Švýcarsko je pro cestování s dětmi ideální destinací

Švýcarsko je pro cestování s dětmi ideální destinací

Cestovat s dětmi není problém, spíše je otázkou kam? Ideální možností pro nás, kteří se nechceme vzdát horských výletů, může být třeba Švýcarsko. Bezpečné, snadné, exotické a hlavně: plné hor, které jsou perfektně zpřístupněny vláčky a lanovkami až do nejlákavějších vrchních partií. Máme pro vás pár tipů.

Zermatt pro děti

Zatímco většina turistů přichází do Zermattu udělat pár „životu nezbytných fotek“ Matterhornu, stále dost lidí sem přijíždí za opravdovými krásami hor – ať už je obdivují shora či ze zdola. Mezi nimi jsou i budoucí horolezci, které musíme v jejich zájmu od malička podporovat.

Jezerní procházka, hřiště a koupání na Leisee

Jedeme lanovkou na Sunneggu a dále na Blauherd (2.571 mnm), odkud začíná 5-jezerní cesta. Vede téměř stále z kopce a zvládnou ji uťapat děti od šesti let. Postupně míjíme Stellisee, v němž se Matterhorn zrcadlí nejlépe, maličké Grindjisee se stovkami barevných kytiček, Grünsee, umělé Moosjisee a dětmi nejoblíbenější Leisee. K tomu dorážíme po dvou hodinách chůze a dopřáváme dětem i sobě zaslouženého odpočinku. Jezero Leisee je taková zermattská plovárna: pláž, teplá voda, nafukovací příšery a uštěbetané dětské hřiště.

Matterhorn muzeum Zermatlantis

Prší, a tak už v 10 stepujeme před nenápadnou skleněnou pyramidou na náměstíčku v Zermattu. Konečně se dveře otevírají a my scházíme do podzemních prostor bývalého kasina. Trochu se bojím, jak dvouleté děcko vydrží návštěvu muzea, ale jsem mile překvapena. Vcházíme do typické zermattské kapličky, chytře postavené jen z poloviny – ta druhá se jen zrcadlí. Následují domky, chlívky, salaše. Spousty zvířátek, na stole chléb, v posteli chrápání. Muzeum představuje život místních obyvatel v 19. století, i jejich postupnou orientaci na vznikající turistický ruch. Najdete malé kiosky s prodejem svačinek a map, první hotýlek s původními tapetami, domek horských vůdců a s ním i tragédii prvovýstupu z roku 1865. Zájemci o Matterhorn mohou shlédnout film z perspektivy helikoptér a nastudovat výstupové cesty na obrovských fotografiích.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Na Jungfraujoch vlakem

„Vlak vlak,“ křičí malý Péťa. Je mi jasné, že dnešní témata pro konverzaci budou velmi omezená. Než dorazíme do stanice Jungfraujoch přes Wengen, přestupujeme dvakrát. Cestou zpátky na Grindelwald také. Každý vláček je jiný – jeden červený, druhý zelený, všechny ale historické a nesmírně zajímavé. Na „Top of Europe“, tedy v sedle mezi horami Jungfrau a Mönch můžete navštívit nejvýše položenou výrobu čokolády Lindt a ledový palác plný křišťálových soch. Venku, na ledovci, děti zaujme sáňkování v létě. Krátká procházka mezi stanicemi Eigergletscher a Kleine Scheidegg je plná zajímavostí: nejdříve jdeme přímo pod čelem obrovského ledovce padajícího z Mönchu, později potkáváme starý bivak upravený na výstavku ukazující počátky horolezectví a nakonec, u staré trafostanice, v níž můžete vidět různé výstupovky na horu Eiger, leží jezírko s malými venkovními lázněmi.

Kde se s dětmi ubytovat? V hostelu

Ve Švýcarsku neplatí, že by nejčastějšími návštěvníky hostelů byli studenti. Jsou jimi rodiny. Z naší zkušenosti: Třetina obyvatel hostelu ve Scuolu byly děti. Na pískovišti před hostelem bylo pořád, s kým si hrát (naštěstí tu jsou pohodlná lehátka pro dospělé). Ve společenské místnosti se bez přestání hrála obíhačka, v níž vítězily desetileté děti. A na snídani je těžké udržet dítě u jídla, protože hrací koutek disponuje asi pěti velkými krabicemi s panenkami i garážemi pro autíčka … Trochu komplikace, pokud chcete vyrazit na výlet.

Monte Tamaro v Ticinu: moje první vysokohorská hřebenovka?

Kousek za Locarnem se zvedají kopce, které se se švýcarskými velikány sice nedají měřit, ale v mnoha ohledech to je velké plus. Například proto, že po nich můžete chodit bez vybavení, klidně s dětmi. Hřebenovka Monte LemaMonte Tamaro je navíc panoramatickou cestou, s níž uvidíte všechny důležité švýcarské čtyřky. Doporučuji začít na Monte Lema, a to brzy ráno, dokud je ještě dobrá viditelnost. Po čtyřhodinové túře travnatými svahy dorazíte na hlavní vyhlídku, Monte Tamaro. Kousek dále už vykukuje chata Capana Tamaro, odkud je to nějakých dvacet minut dolů na Alpe Foppa. A tady začíná odměna pro děti, které si právě daly svou možná první hřebenovku: obrovské hřiště ve výšce 1530 mnm. Abyste si mohli hrát, musíte sjet dlouhým tobogánem přímo mezi prolézačky. Pro starší děti je určen Adventure park v mezistanici a celá rodina si přijde na své ve vodním světě „Splash and Spa“ dole na parkovišti.

Švýcarsko bez rámečku 2012
Plánujete-li opravdu aktivní dovolenou plnou outdoorových aktivit a sportu, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Za dlouhými výlety do přírody se vydejte do regionu Aletsch se stejnojmenným ledovcem, který je největším v Alpách. V kantonu Valais zase najdete další skvělé vysokohorské středisko vhodné k mnohým sportovním aktivitám, a to Saas-Fee. Pod světoznámým velikánem, Matterhornem, leží nejznámější a nejnavštěvovanější turistické středisko ve Švýcarsku Zermatt. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí