Petr Šmelc

Petr Šmelc

Profesí expert na mezinárodní ekonomické vztahy. Po maturitě v západním Texasu roku 2004 se ze studijních, pracovních a dalších důvodů ocitá v Andaluzii, Radžasthánu, Mexiku, Kolumbii a jiných místech, kde strávil dohromady asi šest let. Nyní žije s manželkou a dvěma syny v pražských Nuslích, s nimiž rád využije jakékoliv příležitosti k cestování, která se naskytne.

Na kolik se cítím

Jak kdy, ale přibližně na svůj věk. Když si hraji s dětmi, tak někdy třeba i o třicet let méně.

Navštívené země

Delší pobyty strávené zejm. v zemích Latinské Ameriky, v USA, Indii a Španělsku, kratší pak v dalších zemích Asie, Afriky i Evropy.

Cesta, které si nejvíce vážím

Pravděpodobně několikaměsíční cesty Mexikem během VŠ studií téměř bez prostředků, během které jsem pracoval několik týdnů jako zahradník na pobřeží státu Oaxaca a pak cestoval po kamarádech a přes Couchsurfing po celé dolní polovině země. Ukázala mi, že cestování není taková věda a dá se zvládnout bez balíků peněz.

Proč cestuji a co mi cestování dalo a vzalo

Dalo mi mimo jiné nadhled a rozhled, ale také naučilo dívat se daleko pozorněji na svět doma, který jsem se postupně naučil pozorovat stejně zvědavýma očima, jako místa někde daleko v Bolívii nebo Indonésii.

Zvláštní záliby během cestování

Focení, čtení, sezení na pivu/kafi a pozorování všeho okolo.

Největší cestovatelský sen

Až povyrostou malí synové, tak delší cesta s celou rodinou po Indii.

Články autora

Karnevalový víkend v ekvádorském Otavalu: nekonečné trhy a pěna v očích
Města

Karnevalový víkend v ekvádorském Otavalu: nekonečné trhy a pěna v očích

V Otavalu, v kopcích severního Ekvádoru, se každou sobotu na jednom z největších trhů jižní Ameriky roztáčí neúprosný byznys. Koupit se dá takřka vše od ponča po smaženou slepici. Když se k tomu měl první březnový víkend připojit i karneval, který nenechá žádné latinskoamerické město v klidu, nemohl jsem si to nechat ujít.

FOTOREPORTÁŽ: Každodenní život v indickém Himálaji
Tradice

FOTOREPORTÁŽ: Každodenní život v indickém Himálaji

Život na indickém severu je závislý na přírodních cyklech času i drsných podmínkách. Místní lidé tomu už přivykli a jejich každodenní činnost souvisí s počasím i chybějícími silnicemi.

Kolumbijské Manizales: drogy a násilí tři bloky od centra
Aktuality

Kolumbijské Manizales: drogy a násilí tři bloky od centra

V srdci Kolumbie se na horském hřebeni Střední Kordiléry ve výšce okolo 2000 metrů nad mořem rozprostírá město Manizales. Z výšky přes 5000 metrů pak shlíží doutnající vulkán Nevado del Ruiz jak na jeho lesknoucí se nákupní centra, tak na slumy plné drog a násilí.

Pohoří Aravalli: přátelští lidé, tygři a masala chai
Trekování v horách

Pohoří Aravalli: přátelští lidé, tygři a masala chai

Pohoří Aravalli patří k nejstarším na světě. Celý masiv se táhne od jižního Dillí a státu Harijána, přes Rádžasthán, až po severní Gudžarát. Čas jako by se tady navždy zastavil.

Fotoreportáž: Každodenní život s hinduismem
Hinduismus

Fotoreportáž: Každodenní život s hinduismem

Ranní a večerní modlitba, někdy jen v tichosti vlastního obydlí, někdy s knězem v chrámu. Nepočitatelné množství bohů, které snad ani nemůže znát jediný člověk. To je hinduismus. Přečtěte si, jak jej praktikují Indové.

Pozvání na turecký čaj v Izniku
Cestopisy a reportáže

Pozvání na turecký čaj v Izniku

Za upatlaným sklem čajovny sedí několik mužů. Zamyšleně hledí kamsi do neznáma a bafají z vodní dýmky. Po mešitě snad nejdůležitější místo rozjímání. Vstupujeme. Atmosféra uvnitř se okamžitě mění. Úsměvy provází servírování čaje a radost z pohostinnosti.

Nairobi: život na předměstí
Cestopisy a reportáže

Nairobi: život na předměstí

S těžkým životem sirotka v Nairobi bojuje malý Hezron, jehož rodiče umřeli na AIDS. Osudy všech sirotků jsou neskutečně tvrdé, a to i když se o něj s vypětím všech sil stará zbývající rodina a finančně jej podporují lidé z Evropy.

Na slovíčko s Kubánci
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Na slovíčko s Kubánci

Pro mnohé je Kuba symbolem chudoby a smutného života v komunistickém režimu. Naše představy se ale často liší od reality. Možná je tomu tak i v případě života na Kubě.

Indie, země šílená a šíleně zajímavá: Kalkata, NP Bétla, Ganga a spol.
Města

Indie, země šílená a šíleně zajímavá: Kalkata, NP Bétla, Ganga a spol.

Doutnající odpadky, žebráci a neustálé troubení. Rodiny hospodařící uprostřed skládek. Takový je první dojem z východní Indie. Západní Bengálsko, Bihár, Džárkhand. Touha po poznání nás zavedla do nejlidnatější a nejchudší části subkontinentu.

Neapol mnoha tváří
Města

Neapol mnoha tváří

Sotva se vzdálím pár bloků od luxusní nábřežní čtvrti Chiaia, ocitám se v úzkých oprýskaných ulicích. Z balkónů na sebe hlasitě pořvávají sousedi, mezi domy naproti sobě jsou natažené šňůry s prádlem, přibylo odpadků. Paní jdoucí naproti mě upozorňuje, ať se otočím a dál raději nechodím. V Neapoli jde o běžnou situaci.