5000 km na kole skrz Afrikou za podporu slonů

5000 km na kole skrz Afrikou za podporu slonů

Nejsem cyklista, nejsem profesionální biolog, nejsem lékař, nejsem reportér, nejsem kameraman… Přesto jsem ve Střední Africe na kole, věnuji se ochraně slonů, poskytuji po cestě zdravotní péči domorodcům a natáčím o ohrožení slonů a své cestě dokument. Věřím totiž, že každý z nás dokáže velké věci a může být užitečný, pokud opravdu chce. Sloni, z nichž tisíce jsou každý rok zabity, si naši pozornost zaslouží. Jejich přežití je jen v našich rukou… stačí chtít. A něco pro to udělat!“ říká cestovatel a dobrodruh Arthur F. Sniegon.

Za svých čtyřiadvace let život stihl objevit nemalou část světa. Podívál se do Maroka, Íránu, Střední Asie či Ruska. Po maturitě pomáhal jako dobrovolník v centru pro ohrožené volně žijící živočichy v Kanadě, nedlouho na to zamířil na Kamčatku.

Pak přišly cesty do Afriky a studium Ekologické a evoluční biologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Během bakalářského studia stihl ztrávit dva měsíce v Gabonu, Středoafrické republice a v Kamerunu a byla z toho láska na první pohled! A tak byl za chvíli v Africe znova, tentokrát na kole s cílem projet celé Kongo a jih Kamerunu po vlastní ose.

Podařilo se a já se potom v kamerunských horách připojil v rámci projektu Kedjom-Keku k výzkumu šimpanzů a ochraně horského mlžného lesa. Na konci své čtyřměsíční cesty jsem zamířil také do Čadu a na střeše Toyoty dosáhl jižního okraje Sahary. V předjaří 2012 přišel Kamerun do třetice – alespoň krátce jsem se připojil ke kamarádům z Kedjom-Keku, kteří stavěli v odlehlých horách školu a výzkumné centrum,“ dodává Arthur.

5000 km na kole Afrikou

V říjnu loňského roku opustil Českou republiku  a až do října roku 2013 se bude snažit na svém kole překonat neuvěřitelných 5000 km na kole. „Během svého putování návštívím Kamerun, Gabon, Kongo, Středoafrickou republiku, Čad a Demokratickou republiku Kongo. Díky spolupráci s organizací African Parks se budu moci ve třech národních parcích připojit k lidem, kteří bojují proti stále sílícímu tlaku pytláků. Několik měsíců strávím v divočině s protipytláckými hlídkami a také budu pomáhat ochranářům se zpracováváním materiálů a videí pro jejich osvětovou činnost. Přiložím ruku k dílu kdekoliv to bude potřeba. Stěžejními místy mého působení jsou národní parky Odzala-Kokoua (Kongo), Zakouma (Čad) a Garamba,“ vysvětluje své cíle.

Při všech těchto aktivitách se plánuje dostat ke stádům divokých slonů i jiných zvířat a také na místa masakrů, kde byli sloni kvůli svým klům postříleni a kde se jejich dále nevyužitá těla rozkládají.

Aby se jakýkoliv problém mohl začít řešit, je třeba, aby se o něm vědělo. Překvapilo mě, že naprostá většina Evropanů, se kterými jsem mluvil, netuší, jak zoufalá panuje na mnoha místech Afriky situace,“ popisuje Arthur. Od roku 1989, kdy byl celosvětově zakázán obchod se slonovinou, klesl počet divokých slonů téměř o polovinu! A přes trvající zákaz nadále klesá. Poptávka po nedostatkové surovině žene cenu slonoviny na černém trhu závratně vysoko. Profesionální skupiny pytláků vybavených často automatickými zbraněmi na ilegálním obchodu dobře profitují.

Rovněž podplacení úředníci, celníci a místní politici mají z pašování vysoké zisky. V dokumentárním filmu, který budu během své cesty Arthur natáčet, chce ukázat nutnost a možnosti lepší ochrany slonů a ohrožené středoafrické přírody obecně. „Věřím, že má očitá svědectví a zážitky, které zveřejním ve svém outoodorově-přírodopisném filmu mi pomohou přesvědčit lidi, že jejich angažovanost v této zdánlivě vzdálené záležitosti je velmi potřebná. Důležitá je jak materiální vybavenost v parcích (monitorovací zařízení pro sledování slonů, radio-obojky, ultra-light letadla, dopravní prostředky) tak i boj na opačném pólu celého problému – zamezení obchodu a možnosti šíření slonoviny do světa.Těšit se můžete na jeho dokument

Kromě snahy upozornit na problém pytláctví v Africe, se bude Arthur snažit také za pomoci české neziskové organizace International Humanity pomáhat lidem v těch nejzapadlejších koutech Afriky. Další ifnromace a aktuální články z cesty najdete na save-elephants.org a občasné informace najdete i na HedvabneStezce.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: