Škocjanské jeskyně ve Slovinsku – jako v ráji trpaslíků

Škocjanské jeskyně ve Slovinsku – jako v ráji trpaslíků

Stalo se vám už někdy, že jste spatřili přírodní skvost a zůstali na něj koukat doslova s otevřenou pusou? Že ne? Tak ve Škocjanské jeskyni se vám to určitě stane! Kromě toho, že si po vstupu do jedné z největších jeskynních prostor světa budete připadat malí jako mravenečci, ze zvuků neviditelné řeky tekoucí kaňonem se vám budou ježit chlupy a budete neustále přemýšlet, jak takový ohromný prostor vůbec mohl kdy vzniknout.

Škocjanské jeskyně leží ve slovinské oblasti Kras. Jde o rozsáhlý systém vápencových chodeb, propadlých závrtů a jeskyní. V některých částech se vyskytují bohaté krasové útvary, v některých jsou obrovské prostory vysoké až 200 metrů. V části jeskyní teče ponorná řeka, která stále víc a víc vymílá hluboký kaňon a tvoří na jeho dně spoustu peřejí a vodopádů. Škocjanske jeskyně byly v roce 1986 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO a od roku 1996 je v rozsáhlém okolí vyhlášena chráněná krajinná oblast

Jak se do jeskyní dostat?

Od nově vybudovaného infocentra s restaurací, kde si vás vyzvedne průvodce, pokračujete krátkou příjemnou procházkou se sestupem na dno údolí. Zde je vybudovaný umělý vstup do jeskynního systému. Po průchodu uměle vytvořeným přístupovým tunelem už můžete obdivovat první krasové útvary. V každé části jeskynního systému jsou krasové útvary jiné. Někde stékající uhličitan vápenatý vytvořil obrovské třpytivé homole, někde pomalu se plazící záclony, někde malinké, ostré stalaktity…

Tam, kde jeskyní proudí vítr, jsou stalaktity a stalagmity různě pokroucené, naopak v odlehlejších místech jeskyně najdeme pravidelné vápencové sloupy z nichž největší měří 15 metrů. V některých místech už došlo ke zborcení masivních útvarů a nyní tam leži jako padlé stromy v lese. Krápníky ale nejsou to, kvůli čemu sem většina návštěvníků míří.

Ševelící jeskyně jako ze života trpaslíků

Když projdete několika sály plnými krasových útvarů vznikajících stovky tisíc let, začne se osvětlený chodníček kroutit směrem dolů a vy najednou uslyšíte temné zurčení řeky. A po průchodu skalní klenbou TO konečně uvidíte. Před vámi se otevře obrovská pozemní prostora Ševelící jeskyně. V oblaku páry uvidíte někde v dálce uprostřed strmé stěny světla turistického chodníku. Na dně si budete domýšlet řeku, kterou v temnotě uvidíte jen matně. Naskočí vám husí kůže a ochlazení kvůli protékající řece Rece na tom bude mít jen částečný podíl.

Takto nějak jsem si při čtení Tolkienových knížek představovala trpasličí Morii. Těžko si vůbec představit, že tuto jeskyni vytvořila příroda sama. Podle hluku, který voda tekoucí po dně vyvolává, by se měla jeskyně přejmenovat spíš na jeskyni Řvoucí. Po sestupu přibližně do poloviny musíte překonat most ve výšce 50 metrů nad řekou. I když je z pevného betonu, rozhodně bych to nenazvala příjemným zážitkem, přece jen – z temného kaňonu vespod bych klidně čekala vzlétnout draka.

Na stěnách jeskyně jsou dodnes patrné pozůstatky dávných chodníčků zbudovaných průzkumníky. Při pohledu na dřevěnou a vratkou Kočičí lávku těsně pod stropem obdivuji odvahu prvních speleologů. Na dně kaňonu řeka Reka tvoří peřeje a vodopády. Na konci jeskyně se zanoří do země a pokračuje podzemím dalších 34 kilometrů, na jejichž konci se společně s řekou Timavou vlévá do Jaderského moře.

Nedaleko Škocjanských jeskyní leží i Postojenské jeskyně!. Jde o obrovský krasový komplex plný nádherných útvarů. Ačkoliv sem míří mnohem více turistů, určitě stojí také za návštěvu.

Nejširší nabídku průvodců a map Slovinska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nahoru lanovkou nebo pěšky?

Až si dostatečně vychutnáte dechberoucí pohled na Ševelící jeskyni, odvede vás průvodce po nekonečných schodech zpět na denní světlo. Z propasti, kde má jeskyně přírodní vchod, vás buď může odvézt lanovka, nebo si můžete výlet prodloužit a vyjít pěšky po úzkých chodníčcích s výhledem na vodopád. Nahoře nad propastí doporučuji ještě navštívit výhledové místo – je to už jen o pár schodů více a uvidíte z něj celou propast i vodopád Reky před zanořením do podzemí jako na dlani. V jeskyních a na následné procházce vám jistě vyhládne, proto doporučujeme před nebo po prohlídce navštívit výbornou restauraci Gostilna, která se nachází hned vedle pokladny k zakoupení lístků do jeskyní.

Škocjanské jeskyně nejsou tak „přeturistované„, jako nedaleké Postojenské jeskyně. Nejsou sice bezbariérově upravené, musíte v nich překonat spoustu schodů nahoru i dolu a také zde nepotkáte žádný jeskynní vláček nebo podzemní záchody. Krasové útvary v první části jeskyně nevypadají „jako z pohádky“, ale díky v průvanu ohnutým stalaktitům, množství barev a spadlým sloupm působí spíš jako „divoký prales“. Na druhou stranu si zde můžete vychutnat dechberoucí pohled na jednu z největších podzemních prostor na světě, aniž by vám hrozilo ušlapání davy japonských turistů. Z vlastní zkušenosti musím říct, že ačkoliv jsem už viděla jeskyní spoustu a navštívila i druhý největší stalaktit na světě, na škocjanský kaňon v Ševelící jeskyni jsem několik minut zírala opravdu s otevřenou pusou. všechny potřebné informace o vstupenkách a otvírací době najdete přímo na webových stránkách parku Škocjanske jame.

Slovinsko je nádherná země jako dělaná pro letní i zimní dovolené. Najdete zde totiž malebné pláže ke koupánívysoké hory pro nadšené turisty, kvalitní lyžařská centra pro milovníky zimních radovánek, spoustu historie a přírodních krás k objevování a k tomu všemu navíc výborné jídlo a víno. Kromě toho všeho se sem dostanete z Česka pohodlně po kvalitní dálnici během pár hodin. Slovinsko můžeme vřele doporučit! Spoustu krásných fotek a aktuální informace můžete najít i na Facebooku.

Zkušenosti čtenářů

Martin

Děkuji za tip! Díky článku jsem se o jeskyních dozvěděl a navštívil je. Opravdu nezapomenutelný zážitek. Takže moc díky za informaci.
Přeji hezký den.
Martin
 

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí