Chorvatsko pro sportovce: rafting, potápění nebo seakajak

Chorvatsko pro sportovce: rafting, potápění nebo seakajak

Většina lidí samozřejmě míří do Chorvatska k moři. Krásné pláže však nejsou jediným lákadlem téhle balkánské země. Dovolenou nemusíte trávit pouze lenošením na pláži. Chorvatsko nabízí rovněž úžasné příležitosti pro sportovní nadšence. Vyřádit se tak můžete na raftech, kajaku či na kole, ale také při horolezení, potápění, při windsurfingu ale i při turistice.

Rafting

Přestože Chorvatsko nepatří mezi nejznámější destinace pro rafting, sjíždět na raftu tu můžete hned několik řek. Rafting navíc nabízí jedinečnou možnost objevit nádherné přírodní scenérie, které jsou jinak takřka nedostupné. Řeky s křišťálově čistou vodou lemuje neprostupná zeleň, čekají tu na vás krasové kaňony, lehčí i náročnější peřeje, četné vodopády či naopak poklidná jezírka. To vše korunují nádherné výhledy na okolní krajinu. Rafting v Chorvatsku je dostupný prakticky všem, začátečníkům i pokročilejším adrenalinovým nadšencům. Většina sjížděných úseků dosahuje střední obtížnosti.

Nejznámější a nejoblíbenějším raftingovým centrem v Chorvatsku je řeka Cetina, kde na vás čeká průzračná voda zbarvená do tyrkysových až smaragdových odstínů, okolní džungle, jeskyně i vodopády. To vše činí ze sjíždění řeky Cetina skutečně nezapomenutelný zážitek, který si můžete užít nedaleko města Omiš, kde se tato nádherná řeka vlévá do Jaderského moře.

Řeku Cetinu lze sjíždět po celý rok, díky přehradnímu systému je zde neustále dostatek vody. Za raftingem však můžete vyrazit rovněž na řeky Dobra či Mreznica, které leží zhruba 70 kilometrů od města Záhřeb. Řeka Zrmanja v blízkosti města Zadar protéká nádherným divokým kaňonem, zatímco řeka Una tvoří přírodní hranici mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou, rafting se nabízí i na řekách Kupa či Korana. Mnohé řeky lze rovněž splouvat na kanoích či na kajaku.

Seakajak

Milovníci vodního živlu jistě ocení i četné možnosti výletů na tzv. seakajaku. Jaderské moře je poměrně teplé, čisté i poklidné, větší vlny jsou ojedinělé, stejně tak počasí je velmi stálé a málo větrné. K Chorvatsku patří více než tisícovka větších či menších ostrovů, a pobřeží lemují krásné oblázkové, skalnaté i písečné pláže. To vše činí z Chorvatska ideální místo pro seakajaking.

Seakajak nabízí jedinečnou možnost objevovat skryté útesy s jeskyněmi, užívat si pohodu v jinak nedostupných zátokách, jen tak se nechat unášet mořem a slunit se, pozorovat hejna ryb a jiných živočichů v průzračně čistém moři. Za výletem na mořském kajaku se vypravte například do okolí města Dubrovník. Za půl hodiny se odtud trajektem dostanete na ostrov Kolocep. O dvacet minut vzdálenější je pak ostrov Lopud. Pouhých osm kilometrů od Dubrovníků pak leží zátoka Zaton. Zapůjčení seakajaků nabízí rovněž ve vesnici Novigrad zhruba 30 kilometrů od Zadaru, nebo u města Rovinj.

Windsurfing

Chorvatské pobřeží od Istrie až po Dalmácii nabízí rovněž příhodné podmínky pro čím dál tím populárnější windsurfing, které uspokojí pokročilejší sportovce ale také naprosté začátečníky, nachází se tu spousta windsurfingových škol. Za nejlepší destinaci s nejlépe vanoucími vichry se jednoznačně považuje Premantura u Mysu Kamenjak na jihu Istrie. Další možností windsurfingu v Istrii je pak menší turistické letovisko Ravni. Zejména letní odpoledne se silnějšími a vytrvalými větry pak windsurfingoví nadšenci tráví v rybářské vesnici Viganj na západním pobřeží poloostrova Pelješac. Vítr do plachet chytíte také u obce Bol na ostrově Brač.

Nejširší nabídku průvodců a map Chorvatska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Potápění

Nezpochybnitelné krásy Chorvatska neleží jen na pevnině, ale ukrývají se také pod hladinou. Proto je tato země jedním z nejvyhledávanějších míst v Evropě pro potápění. Příhodné podmínky tu panují od května do listopadu. Pod mořskou hladinou narazíte na nejrůznější druhy živočichů, od chobotnic, přes murény, hvězdice, sépie a mušle až po červený korál. Kromě živočichů můžete pozorovat rovněž vraky lodí a potopené předměty z dávné historie. Podmořský svět můžete objevovat například na ostrovech Mljet, Pag a Brač či na poloostrově Pelješac.

Cyklistika

Skvělým způsobem, jak objevit krásy chorvatských národních parků či ostrovů, je rozhodně ze sedla kola. Napříč chorvatskou krajinou vedou kilometry silnic s méně frekventovanou dopravou, polních cest i lesních stezek jak dělaných pro výlety na kole. Kolo si lze půjčit prakticky kdekoliv. Méně nároční ocení pozvolný terén v centrálním Chorvatsku, okolí Plitvických jezer či v okolí Záhřebu a Rovinje, vytrvalejší sportovci pak jistě zajásají při stoupání do kopců například v národním parku Risnjak. S kolem se můžete vypravit také na ostrovy, není problém kolo přepravit trajektem. Například na ostrov Sipan se dostanete trajektem zhruba za hodinu z Dubrovníku.

Turistika

Není však nutné usednout na kolo, chcete-li blíže prozkoumat rozmanitosti chorvatské krajiny. Ta je totiž rovněž velmi přátelská ke všem turistům a čekají tu na vás lehčí i obtížnější procházky skrze horské hřebeny i lesy. Vyrazit můžete na kratší výlety, ale také na více dnů a pod stan. Vyhledávanou destinací mezi trekkaři je zejména Národní park Paklenica, který je součástí pohoří Velebit a jehož doménou jsou dech beroucí kaňony. Trekkovat lze ostatně ve všech osmi chorvatských národních parcích. Úžasné výhledy nabízí výlety po hřebenech Dinárského pohoří, oblíbené jsou pěší výlety do horského masívu Gorski Kotar. Pěkné procházky lze podniknout také v okolí známých Plitvických jezer. Stezky a pěšiny na vás však čekají také na ostrovech, oblíbený je Lopud.

Horolezectví

Chorvatsko je poměrně hornatá krajina, není tedy divu, že je rájem pro horolezce. Na své si tu přijdou vyznavači různého druhu lezení. Jsou tu klasické trasy pro méně zdatné, trasy pro sportovní lezení, ale třeba také místa k boulderování na vápencových skalách. Mezi lezci je vyhlášený především národní park Paklenica s krasovým říčním kaňonem, který rozhodně nabízí největší množství cest. Jelikož park leží nedaleko pobřeží, odměnou za zdolanou cestu jsou většinou krásné výhledy na moře. Lezci rovněž míří do národního parku Velebit či do pohoří Biokovo. Více než sedm stovek horolezeckých cest se nachází rovněž v okolí istrijských měst Pula či Rovinj. V okolí města Split si mohou horolezci vyzkoušet své dovednosti dokonce na více než osmi stovkách cest. V oblíbené lezecké destinaci Omiš pak některé cesty dosahují výšky až 300 metrů. Lezecké cesty jsou také na ostrovech Brač či Hvar.

Láká vás aktivní dovolená? Vytipovali jsme pro vás pět zajímavých cílů letních cest za poznáním! Nechte se inspirovat a zároveň se taky zapojte do diskuse a poraďte čtenářům vaše osobní tipy v článku TOP 5 tipů na aktivní dovolenou v Evropě.

V Chorvatsku lze prožít skutečně aktivní dovolenou. Většina sportovních atrakcí se nachází v blízkosti velkých měst a turistických lokalit. Není tak nic jednoduššího než si užít trochu adrenalinu a pak za odměnu strávit pár poklidných chvil na pláži.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí