Ze života Finů: sauny, odpočinek a víkendy na chatách

Ze života Finů: sauny, odpočinek a víkendy na chatách

Když si někde přečtete, co se říká o Finech, tak věřte, že to je pravda. Tady opravdu většina stereotypů platí. Finové chodí do sauny, Finové pijí litry kafe, Finům nezáleží na tom, zda vyhrají hokejový šampionát, ale pouze na tom, zda porazí Švédy, Finové jsou hrdí na svůj vzdělávací systém, na to, že měli prezidentku, Finové mají Santu, Finové chodí lovit, Finům nikdo nerozumí a samozřejmě Finové mají chaty u jezera.

Letní slunovrat

Juhannus je tady totiž mnohem větší svátek než Silvestr. Večer se nachystá obrovský oheň, který se na půlnoc zažehne. Všichni si pak podávají ruce a přejí si štěstí, stejně jako u nás na Nový rok. Po slavnosti se pak všude mluví o tom, kolik lidí má popáleniny a kolik lidí uslo opilých v sauně.

Jak se správně saunuje

Během pobytu na chatě se rybaří a saunuje. Jestli se domníváte, že existují nějaká pravidla pro správné saunování, tak jste na omylu. V sauně můžete být, jak dlouho chcete, můžete si dělat přestávky, jak dlouhé chcete, můžete se zchladit studenou sprchou, skokem do jezera nebo prostě jen vyjít ze sauny ven. V sauně můžete pít pivo.

Věřte, že většina Finů by si do sauny ani nic jiného nevzala. Je jedno kolik má sauna stupňů, záleží na vás, jestli chcete být v 70°C nebo v 150°C. Jedno pravidlo však platí. Do sauny chodí lidé nazí a nikdy nechodí muži s ženami, pokud to tedy není pár nebo pokud se muž slušně nezeptá. Ale že by se někdo k takové otázce odhodlal, to se stává zřídka.

Přečtěte si také další zajímavé články autorky. Oulanka: Boj s komáry na medvědí stezce nebo třeba o Divočině Urho Kekkonen parku.

Samozřejmě sauny mají Finové i doma. Každý dům má saunu. V domech jsou však sauny elektrické, kdežto na chatách většinou ty na dřevo, tedy opravdové. Ty jsou mnohem lepší a Finové je mají radši. A co házení vody na saunová kamínka? No to je smysl celého saunování, bez toho to prostě nejde! Abyste udělali větši teplotu, házíte vodu na kameny na kamnech. Finové se upřímně smějí, když se v zahraničí setkají s wellnes centry, kde se na velké ceduli píše “Zákaz házení vody na kamna”. Pravá finská sauna je mnohem vlhčí než naše sauny ve wellnes centrech.

Na chatách uprostřed ničeho Finové parádně vypnou

Na chatě na konci léta samozřejmě všichni chodí sbírat plody, hlavně borůvky. V červnu se sbírá ostružiník moruška, který je typický pro subpolární oblasti.

Víkendy si prostě Finové uživají venku na svých chatkách, které stojí na velikých pozemcích. Místa je tady totiž všude dost pro všechny. A v Laponsku jsou pozemky velmi levné. V obrovském Finsku žije 5 milionů lidí a země je tak 6,5x rozlehlejší než stejně lidnaté Slovensko, takže je těžké si vůbec představit, jak řídce je země osídlená.

Řada chat není vybavena tekoucí vodou ani elektřinou, takže je to tady takové správně venkovské. Chaty většinou rodiny vlastní po generacích a většinou to byly domovy, kde vyrůstaly generace dnešních šedesátníků a starších. Takže tato místa mají historii i ducha.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí