nastrouháme kokos, osolíme a promícháme. Přidáme mouku a opět promícháme. Postupně přidáváme po troškách vodu dle potřeby a důkladně těsto zpracováváme, dokud není hladké a hutné.

Pak na lehce pomoučněné hladké podložce vyválíme kulaté placky o tloušťce asi 0,5 cm a dáme péct na mírný oheň na speciální celokovovou pánev na roti – na sucho, bez použití oleje. Z každé strany pečeme tak 2–3 minuty, dokud placky nezačnou hnědnout.

Podáváme s dhalem nebo na sladko s palmovým sirupem (možno nahradit javorovým sirupem nebo medem) nebo jednoduše s máslem a džemem nebo prostě s čímkoli, k čemu byste podávali chleba.

3. Zeleninové roti

Roti, plněné pečivo, původem z jižní Indie, je v současné době jedno z nejrozšířenějších na celé Srí Lance. Lze sehnat snad všude, i na ulicích. Podává se ke snídani, obědu i večeři.

Na 4 porce potřebujeme:

Těsto:

  • 1 a 1/3 hrnku pšeničné hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 hrnku vody
  • olej na pokropení těsta a na smažení

Náplň:

  • 30 dkg brambor vařených ve šlupce
  • 2 červené cibule nakrájené na jemno
  • 20 dkg pórku nakrájeného na nudličky
  • 3 zelené čili papričky nakrájené
  • 5 kari listů
  • kousek listu pandanu (nemusí být)
  • 1 vrchovatá lžička drceného čili
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 1–2 cm dlouhý kousek čerstvého rozdrceného zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka mletého černého pepře

Postup:

Smícháme ingredience na těsto, řádně ho propracujeme. Vytvoříme z něj kuličky o velikosti golfového míčku, naskládáme vedle sebe, potřeme olejem a necháme odpočinout.

Oloupeme vařené brambory. Nakrájíme na kostky.

Na lžíci oleje zprudka po dobu 1 minuty osmahneme česnek se zázvorem, poté k nim přimícháme vše ostatní, kromě brambor. Smažíme 3 minuty. Pak přidáme brambory a už jen prohřejeme.

Na hladké kovové podložce vytvoříme z těsta velmi tenké placky o velikosti pizzy. Na kraj naneseme vrchovatou lžíci náplně. Pokud jsou brambory příliš velké, ještě je lehce rozmělníme, ne však na kaši, pouze tak, aby z nich byly malé hrudky a zabalíme do závitků trojúhelníkového tvaru.

Na pánvi s troškou oleje smažíme pár minut ze všech stran, včetně těch úzkých, dokud lehce nezhnědnou.

Servírujeme samotné, nejlépe ještě teplé.

Pro lepší představu mrkněte na video.

Nejširší nabídku průvodců a map Srí Lanky (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí