Vietnamská Sapa je královnou všech kontrastů

Vietnamská Sapa je královnou všech kontrastů

Majestátní hory, hluboká údolí, fotogenické scenérie, ale také domov řady etnických menšin nebo nejnavštěvovanější kout severozápadního Vietnamu. To všechno a spousta dalšího je Sapa – bývalé francouzské horské středisko, které vás do minuty zcela pohltí. Ostatně jako na celém Vietnamu, i na Sapě se podepsali francouzští kolonizátoři.

Trocha historie

Kolonizátoři pohoří Hoang Lien Son obklopující tuto malebnou oblast plnou kaskádovitých rýžových políček přejmenovali na Tonkinské Alpy a z nedotčeného městečka Sapa vybudovali město s nemocnicí, kasárnami i luxusními soukromými vilami. Líbilo se jim tu. A ještě aby ne. Město má nejen okouzlující okolí s nádhernými výhledy, ale také velmi příjemné klima, kde se stojí za to zastavit a načerpat svěží vzduch. A čím je městečko Sapa dnes? Především turistickým centrem neorganizovaně se rozrůstajícím, které si však přes návaly turistů zachovává původní magickou atmosféru, dokreslovanou nenucenou přítomností horských etnik.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Návštěva u horských kmenů

Ve Vietnamu žije celkem asi 54 etnických menšin, z toho 8 právě v Sapě. Nejčastěji zde potkáte Černé Hmongy nebo Červené Zao. Ať už se však jedná o kteroukoli skupinu, vždy jde o nesmírně přátelské, štědré a vstřícné lidi. I přes tlak globalizovaného světa si kmeny zachovávají svou vlastní kulturu. A říkáme-li kulturu, myslíme v nejširším slova smyslu.

Chcete-li poznat opravdový Vietnam, nenechte si ujít možnost přespání na farmě u některého z domorodců. Užijete si spoustu zábavy, ochutnáte skvělé jídlo a hlavně proniknete do ne vždy snadného života horských obyvatel. Každý kmen má vlastní jazyk, zvyky a tradice, ale i styl oblékání. Proto je Sapa tolik barevná. Tradiční kroje, které místní nosí nejen při svátečních příležitostech, ale i na oblíbené trhy, hýří barvami. Pokud rádi fotíte, právě tady budete ve svém živlu.

Seznamte se na trzích

Trhy v Sapě jsou vyhlášené. Mezi ty nejlepší patří rušný Bac Ha, kde se každou neděli schází domorodci z okolí, aby mohli prodávat své zboží, ale také jíst, pít a povídat si. Bac Ha, kde je každá část trhu určena jinému typu zboží, však vůbec není obyčejným trhem. Mladí místní sem míří hledat životního partnera! Každý obleče svůj nejlepší kroj a v barevném víru trhu hledá vhodného ženicha či pěknou nevěstu z vlastního etnika.

Posadíte-li se na chvíli ke stánku třeba s výbornou vietnamskou kávou a budete-li pozorovat rušno kolem, máte o zábavu postaráno. V tom dobrém slova smyslu. Je-li na vás Bac Ha moc živý, zavítejte do nedalekého Coc Ly nebo Sin Cheng u městečka Si Ma Cai. Jedná se o zmenšeniny Bac Ha trhu, které se navíc konají i v jiné dny než v neděli. Návštěvy rozhodně nebudete litovat.

Je libo nový účes?

Kromě zahraničních návštěvníků a místních domorodců jsou na trzích k dispozici také kadeřníci, holiči a dokonce i zubaři! Za mrzký peníz vám ochotně vykouzlí nový účes na hlavě, upraví sestřih vousů i vymění zuby. O úrovni poskytovaných služeb bychom jistě mohli polemizovat. Tupé nůžky, hygiena na štíru… jistě si to dokážete představit. O čem se však dohadovat nemůžeme je kouzlo, které milí obchodníci, kteří by se pro zákazníka rozdali, trhům dodávají.

Trekingový ráj

Jste-li příznivci horské turistiky, jste tu také správně. Právě tady totiž najdete nejvyšší horu Vietnamu – Fansipan s krásnými 3 143 metry. Ne nadarmo se jí přezdívá „Střecha Indočíny“. Za slunečných dnů nabízí překrásné výhledy do okolní krajiny, ale zdolat ji není vůbec legrace. Výsledek však stojí za to.

Pokud si na Fansipan netroufáte, nemusíte vůbec zoufat. Lanovka, která je právě pro slabší povahy určena, je připravena odvézt vás pohodlně na vrchol. Okolí navíc nabízí celou řadu dalších možností – od kratších a jednodušších treků až po náročnější výšlapy. Ať už ale půjdete kamkoliv, nebuďte překvapeni množstvím lidí. Kromě turistů zde totiž pobíhají i místní ženy a aktivně vám nabízejí nejrůznější produkty.

Sapa je zkrátka skvělým místem jak pro aktivní turisty, tak pro milovníky kultury. Každý tu najde to své. Sapa by tak rozhodně neměla chybět na vašem seznamu plánovaných míst k navštívení. Za nás má tento ráj na zemi jedničku s hvězdičkou.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Zdeněk

Krásná oblast, ale zničila jí dostupnost po železnici do LaoCai. A teď je tam navíc ještě dálnice. Je z toho velká turistická atrakce. Osobně místo Sapy mám raději třeba Tram Tau a okolí. Také Hmongové, vesničky, ale je to ještě původní, bez vlivu turistů http://www.vietnamista.cz/products/a7-nghialo/

zZDENEK

Zdravím,
souhlasím s názorem o Sapě. Neměli jsme v plánu i při své druhé návštěvě Vietnamu ji navštívit, ale vzhledem k náhradní variantě návratu do Lao Cai od Mu Cang Chai, jsme Sapou museli projet, pokud bychom nevolili cestu po dálnici. Po 14 dnech v oblasti Ha Giang, kde jsme narazili na 8 turistů + jednu menší skupinu zájezdu, to bylo nejhorší místo z měsíčního pobytu.
Díky Zdeńkovi za informace na jeho stránkách. Příští rok opět plánuji návrat do stejných míst v severním Vietnamu, tentokrát na podzim. Měl jsem možnost projet velkou část Vietnamu, ale sever byl pro nás bezkonkurenční.
Ideální je přijet nočním vlakem do Lao Cai, tam půjčit motorku (my měli 150kč/den) a projet to směrem Ha Giang. Víkendové trhy, příroda, místní obyvatelé, velmi solidní ubytování ve větších městech (do 120kč/os), žádní turisté a svobodné cestování i do zapadlých míst. Vřele doporučuji.

Martin

Ahoj, jeden můj zážitek ze severního Vietnamu, konkrétně z oblasi Sapa, jsem shrnul zde: http://pribehfotografie.cz/nocleh-u-cernych-hmongu/ Kdyby někdo chtěl načerpat nějakou inspiraci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí