Srí Lanka je oblíbenou destinací pro delší i krátké dovolené. Během dvou týdnů tento ostrov procestovala také jedna ze zakladatelů webu Hedvábná stezka, Petra Greifová. Hned po jejím návratu jsme se zeptali na zážitky a dojmy ze Srí Lanky, které Vám nyní přinášíme v malém rozhovoru.
Srí lanka, tropický ráj, ve kterém najdete úžasnou přírodu, neskutečné bílé pláže i duchovní klid. Jedním ze symbolů Srí lanky se kromě slonů stal i čaj.
Zaměstnáni zouváním bot a odkládáním pokrývek hlavy, jak se na buddhistických svatých místech sluší, ani neregistrujeme, že stojíme přímo před Gal Viharou – nejkrásnějšími buddhistickými sochami na celé Srí Lance.
Srí Lanka. Název, jenž ve mně už od dětství vyvolává chvění exotična. Matně si vybavuji, že jako malý jsem sledoval v televizi dokumentární pořad, který končil záběrem na bílé písečné pláže a byl doprovázen slovy: „Na Srí Lance žije Arthur C. Clarke.“
Dešťové kapky pozvolna bubnují na plechovou střechu. Nejprve pomalu, vzápětí se jemný deštík mění v nepřetržitou šnůru dlouhých lián, padajících z oblohy. Tropický déšť, který znemožní každému vyjít ven, pokud nechce být během vteřiny promáčený na kost.
Chudí lidé jsou opravdu vynalézaví, co se týče možnosti výdělku. Na úplně novou fintu, ale přišli lidé na Srí Lance. Stali se tak trošku jinými směnárníky.
Tanec v maskách patří na Srí Lance ke kulturnímu dědictví a je také velkou inspirací pro moderní taneční terapii. Jaký je vlastní příběh nejznámějšího rituálu Sanni Yakuma a kam vlastně odchází 18 démonů, které obtěžovalo nemocného?
Na pozadí kopců se rýsuje ostrý stín. Je to stín hory, na níž přišel otisknout své chodidlo Buddha, Kršna, Alláh i Adam. Téměř pět tisíc schodů vede na Adam’s Peak, nejposvátnější horu Srí Lanky.