PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Antarktida je poslední kontinent nezatížený lidskou přítomností. Čisté, klidné a divoké místo

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: Antarktida je poslední kontinent nezatížený lidskou přítomností. Čisté, klidné a divoké místo

Trvale tu žijí pouze vědci. Drsné podnebí odradilo všechny ostatní lidi od života na čtvrtém největším kontinentu. Jeho krásy se však otvírám turistům a nevšedním zážitkům.

Antarktida je poněkud netradiční destinací na dovolenou. Přesto se stále více v nabídkách cestovek objevuje.  Proč tomu tak je? Povídali jsem si s Karlem Topičem z cestovní kanceláře VIVA travel.

Čím to je, že cestovky míří na Antarktidu? Zájmem veřejnosti nebo snahou cestovek vymýšlet stále zajímavější věci?

Myslím, že obojím. Cestovní kanceláře hledají nové produkty, nové trhy a pak také tím, že lidem v České Republice se daří, rádi cestují a kdo má již něco procestováno, tak hledá další cestovatelské výzvy či perličky a tou nepochybně Antarktida je.

Co se dá vlastně od takové cesty na Antarktidu čekat? Proč se vydat na Antarktidu?

Antarktida je poslední kontinent, poslední kontinent který neovládl a nepošpinil člověk. Když jsem cestoval na Antarktidu, tak jsem si sám říkal: ledovce jsem viděl po celém světě, většinu tamních zvířat také, bude tam zima, stojí to za to? A dnes odpovídám, ano stojí, a to jednoznačně! Antarktida je úžasná, tu čistotu, nekonečné ticho, žádné města, žádní lidi, jen divoká příroda, nádherné ledovce, to musíte zažít! Kapitola sama pro sebe je zvířecí svět, nádherné safari, kdy se k místním živočichům dostanete na pár metrů a pozorujete je jako v dokumentu National Geografic, úžasné. Přirovnal bych to ke Galapágám, tam najdete taktéž úžasné zvířecí safari a zvířata se nebojí lidí, jen tady je to v zimě a tím pádem odlišná zvířata.

Dá se podobný zážitek sjednat individuálně nebo tohle bez cestovky téměř není možné?

Tady to je jednoduché, vždy potřebujete nějakého operátora (většinou loď), jinak se zde víceméně pohybovat nedá. Takže pokud nejste členem nějaké vědecké expedice či extrémní sportovec na nějakém extrémním podniku, tak Vám nezbývá než využít nějaké cestovní kanceláře a zajistit si zájezd organizovaný. Na vlastní pěst se na Antarktidu vydáte dost těžko. Volit můžete mezi zájezdy lodí anebo leteckými, rozdíl je v komfortu a hlavně ceně, oba typy zájezdů nabízí i naše cestovní kancelář VIVA travel, kde Vám rádi poradíme který produkt vybrat.

Je to zážitek vhodný prakticky pro kohokoliv napříč věkovými kategoriemi?

Myslím si, že ano. Sám jsem během plavby zažil lidi mladší, kolem 30 let, a pak také třeba paní, které bylo přes 80 let a byla na Antarktidě již po čtvrté. Většina účastníků má kolem 50 – 60 let, což je samozřejmě dané i finančními možnostmi. Člověk by měl být fit, ale nepotřebuje nijak trénovat, většinu času je na lodi, člunu nebo na pohodových procházkách.

Vy sami před zájezdem (v tomto případě možná spíše expedicí) účastníky nějak speciálně připravujete?

Z naší cestovky dostávají klienti samozřejmě materiály co si vzít s sebou a co čekat, ale běžně si k tomu s klienty ještě i osobně voláme nebo se sejdeme a klienti se ptají co čekat, co si vzít za oblečení apod. Zde se samozřejmě vyplácí má osobní zkušenost.

Co všechno se dá během cca 11 denního zájezdu stihnout?

Délka plavby kolem 11 dnů je asi nejběžnější, řekl bych je to čas tak akorát něco zažít a vidět. K tomu samozřejmě připočítejte cestu do Argentiny a zpět, odtud (většinou z města Ushuaia) se vyráží nejčastěji na Antarktidu. Lodí se jezdí z Argentiny, protože její jižní cíp (Ohňová země) je nejblíže Antarktidě a pokud chcete letecky, tak odlety jsou naopak z vedlejšího Chile. Nabízíme obě varianty, přičemž ta letecká je komfortnější a rychlejší, ale zaplatíte za ni cca dvojnásobek.

Zpět k otázce, cca 2 dny jedete z Argentiny lodí na Antarktidu a to samé zpět, to znamená že vám zbývá týden na prohlídku Antarktidy. Každý den jsou naplánované prohlídky dopoledne i odpoledne, mezitím se loď přesune na nové místo, to znamená, že každý den jste na jiném místě. Jednou se jezdí čluny mezi nádhernými ledovými krami, podruhé brouzdáte čluny mezi velrybami, dále Vás čekají procházky po Antarktidě, obvykle se půjdete podívat za zvířaty, jako jsou rypouši, lachtani, kolonie tučňáků a další. Navštívíte také polární stanice a podíváte se jak se žije na Antarktidě. Program je pestrý a scenérie každý den jiná.

Jaká je cesta lodí? Jak veliká je obvykle loď?

Je pravda, že cesta nemusí být jen poklidná, jezdí se přes Drakeovu pasáž, kde moře zrovna klidné nebývá a někdy to může i docela slušně házet. Lodě jsou nicméně velké a odolné, většinou kolem 80 lidí, komfortní a prostorné. Jakmile se loď přiblíží k Antarktidě tak moře je klidné a pobyt na Antarktidě a přesuny podél pobřeží jsou naprosto v pohodě.

Nejširší nabídku průvodců a map Antarktidy (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

V jaké části roku se na Antarktidu ideálně vyráží? A na jaké meteorologické podmínky se pak připravit?

Na Antarktidu se jezdí v tamním létě, což je od listopadu do března. Počasí bývá obvykle mírné, to znamená přes den většinou kolem 0 stupňů. Pokud svítí sluníčko, tak je to jak u na horách na konci zimy. Samozřejmě pokud se počasí zkazí tak pocitově se ochladí, fouká vítr apod.

VIVA Travel nabízí hned několik zájezdů do tohoto koutu světa. Jak mezi nimi vybrat? A jak dopředu cestu zajistit?

Ve stále nabídce máme orientačně 10 plaveb, některé zájezdy letecky z Chile, nicméně na přání zákazníka můžeme nabídnout z daleko širší palety, nabídka je opravdu široká, od 1 denních výletů na Antarktidu (ano dá se tam letět i na 1 den) až po 20 denní, které Vás vezmou až za polární kruh k tučňákům královským.

Každému sedí něco jiného, jedna plavba je klidnější a zaměřena na poznání a zvířata, jiná zase akčnější s aktivitami jako jsou treky, iceclimbing, potápění nebo kajaky. Ideální je osobní konzultace. A jak dopředu zajistit? Obvykle platí, že pokud chcete levnější kabinu, tak se musí hodně dopředu, ideálně i rok předem. Jinak se dá objednat Antarktida i na poslední chvíli, bývají i slevy, ale počítejte s tím, že zbývají jen dražší kajuty, takže i když se zlevní tak jsou stále docela drahé. Nejlevnější plavby začínají někde kolem 120.000 Kč na osobu (bez letenek a dalších služeb).

Nabízí se i varianta s českým průvodcem?

Ano! Je to u nás úplná novinka a jsme rádi, že jako druzí na trhu můžeme představit Antarktidu s českým průvodcem. Vybrali jsme osvědčenou plavbu, doprovázet klienty bude český delegát/průvodce a k ruce bude mít místní anglicky mluvící odborníky. Náš nejbližší termín je až na příští sezonu, což je hlavně kvůli tomu mít možnost objednat pro klienty levné kabiny, které později blíže k termínu jsou již obvykle vyprodané. Tento zájezd jsme vylepšili ještě o zastávku v Buenos Aires, kde mají klienti prohlídku města a také zážitek s večerem tanga, celý zájezd je přesně na 14 dní a začíná na ceně 212.990 Kč.

Jde cestu nakombinovat například se zájezdem do Jižní Ameriky? Například Patagonie?

Samozřejmě to není problém. Naše cestovní kancelář se specializuje na dovolené a zájezdy na míru, takže cokoliv si klient řekne, tak můžeme přidat jako prodloužení. S Jižní Amerikou máme bohaté zkušenosti a naše sekce VIVA Amerika nabízí téměř všechny země Latinské Ameriky plus nově i země Severní Ameriky. K zájezdu na Antarktidu bych doporučil prodloužení v krásné přírodě Patagonie anebo naopak krátkou zastávku na cestě zpět na vodopády Iguazu, které jsou v Jižní Americe pojem.

Co Tebe osobně na Antarktidě uchvátilo?

Byl jsem překvapený. Nekonečný prostor, svoboda, zářící nebe v noci, majestátní ticho, západy slunce, majestátní ledové kry, neuvěřitelný zvířecí svět, krásné počasí. Rozhodně mohu každému vřele doporučit. Je to destinace pro dobrodruhy, pro pasivní lidi i pro aktivní, každý si najde své.

Máš odtud nějaký speciální zážitek?

No jistě a několik! Tak třeba jednoho dne vyhlásil kapitán při polední siestě, že kdo se chce vykoupat v moři. Považoval jsem to za vtip do té doby, než se lidé začaly po chodbách lodi courat v županech na palubu, nebylo nad čím přemýšlet, skvělý zážitek umocněný tím, že nás mladší nechali skákat z paluby, adrenalin si zaskákat do ledového moře na Antarktidě. Na lodi byla i sauna a samozřejmě případná podpora záchranářů z člunu. Jaká byla voda? To si nepamatuji, byl jsem rychle z vody venku. A pak třeba další večer, kdy nám bylo nabídnuto nocovat venku mimo loď. Dobrovolná akce, na kterou se vydala asi polovina osazenstva lodi, dostali jsme podložky a teplé spacáky a byli ponecháni na pusté pevnině Antarktidy. Následoval krásný západ slunce, krásný pocit z Antarktické noci a ranní probuzení se zvukem kolemjdoucích tučňáků, nádhera!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí