Jak obléct sárí?

Jak obléct sárí?

Toužíte po krásném sárí nebo si ho chcete přivézt z Indie jako suvenýr a bojíte se, že ho nebudete umět nosit? Nechte si poradit, jak sárí správně obléct. Po několika pokusech určitě dosáhnete zručnosti Indek.

BĚŽNÝ ZPŮSOB: SIDDHI

1.

Nejprve si oblékneme spodničku – speciální sukni, dlouhou, plátěnou, která má v pase navlečený provázek (nikoliv gumu). Alternativně můžeme použít i běžnou sukni, ovšem jen v případě, že z ní sárí nevyklouzává nebo se na ni nelepí, a také nesmí pod sárí prosvítat. Někdo místo spodničky dokonce preferuje obyčejný pevný provázek.

Jako horní díl poslouží klasické čoli, nahradit ho ale můžeme i topem, tílkem, nebo body, které vypadá pod sárí pěkně.

Sárí má dva konce: jeden hodně bohatě zdobený – vlečku – a druhý obyčejný. A právě tím začínáme. Ještě se podle výšivky nebo tisku přesvědčíme, že sárí nemáme naruby. Pak vezmeme ten jednoduchý konec sárí a zastrčíme si jeho horní okraj k pravému boku tak, aby sárí pokračovalo směrem doleva.

Běžný způsob Siddhi

2.

Pak se v sárí otočíme úplně kolem dokola a přitom si jeho horní kraj zastrkáváme do spodničky. Dáváme přitom pozor, aby délka sárí byla všude stejná – nejčastější chybou bývá, že je sárí vzadu příliš krátké a vepředu dlouhé.

Běžný způsob Siddhi

3.

Na sárí začneme dělat sklady asi 10 nebo 12 cm dlouhé. Záleží na tom, jaký způsob si zvolíme. Nejlepší je vytvořit „harmoniku“ prsty na břiše. Skladů se dělá od 5 do 10, podle délky sárí. Když sklady dokončíme, obrátíme je tak, jak vidíme na spodnějším obrázku a založíme do spodničky.

Běžný způsob Siddhi

4.

Nyní sárí otočíme kolem sebe, tentokrát ho ale vedeme směrem nahoru, těsně pod pravou paži.

Běžný způsob Siddhi

5.

Nakonec vyskládáme sárí na rameno tak, aby bylo pěkně utažené – procházelo těsně pod pravým ramenem a nikde nebylo příliš volné. Dáváme pozor, aby spodní okraj byl krásně viditelný. Sárí si na rameni můžeme sepnout připínacím špendlíkem zespodu, nebo ozdobnou broží či sponou na kravatu zvenku. Ozdobná vlečka se nechá volně splývat.

Běžný způsob Siddhi

Sárí je hotovo, ale máte ještě tyto možnosti:

A) Dát si sárí přes hlavu

Vezmeme ten okraj, který vede kolem krku a přeložíme přes hlavu. Sárí se neohýbá a nedělají se žádné sklady. Pěkně vypadá, když se sárí přehodí například jen před drdol – můžeme ho připnout vlásenkami.

Přes hlavu

B) Pracovní varianta

Vezmeme okraj sárí, který vede kolem krku a jeho konec zastrčíme vepředu za spodničku. Zbytek vlečky bude automaticky následovat, stačí vzít do ruky opravdu jen cíp.

Pracovní varianta

C) Společenský způsob

Pokud se nepotřebujete v sárí příliš pohybovat, ale hlavně dokonale vypadat, udělejte to jako Indky – horní okraj sárí si připněte na levé rameno a zbytek nechejte volně splývat přes pokrčenou levou ruku. Jen si dejte pozor, aby spodní okraj sárí byl pěkně vidět.

Společenský způsob

SÁRÍ NA BŘIŠNÍ TANCE

Postupujeme stejně až do bodu 3. – uděláme sklady a založíme je do spodničky, uděláme jich ale více, aby zbyl cca 1m látky. Nyní sárí otočíme kolem sebe a jeho vlečku nařasíme a zastrčíme na levém boku do spodničky. Můžeme také záměrně konec sárí ponechat delší – bude nám pak viset od pasu jako závoj.

Sárí na břišní tance

TRADIČNÍ ZPŮSOB – SIDDHI

5.

Postupujeme stejně až do bodu 3., jen sklady neobracíme, založíme je tak, jak jsme je udělaly. Nyní sárí vedeme za záda a pak, složené, přes pravé rameno dopředu.

Tradiční způsob Siddhi

6.

Vezmeme okraj sárí, který nám vede kolem krku (zbytku si nevšímáme, urovná se sám), vedeme ho přes prsa až dozadu, kde jeho cíp zastrčíme do spodničky. Většinou se zastrkává do spodničky vzadu, pod sárí, ale v některých oblastech Indie se vede PŘES sárí až dopředu, kde se zastrčí.

Tradiční způsob Siddhi

Článek byl převzat z www.sari.cz

Pokud už víte, jak na to a schází vám jen ta drobnost – sárí, navštivte stránky www.sari.cz a jistě si vyberete z nepřeberné nabídky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: