Škofja Loka – slovinské město pohádek a příběhů

Škofja Loka – slovinské město pohádek a příběhů

Jedno z nejpůvabnějších a nejstarších měst ve Slovinsku. Leží stranou od hlavních turistických cest i atrakcí. I tak však Škofja Loka uchvacuje svým kouzlem a příjemně si hýčká všechny návštěvníky.

Škofja Loka leží asi 19 km západním směrem od hlavního města na soutoku dvou ramen řeky Sory a připomíná náš Český Krumlov. Žije tady spousta zajímavých lidí, kteří se rádi zastaví se zvídavými turisty, podělí se o jídlo, dobré rady i historky.

Bohatá historie

Město má v erbu černocha s korunou na hlavě, o němž se vypráví tato legenda: Jednou jel Abraham, pán z bavorského Freisingu, do Poljanské doliny a cestou ho napadl medvěd. Jeho černý sluha se medvěda nezalekl, ale natáhl luk a zastřelil ho. Za odměnu mu biskup slíbil, že „ho učiní slavným pro celá další pokolení,“ a nechal na městský erb namalovat hlavu černocha.

Škofja Loka byla založena na přírodní terase nad soutokem Poljanské a Selšské Sory v roce 973 biskupy z německého Freisingu. Od svého vzniku bylo město několikrát zničeno požáry, zemětřeseními a válkami. Svou dnešní podobu získalo po roce 1511, kdy ho nechal obnovit biskup Filip. Na začátku 18. století se v nedalekém klášteře usídlili kapucíni a jejich bohatá knihovna obsahuje také nejstarší drama ve slovinštině, rukopis pašijové hry otce Romualda z roku 1721 – „Škofjeloški pasijon“. V posledním roce minulého tisíciletí pašijovou hru opět oživili a o Velikonocích se největší světové drama odehrává v ulicích středověkého města znovu a znovu.

Milovaný učitel a jeho dědictví

Škofja Loka je plná příběhů, pověstí a pohádek, kterými žijí celé generace místních obyvatel. Na přelomu 50. a 60. let minulého století učil na místním gymnáziu spisovatel a sběratel lidové slovesnosti Lojze Zupanc, který zde zanechal nesmazatelnou stopu. Na jeho počest vydalo muzeum v roce 2011 výpravnou publikaci Kamniti most s pověstmi a pohádkami z města Škofja Loka a jeho okolí. V návaznosti na sbírku pověstí pak byly vybudovány naučné stezky vyznačené symbolem žáby, na informačních tabulích se objevují některé z příběhů a také ilustrace z knihy.

Nejširší nabídku průvodců a map Slovinska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Kamenný most

Knížka pověstí dostala název podle jedné z nejstarších památek ve městě. Jedná se o starý kamenný most spojující oba břehy Selščice, jeden z nejstarších v Evropě. Nechal ho ve 14. století postavit biskup Leopold. Původně byl bez zábradlí a váže se k němu pověst o vybírání poplatku za použití mostu. Jednoho dne chtěl přes most projet sám biskup a výběrčí po něm žádal stříbrňák. Biskup se tak rozlítil, že se pod ním splašil kůň a oba se zřítili do rozvodněné řeky. Dnes už má most železné zábradlí a můžeme po něm chodit bez poplatku.

Slovinskem většina Čechů jen projíždí cestou na dovolenou do Chorvatska. To je však velká škoda. Podívejte se, co vše tato „kapesní“ země, přezdívaná Nový Zéland Evropy může nabídnout.

Malovaná louka

Historické jádro středověkého města tvoří dvě náměstí, původně nazývaná Plac a Lontrg, dnes Mestni a Spodnji trg. Mestni trg se pyšní řadou gotických, renesančních a barokních domů, které daly městu přezdívku Malovaná Louka. V posledních letech při restauračních pracích na fasádách měšťanských domů byly obnoveny nebo objeveny starobylé fresky, a městu se vrátilo původní kouzlo. Uprostřed barevného náměstí stojí barokní mariánský sloup a kašna s městským erbem. K posezení lákají lavičky ve stínu lip. Nově zřízené Centrum lidových a uměleckých řemesel seznamuje návštěvníky s typickými výrobky místních umělců, snaží se uchovat lidová řemesla pro budoucí generace a velmi často pořádá zajímavé akce pro návštěvníky, jako jsou jarmarky nebo pohádkové dílny pro děti. Občerstvení a osvěžení nabízí Gostišče Homan v jednom z nejstarších domů (z roku 1511) na severní straně náměstí. V jeho blízkosti funguje pro turisty velmi důležitá instituce – informační centrum, kde je možné získat mapky města a okolí a kde začínají všechny popsané vycházky.

Procházka do Puštalu

Asi nejzajímavější je procházka předměstím Puštal, které se nachází na pravém břehu řeky Poljanska Sora. Žáby na cestě vedou návštěvníky kolem zajímavých domů, kapliček, staré studny s pumpou až k dřevěné Ďáblově lávce (Hudičev brv) přes rozpěněnou Poljanščici. Za řekou upoutá pozornost selský dřevěný barokní dům Nacetova hiša, jehož nejstarší část pochází z 15. století. V parném létě stojí za vyzkoušení staré koupaliště vybudované na řece. Vycházka pokračuje zpět k dřevěné lávce a kolem ní k zámku Puštal, v němž sídlí hudební škola, a křížovou cestou s 12 zastaveními stoupá na kopec k baroknímu kostelíku svatého Kříže, od kterého je skvělý výhled na město, starý hrad a okolní malebné kopce.

Poklady pod Blegošem

Nejen pohledné a příjemné město, ale i okolní příroda stojí za prozkoumání. Nejbližší pohoří, Škofjeloške hribovje, s nejvyšší horou Blegoš, jsou opředeny mnoha tajemstvími a ukrývají se v nich vzácné poklady. Na statku uprostřed luk vonících mateřídouškou můžeme objevit mnohé z nich – neskutečný klid a pohodu, svěží vánek pod starou lípou, domácí chleba, vlaštovky ve chlévě a někde prý se dokonce ukrývají pohádky, které ještě nikdo nezapsal.

Zkušenosti čtenářů

Alena

Nové články a nový průvodce na nových stránkách http://www.alenavorlickova.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí