Tři dny v Sydney

Tři dny v Sydney

Sydney je hypermoderní metropolí. Je zde vše, na co si jen vzpomenete, dechberoucí mrakodrapy, ale i historická čtvrť The Rocks, pulzující přístav, nádherné pláže, tisíce kaváren a barů, parky pro odpočinek.

Při našem letu na Nový Zéland jsme měli třídenní stopover v Sydney. Stihnout to vše za 72 hodin je opravdu nemožné, tři dny jsou na toto úžasné město málo, ale snažili jsme se, co to šlo.

Prvním úkolem bylo najít ubytování. Nic není jednodušší, neboť v příletové hale letiště je seznam backpackerů, motelů i hotelů a do některých z nich si můžete i zdarma zavolat. Vybrali jsme si čtvrť Kings Cross, která leží jen asi 15 minut pěšky od Opery a nachází se zde velké množství levného ubytování. Udělali jsme dobře, jako bonus jsme dostali kartičku s 15 drinky zdarma v 15 různých barech v centru města. Není na škodu, trochu se při tom maratónu osvěžit.

Ve dne i v noci okouzlující centrum

Nejdříve jsme zamířili do samého srdce Sydney, chtěli jsme vidět Operu a Harbour Bridge – nejfotografovanější místo ve městě a pravděpodobně i v celé Austrálii. Jen malý zlomek pohledů v centru, když nepočítám ty s klokany, nezobrazuje alespoň jednu z těchto ikon. Most se tyčí nad přístavem již od roku 1932 a stavělo ho 1400 mužů déle než osm let. Je to vůbec největší obloukový most z oceli na světě. Místními je familiérně přezdíván The Coathanger, Ramínko na šaty.

Lasturu připomínající budova Opery je o několik desetiletí mladší, byla otevřena v roce 1973 a její povrch pokrývá přes 1000000 švédských dlaždic. Jeden z nejhezčích pohledů na tyto dva symboly Sydney se vám otevře cestou z Královských botanických zahrad směrem k Mrs. Macquaries Point. Tento park je také ideální místo na malou svačinku, při které můžete pozorovat místní při dopolední rozcvičce. Počet lidí, kteří se tady věnují sportu, běhají, cvičí aerobik, boxují a posilují, nás moc zaujal a myslím, že máme co dohánět! Ulehčují jim to i všemožná odpočívadla, lavičky, kohoutky s pitnou vodou a perfektně upravené trávníky, na kterých není nápis „Nešlapat po trávě!“, ale naopak všichni jsou zváni k posezení a k užití si dalšího slunečného dne.

Odpoledne jsme si prošli historickou čtvrť The Rocks, kde najdete jedny z nejstarších restaurací v Sydney. Uplatnili jsme také několik kartiček na pivo zdarma a „Tour de Sydney“ bylo ještě veselejší. Den jsme zakončili v okolí Darling Harbour a podívali jsme se i do akvária, kde můžete pozorovat nespočet různých druhů ryb, korálové útesy, rejnoky i žraloky ve velice těsné blízkosti.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pláže v okolí Sydney

Sydney by nebylo Sydney bez dlouhých městských pláží se zlatým pískem, pravidelnými vlnami a neúnavnými surfaři. Ačkoli Bondi Beach dle místních není ta nejlepší pláž ani na plavání, ani na surfování, je určitě tou nejznámější. Cesta k ní vám zabere zhruba 45 minut, stačí naskočit na autobus číslo 380. Atmosféra zde je nezapomenutelná. Vlny se tříští o pobřeží a slunce hřeje, přestože v srpnu je tady vlastně stále ještě zima. Kolemjdoucí jsou uvolnění, usměvaví a není se co divit. I zde je vše upravené pro příjemné strávení volného času.

Bezprostředně kolem pobřeží, kde se střídají písčité pláže se skalnatými útesy, se vine stezka, která vás zavede na další pláže jižně od Bondi. Je to moc příjemná, zhruba dvouhodinová procházka oběma směry. Následují Tamarama, Bronte a Coogee Beach. Na západ slunce jsme byli již zpět na Bondi, vychutnáli si náš další bonusový drink a pozorovali surfaře v posledních slunečních paprscích tohoto dne.

Do třetice všeho dobrého… záliv

Třetí věc, kterou byste v Sydney neměli vynechat, je projížďka přístavem. Za 16 australských dolarů jsme si koupili celodenní parmanentku, která zahrnuje nejen trajekty, ale i autobusy a vlaky po celém městě. Záliv jsme přejeli několikrát různými směry. Ve špičce jezdí trajekty každých 20 minut. Nejhezčí část zálivu je od mostu směrem na východ, kde se můžete pokochat pohledem na budovu Opery. Tímto směrem se také dostanete k jedné z dalších pláží, Manly Beach. Strávili jsme tady příjemné odpoledne, je zde nespočet kaváren, obchodů a samozřejmě dlouhá pláž lemovaná borovicemi, které vám poskytnou příjemný stín. Když ještě nejste unavení, můžete se vydat na 10 km dlouhou procházku po poloostrově. Námaha stojí za to, neboť z ní je nádherný výhled přes přístav na městské panorama.

Byly to hektické dny, bydleli jsme v docela pěkném backpackeru, ale známe z něj akorát koupelnu a postel. Každý večer jsme uléhali unavení, ale to, co jsme v Sydney za tak krátký čas viděli, stálo rozhodně za to!

Zkušenosti čtenářů

Radim

Ahoj Milosi a Lucie,
tri dny jste vycerpali na maximum, vice se tady snad ani stihnout neda:)

Radim

Ahoj Milosi a Lucie,
tri dny jste vycerpali na maximum, vice se tady snad ani stihnout neda:)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí