10 nejkrásnějších míst portugalského Algarve, nejslunnějšího místa Evropy

10 nejkrásnějších míst portugalského Algarve, nejslunnějšího místa Evropy

Dle statistik slunce na Algarve svítí až neuvěřitelných 300 dní v roce. Téměř dvou set kilometrové pobřeží omývané průzračným Atlantickým oceánem nabízí nepřeberné množství písečných pláží, tu malých romantických lemovaných skálami okrové barvy, tu dlouhých prostorných končících za obzorem. Inspirujte se výběrem 10 nejkrásnějších míst Algarve, která byste neměli vynechat.

1. Cabo de S. Vicente

Mys svatého Vincence je nejvíce jihozápadním cípem Evropy. Maják stojící na několik desítek metrů vysokém skalním výběžku, působí velmi impozantně a nezaměnitelně. Právě tady, na mysu svátého Vincence, při pohledu do rozbouřených vln Atlantiku hluboko pod sebou, člověk pocítí chvění a respekt středověkých mořeplavců, s jakým se vydávali napříč širým neznámým a nekonečným oceánem. Středověké zdivo kolem majáku a nikdy neustávající vítr jen umocní mystično tohoto místa. První funkční maják zde byl postaven už v roce 1846 a svítil spalováním olivového oleje. Dnešní maják je vybaven moderním světelným zařízením, jehož svit je viditelný až z 80 km. Všechny lodě plující ze Západní Evropy do Středomoří se řídí jeho svitem.

2. Silves

Město Silves leží ve vnitrozemí. Kdysi dávno v dobách maurské nadvlády však bylo centrem všeho dění v Algarve a v celé západní části arabské říše. V 11. století tehdejší vládci v Silves postavili rozsáhlý pevnostní hrad z červeného pískovce, který rozhodně stojí za návštěvu. Jedná se o jednu z nejzachovalejších maurských vojenských staveb v Portugalsku. Vstupuje se impozantní branou se dvěma mohutnými obrannými věžemi. Uvnitř pak naleznete pozůstatky sil, studní a další historické artefakty, které návštěvníkům přiblíží život lidí před desíti stoletími. Krajina kolem je mírně zvlněná, osázená pomerančovými a mandlovými háji, takže pohled na město s maurským hradem i pohled z hradu na okolí města je úchvatný.

3. Lagos

Na pobřeží v západní části Algarve se nachází město Lagos, které prožívalo období největšího rozkvětu v době portugalských zámořských objevů v první polovině 15. století. Právě zde sídlil iniciátor této slavné éry Jindřich Mořeplavec, zakladatel námořnické školy. V Lagos byly sestrojeny karavely, které se vydaly do zámoří až za hranice tehdy známého světa, za mys Bojador. S tímto obdobím souvisí i gotické podloubí, kde probíhaly první otrokářské trhy. Nejkouzelnější je hlavní třída městečka lemovaná alternativními obchůdky a restauracemi a barokní kostel svatého Antonína, zdobený modrobílými kachlíky a bohatě vyřezávaným zlaceným dřevem. Pokud Lagos navštívíte dopoledne, určitě navštivte místní trh plný ryb, zeleniny, ovoce a koření.

4. Ponta de Piedade

Jestli něco patří k Algarve, tak jsou to nádherně tvarované skalní útvary okrové barvy rozeseté podél pobřeží. Ty nejroztodivnější útvary se nacházejí nedaleko Lagos, v místě zvaném Ponta de Piedade. Pokud se na výlet vydáte po vlastní ose, neváhejte seběhnout dolů po příkrých a dlouhých schodech, pod kterými najdete místní průvodce na malých motorových člunech. Rádi vás za 12 eur na osobu vezmou na hodinovou projížďku do jeskyní a skal vymletých Atlantským oceánem. Nebudete litovat a ani vědět, co fotit dříve.

5. Meia Praia

Na východním okraji Lagos se nachází skoro 4 kilometry dlouhá písečná pláž lemovaná písečnými dunami Meia Praia. Přístup k pláži není úplně zřejmý a snad i proto, je tato pláž tak trochu skryta před očima turistů. Na Algarve nejsou pláže přeplněny ani v nejvyšší sezóně, ale pokud chcete úplné soukromí, sbírat mušle a koupat se nahoře bez beze strachu, že vás bude někdo okukovat, tak se vydejte na pláž Meia Praia. A nebojte, že si budete muset dělat svačinu. Hned za písečnými dunami najdete příjemné plážové restaurace zásobené čerstvými úlovky místních rybářů.

Pokud se chystáte do Algarve a poletíte přes Lisabon, neberte ho jen jako přestupní dopravní uzel. Lisabon rozhodně stojí za prohlídku, obdivovat můžete například starobylou čtvrť Alfama.

6. Monchique

Nejvyšší hora Algarve leží v pohoří Monchique. Je to 911 metrů vysoká Fóia. Vede sem půvabná klikatá cesta lemovaná háji korkových dubů a eukalyptů. Po cestě tak můžete sledovat čerstvě oloupané korkové duby s kmeny oranžové barvy nebo si užívat vůni čerstvého eukalyptu. Do pohoří Monchique se vydáváme proto, abychom na chvíli spočinuli v nečekané zelené oáze v lázních Caldas de Monchique, ochutnali housku se zapečenou klobásou „pão de chouriço“, zapili ji obzvláště jemnou pálenkou „medronho“ z planiky a pak se vydali dál na Fóiu, odkud je za jasného počasí výhled snad na celé Algarve.

7. Odeceixe

Ne každý návštěvník se do Odeceixe vydá. Je to totiž vesnička na západním pobřeží na samém pomezí regionů Algarve a Alentejo. Nicméně, kdo se do Odeceixe vydá, zůstane navždy kouzlen malebnou vesničkou i neuvěřitelně fotogenickou pláží, sevřenou mezi vesnicí a mohutnou skálou. Již po cestě k pláži budete muset několikrát zastavovat kvůli focení, neboť cesta vede mělkým údolím kolem mírně se klikatící říčky, která ústí do oceánu u pláže. Můžete se koupat jak v řece tak oceánu. Místo je vyhledávané zejména surfisty a turisty, kteří nemusí v moři uplavat stovky metrů. Tady se to kvůli vlnám bez surfařského prkna ani nedá. Rozhodně je ale zážitek skákání do vln a i samotný pobyt na pláži. Hukot vln vám dodá takovou dávku energie, že z ní budete čerpat ještě za rok.

8. Zoomarine

Abyste si nemysleli, že Algarve je jen samá přírodní krása a památka a pro klasickou zábavu pro děti zde nemá místo. U města Guia, které je proslavené místní specialitou kuřetem piri-piri se nachází zábavný park Zoomarine. Najdete zde bazény, skluzavky, restaurace, akvárium s různými druhy ryb i žraloky. Můžete shlédnout vystoupení cvičených dravých ptáků, papoušků, lachtanů a mrožů. Největším tahákem je pak milé a dojímavé vystoupení delfínů, kvůli kterému stojí Zoomarine navštívit. Celodenní vstupné pro dospělého stojí 19 EUR pro děti 12,5 EURA.

9. Ria Formosa

Ústí řeky Formosa u města Fara vás v podstatě vítá na Algarve. Právě nad tímto lagunovitým světem, plném malých obydlených či neobydlených písečných ostrůvků, přistáváte ve Faru. Pokud vás tato malebná krajina ostrovů a tůní nalákala, nic vám nebrání se sem vydat. Na ostrov Faro se dostanete autem. Vede sem úzký jednosměrný most. Akorát si přivstaňte! Parkovací kapacita ostrova se každý den rychle zaplní a pak budete muset čekat, až někdo odjede. Další ostrovy jsou přístupné už jen po moři. Dlouhé písečné pláže lemované typickými rybářskými domečky najdete např. na ostrově Culatra. Není tu nic, než nádherné písečné pláže, maják a pár výborných rybích restaurací. Trajekt jezdí několikrát denně z Fara nebo Olhão a stojí od 5 do 7 EUR.

10. Tavira

Dominantou východní části jižního pobřeží je Tavira. Město kostelů, které si i přes množství křesťanských staveb zachovalo charakter z období maurské nadvlády. Zejména při procházce rozkvetlým nádvořím malého hradu, kde si tu a tam můžete utrhnout zralé fíky přímo ze stromu, na vás dýchne atmosféra z pohádek Tisíce a jedné noci. Kromě nesčetných kostelů se rozhodně nezapomeňte projít po starobylém mostě ještě z období římské nadvlády. Tavira je plná příjemných malých obchůdků a restaurací, v úzkých klikatých uličkách. Pláže nejsou přístupné přímo z města, ale není těžké se tam dostat. Za 2 eura vás na ně dovoze loď.  Moře je nádherně čisté, teplejší než v západní části jižního pobřeží a jak je již na Algarve zvykem, pláže jsou téměř liduprázdné.

Nejširší nabídku průvodců a map Algarve (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí