ROZHOVOR: „Levnocestovatel“ Jiří Pekárek prozradil, kolik stojí letenka kolem světa

ROZHOVOR: „Levnocestovatel“ Jiří Pekárek prozradil, kolik stojí letenka kolem světa

Pro Jiřího Pekárka je vyhledávání letenek, plánování cest a samotné cestování vším. Právě proto založil webové stránky levnocestovani.cz, aby mohl výhodné akce, které sám neprojede a neproletí, poslat i dál ostatním.

Právě teď je se svou ženou na cestě kolem světa, během které chce postupně navštívit Dubaj, Srí Lanku, Maledivy, Singapur, Malajsii, Thajsko, Kambodžu, Laos, Vietnam, Filipíny, Indonésii, Austrálii, Nový Zéland, Hawai,  západ a východ USA a možná i Karibik. Přečtěte si rozhovor, jaké to vlastně je – „levnocestovat“.

Jaká byla tvoje nejlepší akce na letenky či pobyt, kterou si sám objevil?

Prohlédněte si další fotografie k článku…

A využil si ji?

Krétu jsem nemohl, protože jsem o akci informoval ze Srí Lanky a domů se dostanu až letos na konci září. Londýn byl také těsně před odletem na cestu kolem světa, kdy už sem měl naplánovanou jinou akci, během které jsme v partě deseti přátel projeli polovinu Itálie (Benátky – Florencie – Pisa – Řím) za 1500 Kč (letenky z/do Prahy + Megabus). Na dalších cca 1400 Kč nás pak vyšlo ubytování. Ale hodně hodně z tipů sám využívám.

Jak se vlastně stane, že má člověk jako koníček vyhledávání akčních letenek?

U mě to vznikalo postupně, chtěl jsem cestovat za co nejméně peněz a tak jsem hledal možnosti. Informace o akcích, které jsem nevyužil, mi bylo líto „vyhodit“ a tak jsem je předával svým přátelům. Později, když se okruh rozšiřoval i o přátele přátel, jsem se rozhodl vytvořit web pro všechny.

Kolik času denně touhle aktivitou trávíš?

Méně, než by bylo třeba 🙁 Když jsem doma, tak dvě až čtyři hodiny každý den. Teď na cestách je dodržování pravidelností ještě mnohem obtížnější. A tak např. dlouho plánovaná změna vzhledu webu nebo nové funkce vznikají jen velmi pomalu.

Čím je Levnocestovani.cz výjimečné oproti jiným podobným webům?

Neřekl bych, že je výjimečnější než ostatní, každý to děláme dle svých představ a možností. Je pak na samotném čtenáři, které weby bude sledovat a které ne. Já se snažím jít trochu jinou cestou, kdy víc cílím na „dovolenkáře“ a méně na „cestovatele“.

Často se tak na webu objevují Kanárské ostrovy, Mallorka, Kréta a další populární turistické destinace. Věřím, že tak dopřeji hezkou dovolenou i těm, kteří si drahé pobyty nemohou dovolit, a alespoň v části z nich probudím zájem o nízkorozpočtové cestování. Ostatní weby nevnímám jako konkurenci, naopak – je dobře, že lidé mají více možností a všechny nás to tak nutí stále zlepšovat kvalitu, abychom si čtenáře udrželi.

Ty jsi zrovna na cestě kolem světa. I tady využíváš svou dovednost objevit nejlevnější lety?

Částečně ano, ale letenky tvoří ty nejmenší náklady a nesnažíme se obletět svět co nejlevněji, ale vidět a zažít to, co nás zajímá. Nicméně je pravdou, že kdybych zkušenosti neměl, tak se cesta prodraží.

Za kolik peněz se tedy dneska dá sehnat „letenka kolem světa“?

Při dobré akci na ty nejdůležitější trasy a když si s tím člověk dá práci, tak za 23 tisíc, výjimečně i méně. Ale krom sázky, nebo pro zvýšení návštěvnosti webu, v podobné letence nevidím žádný smysl. Budete všude a přitom nikde. 
Nás komplet letenky vyjdou na cca 37 tisíc, možná trochu méně, pokud se objeví ještě nějaká akce. A možná více, když se rozhodneme něco změnit. Je to ale pohodlné cestování, kdy navštívíme vše, co jsme si naplánovali. Smyslem je více poznat svět a i sám sebe, ne lámat rekordy 🙂

Sám na webu píšeš, že cesta kolem světa je levnější než život v Praze. Je tomu opravdu tak?

Ano je, ale zase musím uznat, že náš život v Praze byl poměrně nákladný. Jen za nájem jsme platili 16 500 Kč a dbáme hodně na kvalitu potravin, čemuž odpovídají náklady na jídlo. Společně s nějakou kulturou, večery s přáteli atd. jsme se určitě dostali na částku přes 35 tisíc (za dvě osoby). Tady se vejdeme do tisícovky denně.  
U dražších lokalit to bude více, ale snad se nám do té doby povede vytvořit dostatečnou rezervu. A pokud ne, tak tam, kde bude draho, budeme jen krátce.

Přečtěte si více informací o cestování po Kambodži! Od praktických rad, až po tipy na zajímavé destinace.

U sebe na webu nabízíš i pobyty. Vyjdou často výhodněji než samostatné letenky?

Dávám na web i tipy na last minute pobyty od CK, protože často vyjdou výhodněji, než individuální turistika. A část čtenářů to i upřednostňuje, což plně respektuji. Pokud máš na mysli kombinace letenek + výběr hotelu, tak je to kvůli lepší službě čtenářům.

A využíváš podobné nabídky i na cestě kolem světa?

Využívám hlavně schopnost najít a usmlouvat co nejlepší ubytování za co nejmenší peníze, což nám dost šetří náklady a zároven bydlíme v čistém a hezkém prostředí. Samotné akce se vztahují především na cesty z Evropy.

Pokud člověk není zběhlý kupovat několikrát do roka letenky, ale taky by rád na konkrétní cestě ušetřil, co bys mu poradil?

Nejrozumnější je nejít s davem 🙂 Jídlo i ubytování o pár ulic vedle turistických míst stojí daleko méně. Stejně tak letenky a hotely mimo hlavní sezonu vychází mnohem výhodněji a přitom „mimosezonní období“ často znamená 10 minutovou přehánku denně. 
Ptejte se rovněž místních, často vám radi poradí, kde je dobré se najíst, co vidět, co zažít. A celkově je zbytečné nějak mnoho utrácet. Piknik pod Eiffelovkou s někým, koho milujete, je skvělý zážitek a přitom stojí 10x méně, než večeře v restauraci.

Odkud vlastně na dotazy odpovídáš?

Sihanoukville, Kambodža, bar na pláži  😉

Díky za rozhovor!

Jiří Pekárek založil webové stránky www.levnocestovani.cz hlavně proto, aby mohl s ostatními sdílet své nadšení pro cestování a tipy na skvělé ceny letenek a ubytování. Samotný název levnocestování pak vznikl z jeho obliby v low cost cestování, kdy se snažíte za co nejmenší peníze objevit co největší část světa. Od února do září je se svojí ženou na cestě kolem světa, odkud stále vyhledává ty nejlepší letenky!

Nejširší nabídku průvodců a map Kambodži (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Šárka

Pane Pekárku moc vám fandím a přeji hodně štěstí na cestách 🙂 Každý den se těším, jestli budu mít email z levnocestování. Ráda bych cestovala jako vy. Děkuji.

mape56

přeji plno krásných zážitků….

Jakub

Nevím proč, ale ze všech portálů či skupin pro levné letenky mi zrovna portál levnocestování přijde podsouváním reklamy, či přístupem, až za hranou, někdy se v nabídkách objevují až nesmyslné věci, u kterých mám pocit, že jde snad pouze o affilate provizní link, za každou ulovenou duši. Ale hlavně, kdo si to někdy zkusil, tak už dokáže posoudit, co je výhodné a co nikoli, stejně tak jako si dovede dopočítat ostatní náklady, které výlet obnáší, o kterých se zpravidla nikdy nikdo nezmiňuje. Tak že sehnat výhodně letenky je jen základ, jinak i tak potřebujete pro výlet kapitál, a při „ekonomické“ bilanci, že je to vyjde lépe než pobyt v Praze, se mi otevírá kudla v kapse, už jen proto, že oni si tady prý kupují „zdravé potraviny“, ale na cestách sní co u vidí na ulici, a už úplně nějak zapomínají na realitu, že pokud již máte někde domov a nechcete jej pustit, či přenechat jiným lidem, tak ty náklady na byt byť v nižší míře, musíte platit stále. A jelikož jsem již něco procestoval, tak vím o čem mluvím a ty fotky mi slzu v oku nevyloudí, leda tak tím, že vím, jak to vypadá o metr, či dva vedle.

Jirka - Levnocestovani.cz
Jakub:

Dobrý den,
číst můžete co uznáte za vhodné, každý to nějak děláme a je na čtenáři, co bude číst a „přes koho“ bude cestovat. Případně nemusí tyto weby číst vůbec a může si to zařídit celé sám.
 
Pokud je u tipu napsáno, že jde o cenu za letenku a hotel, tak jde poněkud nepřekvapivě o cenu za letenky a hotel. Že tím náklady nekončí a nějak je se třeba dostat z letiště k hotelu, něco jíst atd. je asi jasné každému, proto se o tom nikdo nezminuje.
 
Kudla v kapse se vám otevírat může, ale váš komentář ohledně potravin je zcela zcestný. Na ulici v Asii se najíte velmi zdravě. Že nechcete svůj byt pustit nebo pronajmout, je vaše rozhodnutí. Ano, pokud to nechcete udělat, tak ho musíte platit.
 
Fotky nemají vyloudit slzu ve vašem oku. Jsou součástí článku, protože se to líbí ostatním čtenářům.
 
Pokud se vám Levnocestování nelíbí, tak ho nečtěte. Já také nechodím na balet, nebo nečtu Hospodářské noviny. A přesto chápu, že jsou lidi, kteří to dělají rádi.
 
Že je pořád co vylepšovat se vůbec nehádám, to zcela jistě ano. Ale Levnocestování přimělo spoustu lidí začít si plnit své sny a v tom je jeho velký smysl.
 
 

David Eiselt
Jirka - Levnocestovani.cz:

Jirko… nesnaž se tvořit iluzi, realita je jen jedna 🙂

Adam

Prý levné letenky a má tam akorát formulář Pelikána. Tam letenky kupuje jedině totální amatér. Milý pane Pekárku, Vy si asi myslíte, že když sem dáte fotku z dovolený, tak se z toho všichni zblázní a půjdou na Váš affil web rychle hledat letenku na formuláři Pelikán. Nikdo se z Vašich fotek z dovolené nezblázní a weby které vydělávají, za těmi stojí hodně práce. To Vy evidentně nechápete. Myslíte si, že v letenkovém byznysu, kde se točí miliardy ročně, prorazíte s affil webem, kam dáte formulář třetí strany. O technické kvalitě toho webu ani nemluvím. Sto let za opicema. Výsměch 😀

Tomáš

Trochu mi uniklo, proč ty útoky na Jirku……vy kdo útočíte – co jste dokázali, co jste pro koho udělali? Myslím nezištně, bez prospěchářství ?

Petr

Tomáši máš recht.
Adam, Jakub: chlapci můžete si přeci udělat podobný web (lepší a vydělat více – už se na to těším až k vám kouknu) přidat fotky z dovolené a radit jinak než tady Jirka. Není potřeba hanit a plivat okolo.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: