TOP 5 tipů na aktivní dovolenou v Evropě

TOP 5 tipů na aktivní dovolenou v Evropě

  Vytipovali jsme pro vás pět zajímavých cílů letních cest za poznáním! Nechte se inspirovat a zároveň se taky zapojte do diskuse a poraďte čtenářům vaše osobní tipy!

1. Zkuste v Dolomitech Via ferratu Ceria Merlone

Z romantického městečka Misurina nejprve musíte poměrně hodně nastoupat až k Rifugiu Fratelli Fonda-Savio. Odtud už to bude jen kousek po suťovišti k západní stěně Cima Cadin. Po pár prvních fixních lanech se dostanete k dlouhým exponovaným žebříkům, které vás poměrně rychle dovedou téměř pod vrchol. Závěr via ferraty je už mírnější a najdete tady proto jen lana. Jedinečnou výhodou téhle cesty je celou dobu dokonalý výhled na Sextenské Dolomity. Cesta navíc není nikterak náročná, ale velmi exponovaná. Dole si nezapomeňte dát dokonalé špagety carbonara v Rifugiu Fratelli Fonda-Savio, na něž už v životě nezapomenete. No a zítra se vrhněte na další nádherné ferraty v okolí.

2. Do Vídně na kole

Značná část stezky z Brna do Vídně jede přes pohádkovou Jižní Moravu, kde se můžete zastavit na skleničku místního vína a odpočinou si v některém z mnohých penzionků. Ani rakouská část stezky není k zahození. Vine se romantickou, mírně zvlněnou krajinu. Celá stezka měří asi 130 km – polovina v Česku, polovina v Rakousku. Kolo se vám navíc bude skvěle hodit i přímo v rakouské metropoli protkané dokonalou sítí cyklostezek.

3. Canyoning ve Slovinsku

Pro milovníky adrenalinu se v posledních letech rozšířil nový sport. Canynonig je s nadsázkou řečeno takový aquapark pro dospělé. Cílem je překonat řeku valící se některým ze slovinských kaňonů. Čekají vás skluzavky, skoky, slaňování nebo plavání. Pokud se vrhnete do canyoningu poprvé, zkuste Sušec.

Nechte se inspirovat i místy, kam vyrazit na aktivní dovolenou ve světě.

4. Navštivte zapomenuté pohoří Picos de Europa

Pro Čechy je španělské pohoří Picos de Europa tak trochu „španělskou vesnicí“. Dvou a půl tisícové vrcholy se totiž nachází na severu Španělska poměrně daleko od turisticky oblíbených měst. Cesty z Čech tak většinou končí v Pyrenejích. Možná i proto jsou ale tyhle hory poměrně opuštěné a je potřeba si při přechodech nabalit potřebnou dávku potravin. Snad nejznámějším vrcholem je Naranjo de Bulnes (2 519 m). Naranjo znamená španělsky oranžový, což značí fakt, že přes půl kilometru vysoká západní stěna tohohle vrcholu se při západu slunce zbarvuje do oranžova.

5. Ben Nevis a Skotsko

Klasickým cílem dovolených se nestalo ani Skotsko, které přitom nabízí opravdu pohádkové zážitky. Vřele doporučujeme zejména výstup na Ben Nevi – nejvyšší horu Británie, a to i s pouhými 1300 m n. m. Výstup je jednoduchý a zvolit můžete z mnohých tras.

Aktivní dovolené je především o poznávání nových míst, využít můžete slevy na pobyty od Pepa.cz, kde najdete výlety do Lichtenštejnska, maďarských lázní, Osvětimi nebo Chorvatska. Vybrat si ale můžete i s široké nabídky wellness pobytů.

Zkušenosti čtenářů

Marek Švejnoha

Já bych doporučil aktivní dovolenou na ranči v srdci Andalusie. V malebném pohoří Sierra de Las Nieves si můžete vyzkoušet takřka všechny outdoorové aktivity od jízdy na koni, lezení, vía ferraty až po MTB, paintball a kaňoning. Více na http://www.rejertilla.com/cz/index.htm

František

Ta ferratta Merlone je „žebřík do kurníku“, daleko lepší a těžší je Tomasseli na Punta Fanis sud.Já bych chtěl vidět, nebo splavit druhý největší kaňon na světě řeky Tara v Černé Hoře a taky doporučuji Paklenici a Plitvice. Verdon ve Francii, Holentall v Rakousku. V Norsku Nord Cap, Lofoty a Romsdal. Ještě něco?!?

Evžen

Zdravím, tipy bych rozhodně doplnil o lyžařské středisko v Itálii, Val di Fiemme. Byli jsme tam s rodinou tento rok už asi po páté a neměnili bychom. Každý rok volíme jiný hotel i sjezdovky, protože nabídka je opravdu obrovská. Budu rád, když se někdo inspiruje, pro více informací doporučuji web http://www.visitfiemme.it/cs/active-relax/lyzovani-val-di-fiemme

Aktivní dovča v ČR

Teď jsme se vrátili z lázní Karlova Studánka a naprostá pohoda. Užili jsme si turistiku, která je opravdu úžasná. Půjčili jsme si i horská kola a vyrazili na Praděd. Po kolech jsme využili bazén a super masáž. Vyzkoušejte také a nebudete litovat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí