Průzračné vodopády v největším národním parku Finska

Průzračné vodopády v největším národním parku Finska

Joki znamená finsky řeka. Takže když se rozhodnete jít chodit do národního parku Lemmenjoki, budete správně očekávat, že se s nějakou řekou setkáte. Tento park je asi 6x větší než české Krkonoše, řek tam tedy najdete víc než jen jednu, avšak značené stezky (60 km tras) vedou hlavně podél údolí řeky Lemmenjoki.

Palivo stojí asi 1,6 eur/ litr. A řízení v Laponsku se nemusí vůbec nikdo bát, jelikož cest je tady asi tolik, že by se daly spočítat na prstech, a aut asi stejně tak. Jediné, co musíte mít na paměti je, že do cesty může kdykoli vběhnout sob nebo celé stádo.

Nejlepší přístup k parku je ze silnice vedoucí z Inari směrem na jihozápad do městečka Sirkka, odbočka k parku se nachází asi 30km od Inari. Na konci odbočky uvidíte informace, kemp a vstupy do parku.

Značená stezka vede téměř hned od začátku podél řeky. Ta však není celou dobu viditelná, protože údolí je velmi hluboké a všude je samozřejmě les, což ve Finsku není překvapivé. Později se cestičká stáčí dolů k řece. Cestou potkáte několik míst, takzvaných Laavu. Tady můžete rozbalit stan, posedět u ohniště a využít naštípaného dřeva a kadibudek.

Brodění nebo převozník?

Nic z toho a ani mosty či lávky zde neočekávejte, řeka se tady překoná malou pramičkou. Loďka je připojená na provaz, který se posouvá po ocelovém laně, a vy si ji jednoduše přitáhnete a poté se stejným způsobem dostanete na druhý břeh. Není to vůbec složité.

Dále se pěšinka klikatí lesem na druhém břehu řeky a terén se mírně vlní. Cestou si můžete nasbírat hřiby, kterých je tady spousta (především kozáky). Ve Finsku platí, že země je pro všechny, můžete tedy libovolně rybařit, sbírat, co se vám zachce, a spát venku, kdekoli se vám zachce, nejedná-li se o soukromý pozemek. V severním Laponsku však moc takových pozemků nenajdete.

Více se o životě ve Finsku dozvíte v článku: Ze života Finů: sauny, odpočinek a víkendy na chatách

Užijte si romantické noclehy ve srubech na břehu řeky

Řeka Lemmenjoki tvoří spoustu krásných zálivů, které se ani nezdají být součástí řeky. Zde se většinou nacházejí sruby k přespání. Nenechte si ujít nocleh na jednom z těchto nádherných klidných míst. První srub cestou po překročení řeky je ale pouze na rezervaci a je tedy zamčený, popřípadě již někým obývaný. Můžete však pokračovat dál směrem k vodopádům a asi 15 minut před nimi je veliký srub asi pro 20 lidí. Před srubem jsou lavičky a ohniště, za srubem je velký dřevník a do vody vedou dvě mola, z kterých je romantický pohled na vodní plochu a mírně se zvedající les za ní. Z tohoto místa je to k vodopádům už jen kousek.

Vodopády nejsou nijak veliké, jsou však čisté a zajímavé v jinak tak stejnorodě nudné krajině, jako je Laponsko. Můžete si chvilinku sednout a zaposlouchat se do hlučící vody.

Ti, kteří si obstarali mapu a kompas a jsou odvážní a zkušení, se mohou vydat i mimo značenou stezku. V parku se nachází velký počet srubů, kde můžete přespat. Bez mapy, kompasu a nějakých těch zkušeností však nebude vůbec těžké se ztratit! Ti, kteří se spokojí s dvoudenním či třídenním výletem a chtějí pokračovat ve svém putování Laponskem zase autem, se nabízí pouze téměř stejná cesta jako ta původní, ovšem dá se prodloužit o malý okruh pokračující z vodopádů.

Už nemusíte spěchat. V Laponsku už jste daleko od všeho, čemu jste chtěli utéct.

Laponsko je krásné, vlastně celé Finsko, a to v tom, že vás odnaučí pospíchat. Finové toho totiž moc k nabídnutí nemají. Mají obrovskou zem, která má však jen vodu a lesy. Žádné hory, žádné významné kulturní památky, nic. Proto brzy pochopíte, že v Laponsku není cílem vidět, co nejvíc parků, přírodních krás a spěchat rychle dál, nejdůležitější je užít si pěkná místa u neskutečně čisté vody, přespávat v perfektně vybavených srubech úplně zdarma a kochat se tím, kolik neobydleného prostoru kolem sebe na všechny světové strany máte.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí