Setkání s domorodým kmenem Batek v Malajsii

Setkání s domorodým kmenem Batek v Malajsii

Už to bude rok, co jsem se vrátila z dobrovolnické stáže v Malajsii. Dobrovolnictví mi umožnilo strávit tři měsíce v malé malajské vesničce obklopené džunglí. Marketingová stáž? Ne tak úplně! Opravdu jsem nečekala, že většinu času strávím s mačetou v džungli a po boku domorodého kmene Batek.

Šéf projektu – Daniel, mi hned z počátku řekl, že než se dostanu k marketingu, nejprve musím poznat, jak vše funguje. Budu tedy pomáhat s chodem projektu jako ostatní dobrovolníci.

Poprvé v džungli

První úkol, který jsme dostali, bylo připravit stezku pro děti z mezinárodní školy na jejich noční výpravu. Dostali jsme mačety a vyrazili. Prý tu stezku prosekávali minulý týden. Aha! Právě jsem pochopila pravý význam slova džungle. S nadšením pozoruji ostatní, jak mi vysvětlují, jak zacházet s mačetou. Po chvíli už si připadám jako Indiana Jones.

Mezitím se vrací jiná skupinka a s úsměvem nás varuje: „Užijte si pijavice!“ a u toho nám ukazují jejich krvavé rány. „Sakra“ pomyslela jsem si. Snad když si pořádně zastrčím kalhoty do ponožek, tak to bude dobrý. Luis, která tu je už delší dobu, mi ukazuje video, jak se jí pijavice přisáli i skrz ponožku. Fuj!

Pijavice!

Cesta byla rozblácená a docela mě znervózňovalo, že Matt, který už tu je třetí týden, si ze sebe sundal druhou pijavici. „Hmm, asi bych se taky měla zkontrolovat, jestli po mě nějaká neleze.” Po shlédnutí videa od předchozí skupinky jsem z nich začala mít panickou hrůzu. „Neee!” Mám ji na ruce! A na kalhotech! Začala jsem skákat, dupat a snažila jsem se je setřást. Zatracení, hnusní červi! Sandra se otočila: „Přestaň je odhazovat na mě!” – „Promiň, promiň,” omlouvala jsem se a dál jsem se jich panicky snažila zbavovat. „Sakra! Nee!” Ony se mi snaží dostat pod ponožku! A vůbec nejdou sundat!

Upřímně jsem si nepřála nic jiného, než se co nejrychleji dostat z lesa! Když jsme se vrátili, Sandra měla na kalhotách tři obrovské krvavé fleky. No myslím, že tohle nebudou moji kamarádi. Nevadí. V dalších dnech nás čeká návštěva domorodého kmene, na což se už moc těším.

Kmen Batek

Koordinátorka projektu Nabilah si nás svolala, aby nám prvně o kmeni něco pověděla: „Než se vydáme do jejich vesničky, musím vám říct, že se vám Batek bude líbit“, usmála se Nabilah. Jsou moc hodní, jen se trochu stydí. Starším dámám se říká Bidan, a mají velký respekt u zbytku kmene. Naše organizace s Batekem už nějakou dobu spolupracuje, jezdíme jejich děti dvakrát týdně učit angličtinu a podporujeme je tím, že si od nich pronajímáme průvodce na výpravy do pralesa.“ Páni, vážně jsem na ně moc zvědavá!

Lekce angličtiny

Když jsme dojeli do vesničky, poprosila nás Nabilah, abychom zůstali u auta: „Dojdu pro děti a zahrajeme si s nimi fotbal.“ Abychom malé Bateky mohli učit angličtinu, musíme si nejdřív získat jejich respekt a důvěru. Prý není nic jednoduššího než si s nimi zahrát fotbal na rozbláceném hřišti. Já sice fotbalový fanda nejsem, ale tohle byla opravdu prča! Jeden skluz vedle druhého, pády, skoky, všichni zablácení, ale šťastní! I ve třídě to s nimi následně byla jedna radost!

Bosí v džungli

Když jsme se poprvé vydali se stařešinami kmene na výpravu do pralesa, překvapilo mě hned několik věcí. Za prvé to, že tu nehledě na pijavice chodí bosí a za druhé, že nosí květiny ve vlasech. Nedalo mi to a zeptala jsem se Nabilah. Květiny nosí jako úctu k duchům pralesa a nejen to, také se do džungle namalují a vezmou si to nejhezčí oblečení.“ No to je úžasné. „A vy si dejte pozor na to, abyste před nimi nezabili ani pijavici – je to pro ně velká urážka“. „Hmm, to bude oříšek,“ pomyslela jsem si.

Nejširší nabídku průvodců a map Malajsie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Lekce vaření uprostřed džungle

S členy kmene Batek jsme se setkávali několikrát do týdne. Co mě uchvátilo nejvíc, byla právě lekce vaření. Prvně prý musíme najít správný bambusový kmen, pokácet jej a bambus nasekat na jednotlivé díly, které se následně použijí jako nádobí na přípravu jídla.

Když jsme společnými silami pokáceli dostatečně kvalitní bambus, poslali nás stařešiny kmene vymýt bambusové tubusy do řeky. Příprava už není nijak složitá. Rýže se zabalí do banánového listu a zalije vodou, ostatní zelenina se jednoduše nakrájí a vloží dovnitř.

Mezitím je třeba připravit oheň a jednoduchou konstrukci nad něj. O tuto konstrukci se následně opřou bambusové tubusy. Při vaření nad ohněm se musí bambus rovnoměrně otáčet. My dobrovolníci jsme byli už celí nedočkaví! Abychom se najedli, musíme bambus otevřít. První tubus otvírá Nabilah a následně to zkoušíme sami (jak jinak než mačetou).

Po obědě přichází čas na čaj a Nabilah nás upozorňuje: Podívejte se, kolik cukru si sypou do čaje! Oni ten cukr mají hrozně rádi!“ A opravdu, každá z dam si bambusový hrneček vysypala skoro do poloviny cukrem.

Umění přežít

Každá výprava s tímto kmenem do pralesa byla dobrodružná! Na jedné z nich nás stařešinové učili hledat materiál a vyrábět šipky do foukaček, které používají k lovu. Najednou se v dáli začaly ozývat zvláštní zvuky. Členové kmene znervózněli. Co se to děje? „Musíme rychle zmizet, jsou to sloni a ti můžou být nebezpeční!“ pohotově přeložila Nabilah. V rychlosti jsme popadli, co jsme mohli a vydali jsme se na rychlý ústup z pralesa. Naštěstí jsme všichni stihli utéct včas.

Zajímavosti od Bateků

Bylo úžasné se s každou další návštěvou dozvědět něco nového. Třeba to, že nemají rádi uzavřené prostory, a proto mnohem raději než uvnitř, sedí na korbě auta. Také mají svého šamana! Jednou kmeni řekl, že pro ně není dobré jíst jablka a od té doby je tedy opravdu nejí.

Mužské a ženské role kmene

Muži i ženy se mezi sebou navzájem respektují a ani navzdory snahám vlády o islamizaci nepřišly ženy o rovnoprávné postavení. Role obou pohlaví měla takřka pravěké schéma. Muži donedávna lovili, ženy sbíraly ovoce. Ačkoliv se někteří muži v rámci vládou vynucené islamizace pokusili prosadit mnohoženství, razantní nesouhlas většiny vesnice tyto snahy velice rychle zastavil.

Lidé z kmene také nemají žádný rituál pro svatbu, jednoduše se domluví a jsou spolu. Věří, že pokud by byla žena nevěrná, promění se ve stonožku.

Závěrem

Setkáním s tímto kmenem pro mě bylo výjimečným zážitkem, ke kterému se jen tak někdo nedostane. Pokud se chystáte do Malajsie do oblasti Taman Negara a chtěli byste se k Batekům podívat, určitě mě neváhejte kontaktovat, ráda se podělím o další informace a předám kontakt na organizaci, která tam působí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí