PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: V Keni jsem strávil několik let a je úžasná díky lidem, přírodě i plážím

PRŮVODCI DOPORUČUJÍ: V Keni jsem strávil několik let a je úžasná díky lidem, přírodě i plážím

Keňa je srdcovou záležitostí cestovatele Tomáše Plánky a důvodem jsou příjemné klimatické podmínky, množství národních parků, nádherná příroda, divoká zvěř a také celková pohoda. Mimo to ho ovlivnil i fakt, že tam strávil několik let svého života. Keňský turistický úřad zvolil úžasný slogan pro svou zemi: Magical Kenya.

Myslím, že kolem Keni existuje pořád spousta mýtů, zejména co se bezpečnosti týče. Jak je to z vašeho pohledu?

Ano, máte pravdu v tom, že se často jedná o nesmysly, které se nezakládají na pravdě. Keňa je pro turisty stejně bezpečná jako kterákoliv jiná destinace. Výjimkou jsou příhraniční oblasti se Somálskem, kam ale běžný turista nejezdí. Pochopitelně je nutné dodržovat základní opatrnost a nepohybovat se zejména po setmění ve slumech kde dochází k pouliční kriminalitě. Místní lidé jsou velmi příjemní a pohostinní, zejména ti, které ještě nestačil poznamenat turistický ruch.

Z Nairobi na pobřeží do Mombasy je pravidelné letecké spojení, ceny začínají na 50 USD a stejně tak se bez problémů dá doletět do některých národních parků, což už je dražší, například zpáteční letenka z Diani do Masai Mary stojí okolo 470 USD. Dále je možnost cestovat dálkovými autobusy, což mi nepřijde moc rozumné, ale pro dobrodružné povahy to může být volba, cena Nairobi – Mombasa stojí okolo 15 USD.

Místní většinou využívají tzv. Matatu, což jsou minibusy, kde se ceny začínají od cca 1 Kč na Km. Dále fungují v Keni taxíky za ceny srovnatelné s těmi u nás. Ve městech je velmi rozšířená přeprava Tuk Tuky. Všude v Keni se také setkáte s tzv. Boda Boda – motorkáři, kteří převezou cokoliv kamkoliv, třeba i 5 osob, postel, nebo tele. Vlakové spojení existuje mezi Mombasou a Nairobi, letos bude dostavěna nová železniční trať, která spojení velmi urychlí. Většina turistů se ale setká s jeepy, nebo mini busy, které jsou pro přepravu turistů určené a mají také speciální povolení a nezbytný omezovač rychlosti na max. 80km/hod. Můžete si také pronajmout motorku, nebo auto, ale pokud nemáte zkušenosti s místním provozem a řízením vlevo, pak se jedná o poměrně riskantní záležitost. Znám ale také pár lidí, kteří v Keni cestovali měsíce stopem a bez problémů.

Co se týče ostatních služeb, na jaké jsou úrovni? (restaurace, ubytování)

V Keni narazíte na obrovské kontrasty. Některé restaurace a hotýlky, které využívají zejména místní, jsou na naše poměry na nižší úrovni a také velmi levné. Ty, které jsou určeny pro turisty a movitější místní klientelu najdete od průměrných až po špičkové, které jsou na světové úrovni a tomu samozřejmě také odpovídají ceny. Troufám si říci, že jídlo i ubytování na srovnatelné úrovni je v Keni dražší než v České republice.

Pokud chce cestovatel poznat zejména národní parky, jedná se celkově spíše o dražší destinace, že ano?

Záleží na tom, s čím to srovnáváte. V národních parcích se platí vstupné, převážně na 24 hod. V prémiových jako je Masai Mara, Amboseli nebo Tsavo zaplatíte 60-80 USD za dospělou osobu a den. Dále je nutné počítat s náklady na cestu, řidiče atd. Poté záleží, jaké ubytování zvolíte. Například za noc v kvalitním kempu s plnou penzí a ubytováním v pohodlném stanu, ve kterém máte vlastní sociální zařízení, zaplatíte od 60 USD, ale také více než 10.000 USD za osobu. Záleží na umístění a také jakou formu luxusu si chcete dopřát. Výběr je veliký a rozhodně to stojí za to!¨

Kolik peněz je potřeba si na takovou čtrnáctidenní cestu připravit?

Těžká otázka, protože cenu ovlivní například velikost skupiny, ve které cestujete, termín a itinerář. Pokud se náklady na safari bus rozdělí mezi 6 osob, pak se kvalitní 2 týdenní program včetně pobytu na pláži dá pořídit už od 60 tisíc Kč. Týdenní pobyty v kombinaci safari a pláží nabízíme od 33 tisíc již při 2 osobách a například týden v kvalitním all inclusive hotelu na Diani Beach od 23 tisíc Kč. Ceny jsou včetně mezinárodních letenek.

Myslím, že turisty to sem táhne zejména za národními parky a safari. Která místa jsou podle vás nejlepší?

Nejnavštěvovanějším parkem a nejznámějším v Keni je Masai Mara, která je známá zejména díky každoroční Velké Migraci pakoňů a zeber. Pohled na Kilimanjaro z parku Amboseli je nádherný, stejně tak jako stáda červených slonů v Tsavu East. V dobách kdy bylo ještě plné plameňáků, mně osobně učarovalo jezero Nakuru, ale také západ slunce v Shimba Hills. Každý park je krásný něčím jiným a nesmíme zapomenout také na mořské národní parky u keňského pobřeží v Indickém oceánu, kde se můžete potápět, šnorchlovat nebo jen pozorovat například delfíny či žraloky obrovské na jejich migrační trase a spoustu dalších podmořských živočichů.

Jsou nějaká místa, která nenajdeme v běžných průvodcích, a opravdu stojí za to? Myslím zejména nějaké vaše tajné tipy.

Pokud chcete poznat místní lidi, pak to jsou místa, která jsou zdánlivě turisticky nezajímavá, jako například městečko Mwatate v Taita Hills, kterým turisté pouze projíždí, nebo kterákoliv malá vesnička kousek od hlavní cesty.

Jak už jste říkal, do Keni se také jezdí v období velké migrace. Kdy a kam se vydat, aby z toho měl cestovatel opravdu silný zážitek?

Každý rok se začátek migrace pakoňů z tanzanského parku Serengeti do keňské rezervace Masai Mary lehce liší, nikdo přesně neví, kdy se stáda dají do pohybu. Dá se ale říci že od července do září je vysoká šance vidět na malém prostoru milionová stáda, která se zase v říjnu a listopadu postupně vracejí do Serengeti. V posledních letech dochází v Serengeti u hranic s Masai Marou k obrovským požárům, kdy až podezřele často hoří obrovské oblasti a tím dochází ke zpomalení a zpoždění migrace. Stádům trvá než se rozhodnou přejít spálenou zem směrem do rezervace Masai Mara, kde překračují stejnojmennou řeku a pasou se na čerstvé trávě. V plánu je dokonce stavba dálnice v Tanzanií u hranic s Keňou, která by tuto úchvatnou podívanou omezila a tím také ohrozila životy divokých zvířat jak v Serengti, tak i v Masai Maře.

Nejširší nabídku průvodců a map Keni (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Turisty ale přitahuje také vrchol mount Kenya. Stojí například v porovnání s Kilimandžárem za to?

Podařilo se mi zdolat obě hory a můj pocit je, že Mt. Keňa je krásnější trek. Určitě stojí za to i díky tomu, že se v porovnání s Kilimandžárem nejedná o tak masovou záležitost a nepotkáváte cestou tolik turistů. Vrchol se dá zdolat rychleji a levněji. Je to ale až druhá nejvyšší hora Afriky a Kilimandžáro je díky tomu prostě mnohem populárnější.

Kolem Keni je spousta dalších lákavých zemí. S kterými z nich byste doporučoval návštěvu Keni spojit?

Rozhodně s návštěvou Rwandy, která nyní patří mezi nejbezpečnější země východní Afriky a kde je možné pozorovat ohrožené horské gorily ve volné přírodě. Dále je vhodná kombinace s ostrovem Zanzibar, stačí dva dny ve Stown townu, nebo se nabízí kombinace s úžasným parkem v kráteru Ngoro Ngoro v Tanzanii.

Mentalita obyvatel Afriky je jiná než ta naše. Na co je potřeba se připravit, když sem jedu poprvé?

Na to, že místní moc neplánují, žijí ze dne na den. Nemají rádi stres, vše dělají v klidu a na naše poměry možná pomalu, nic není problém. V jejich očích jsou všichni bílí cizinci bohatí. Bohužel se turistům již podařilo zkazit spoustu místních tím, že jim projevují lítost a dávají například peníze, až si na to někteří zvykli, berou to jako samozřejmost a zneužívají toho. Přitom ti, kteří jsou podle nás chudí, jsou vlastně se svým životem velmi šťastní a jsou nesmírně přátelští bez ohledu na náboženství.

Máte už za ty roky, kdy do Afriky jezdíte opravdu blízké přátele mezi Afričany?

Ano, mám. Není jich sice mnoho, ale díky za ně.

O vašem posledním nápadu jít pěšky z pláže až na Kilimandžáro jsme psali i u nás na webu. Jak vás vůbec tahle myšlenka napadla?

Když jsem se asi po 6 letech strávených převážně ve východní Africe vrátil zpět do České republiky a začal tady normálně fungovat, tak mě postupně pohltil každodenní shon, stres a já jsem si prostě potřeboval vyčistit hlavu, udělat takovou duševní hygienu a strávit nějaký čas sám se sebou v krásné přírodě. Měl jsem pocit, že jsem zlenivěl a všude jezdím autem, že málo chodím, tak jsem se rozhodl, že se půjdu někam projít. Na myšlenku dojít z nulové nadmořské výšky, až na nejvyšší vrchol Afriky mě přivedl jeden z našich klientů v průběhu společného safari. V průběhu příprav jsem navíc zjistil, že se již několik lidí pokoušelo zdolat Kilimandžáro z keňské pláže, ale vlastně nikomu přede mnou se to ještě nepodařilo, což jsem bral jako výzvu a s tou se přidala i motivace a ctižádost být prvním a jsem moc rád, že se mi to nakonec s obrovským štěstím podařilo.

Právě tam vás doprovázel africký přítel. Čím to, že se k vám přidal?

To, že se ke mně Tipash přidal, byla důležitá část toho obrovského štěstí, které jsem na cestě měl. Po příletu do Keni jsem mu zavolal a řekl mu, kam se chystám a on se v průběhu ani ne minuty rozhodl, že jde se mnou. Masajové milují dlouhé procházky v divočině.

A na závěr vás poprosím o radu pro naše čtenáře: Když se do Afriky chystají poprvé, kterou zemi by měli zvolit?

Pokud vynechám státy severní Afriky, pak je má rada jasná: úžasnou přírodu, safari, příjemné lidi a nádherné pláže najdete v Keni a v Tanzanii.  Pro milovníky historie je vhodná určitě Etiopie.  Za zmínku také stojí Gambie na západním pobřeží Afriky, která je velmi cenově dostupná.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí