Za evropskou exotikou Střední Dalmácie

Za evropskou exotikou Střední Dalmácie

Oblast Střední Dalmácie ležící ve východní části Jadranu je považována za jednu z nejkrásnějších přímořských oblastí v Evropě. Prvním městem, které jsme při našem putování navštívili, byl starobylý Trogir, který je zapsaný na seznam světového kulturního dědictví UNESCO již od r. 1997.

Stará část města je opevněna hradbami z 13. až 16. století. Asi nejzajímavější památkou, kterou zde můžete shlédnout je katedrála sv. Vavřince (Sveti Lovre). Na náměstí Narodni trg pak naleznete hodinovou věž, radnici a soudní dvůr z 15. století. Kromě toho je zde také mnoho paláců, které určitě stojí za shlédnutí.

Celé město působí velice příjemným a upraveným dojmem a v noci má díky krásnému osvětlení svoji okouzlující atmosféru, ke které přispívá i zákaz vjezdu motorových vozidel do historické části. Samozřejmostí je několik pláží v zátoce Saldun na blízkém ostrově Čiovo, kam se dá snadno dostat přes krátký kamenný most a kde můžete podniknout krátké výlety do místního borovicového lesa.

Split, místo kontrastů

Z tohoto malebného městečka už míříme dále na jih do města Split. Ti, kdo se do Chorvatska nevydají autem, mohou využít autobusovou linku, která jezdí zhruba každé půl hodiny. Split je druhé největší město Chorvatska a turistický průmysl je tu vidět na každém kroku. Nablýskané promenády plné luxusních značkových obchodů však nemusí okouzlit každého a tak pokud hledáte alternativu k této výstavní skříni konsumerismu, Split má zajisté co nabídnout.

Na přelomu 3. a 4. století zde římský císař Dioklecián nechal vybudovat Diokleciánův palác, který sloužil jako přepychové sídlo a vojenský tábor. V rozsáhlém komplexu jsou dodnes k vidění hradby, sklepení, mauzoleum, zvonice a mnoho dalších zajímavostí.

Kromě palácového komplexu si můžete prohlédnout Národní náměstí, kostel sv. Františka a františkánský klášter, kostel sv. Trojice, městskou čtvrť Poljud nebo si zajít do některého ze zdejších zajímavých muzeí. V krásném velkém parku si pak můžete odpočinout a z vyhlídky pozorovat dění ve městě i na moři.

Nejširší nabídku průvodců a map Chorvatska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Překvapení mezi skalami

Další oblíbenou destinací je město Omiš, které rozhodně v této oblasti stojí za to navštívit. Už při příjezdu vás ohromí jeho nezapomenutelná atmosféra, kterou podtrhují okolní vysoké skalní stěny vyrůstající téměř od moře do výšky několika set metrů. Ve městě najdete slušný výběr apartmánů, ale také příjemný menší soukromý kemp, ve kterém stojí jedna noc mimo sezónu krásných 76 kun pro dvě osoby.

Sociální zázemí je velmi slušné a mají tu dokonce i prostornou kuchyň s jídelnou. V okolí města také naleznete dostatek značených tras pro pěší turistiku. A pokud máte chuť svlažit se v průzračně čistém moři, mají tady rozlehlou písečnou městskou pláž. Večer pak můžete na místě, kde se potkává řeka Cetina a moře, pozorovat rybáře, který z vody tahá jednu rybu za druhou a na místní promenádě navštívit některou z výborných kaváren či barů.

Lesy a pláže Makarské rivéry

Z Omiše vyrážíme na Makarskou riviéru za pořádným koupáním do Brely a Bašky Vody. Brela je známé turistické letovisko. Její pobřeží je sice plné hotelů, ale díky krásným plážím s borovicovými lesy a průzračně čistou vodou, působí celé místo velmi příjemně. Baška Voda, ležící 5 km od Brely, je velké letovisko, kde si můžete zajít na nákupy nebo vybrat některý z mnoha sportů, které tu nabízejí. Pláže už zde ale nejsou tak hezké a počítejte také s tím, že v sezoně se to tady turisty jen hemží.

Podobně je na tom město Makarska, která leží v široké zátoce a z vnitrozemí ji obklopuje pohoří Biokovo. Doporučujeme zavítat sem ke konci září, kdy už opadnou největší davy a tak si můžete v klidu vychutnat všechny radosti tohoto krásného místa. My si na trhu kupujeme výbornou rybu, ovoce a zeleninu a s plnými žaludky se jdeme vykoupat na jednu z mnoha prostorných pláží.

U svačiny pozorujeme místní kluky jak harpunou loví sépii i místní rybáře na malých loďkách, vyrážející do mělkých vod blízko pláží na podvečerní lov. K večeru, když už je okolní teplota mírnější, můžete navštívit pěkné Kačičovo náměstí s barokním kostelem a když budete mít štěstí jako my, uvidíte i typickou chorvatskou svatbu. Nad městem se rozkládá krásný hustý borovicový les, který je jako stvořený na podvečerní procházku nebo brzký ranní běh.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí