Jak na Tokio? Rady pro první návštěvu největšího města světa

Jak na Tokio? Rady pro první návštěvu největšího města světa

Třináct milionů lidí, nekonečně mnoho ulic a uliček, vlakové linky hned několika společností, stovky zastávek a tisíce východů ze stanic. Tokio je prostě obr, takže jak se v takovém městě orientovat co nejchytřeji a nejefektivněji?

Hned na začátku smeteme pár ideálů – pěšky to nepůjde a nejspíš se ztratíte. Ale to je v pořádku, ztrácet se ve městě přináší skryté poklady. V Tokiu bude chytrý telefon váš nejlepší přítel, takže se dotknu i technologií. Nejužitečnější aplikací bude bezesporu Tokyo Subway Navigation for Tourists, vydaná přímo japonskou metro společností.

Tady nemůžu dostatečně zdůraznit, jak moc se aplikace hodí. Je vynikající – ukáže vám počet přestupů, barvu linky, číslo stanice, čas cesty, cenu, prostě všechno. Převelice vám usnadní veškerou dopravu po Tokiu. Ale pozor! Platí jen pro tokijské metro a linku Toei. Běží tady hned několik společností, takže lístek pro metro nebude fungovat u společností ostatních.

Budete muset plánovat

Detailní plánování je alespoň pro mě vždy tou nejotravnější částí cestování. Velikost Tokia ale vyžaduje, abyste si vše zjistili, pokud chcete ze svého pobytu vyždímat maximum. Občas se totiž může zdát, obzvláště na mapce při plánování, že jsou vaše cíle nedaleko sebe. Po bližším prozkoumání ale zjistíte, že musíte jet půl hodiny metrem, ne-li déle. A tak si pro lepší orientaci rozdělíme Tokio do několika částí, které nám s itinerářem pomůžou.

Největší přechod pro chodce na Shibuya

První kombinace Roppongi-Shibuya-Harajuku je spíše komerčně založená, všechno se zde točí okolo obchodů a obchůdků. Avšak právě v Roppongi najdete Suntory muzeum s umělecky založenými expozicemi. Nás zde tehdy zavedla expozice s názvem Japonská koncepce krásy, ale věřím, že ať už zde stihnete jakoukoliv výstavu, bude neskutečně nádherná. Vyrazte zde ale hned z rána při otevření, muzeum se rychle zaplňuje.

Stanici Shibuya jste už stoprocentně viděli v nějakém filmu, reklamě, na fotce, v podstatě kdekoliv. Nachází se zde údajně největší přechod pro chodce na světě, socha Hačika a hlavně spousta módních obchodů a výškových budov. Kdokoliv jede do Tokia a nepřejde tento přechod jakoby zde ani vůbec nebyl. I kdybyste neměli rádi davy a vřavu města, musíte si to zkusit. Přechází zde stovky lidí najednou, a navíc všemi směry, přesto do vás nikdo nenarazí. Jako byste se octli v centru mraveniště.

Shibuya skrývá ještě jednu část, kam když se dostanete, moc cizinců neuvidíte. A pokud ano, tak spíše pod rouškou tmy. Nachází se zde totiž tzv. Love Hotel Hill, kde najdete temná zákoutí a spoustu hotelů, které nabízí třeba tříhodinový pobyt. Můžete zde jít v naprosté anonymitě do pokoje s kýmkoliv, na chvíli si „odpočinout“, osprchovat se gelem bez jakéhokoli zápachu a poté pokračovat v prozkoumávání města. Pokud vás nakupování v Shibuyi neomrzelo, můžete vesele pokračovat na Harajuku, které je známo svou koncentrací skupin různých módních výstřelků.

Nejširší nabídku průvodců a map Japonska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Císařský palác u stanice Tokyo

Další část na prozkoumání bych volil Tokyo-Akihabara-Ueno. U stanice Tokyo najdete císařský palác, jehož zahradami se můžete projít. Do žádné z budov se ovšem nepodíváte. Pokud ale toužíte po něčem intimnějším a méně turistickém, tak si v neděli přivstaňte a jeďte do chrámu Yasukuni, který se nachází v této oblasti. Každý týden se zde konají bleší trhy, kde místní prodávají všemožné cetky a pro vás možné vzpomínkové předměty. Máte-li dost peněz, pořídíte zde i samurajské meče, masky a vlastně celé obleky samurajských bojovníků.

Následný přechod do Akihabary jen zdůrazní různorodost japonského hlavního města. V Akihabaře vás oslepí záře neonů, budete míjet obchody s elektronikou, budovy plné starých i nových videoher, ale také tematických kaváren jako jsou maid café a všechny jejich odrůdy, kde vás budou obsluhovat slečny převlečené za pokojské apod. Pokud vás cesta zavede do Uena, uvidíte staré trhy a poté se můžete vydat do Asakusy a navštívit obrovský budhistický chrám Senso-ji. Jen si dejte pozor, aby nebyly svátky. Ke chrámu se pak musíte tlačit protáhlými davy.

Svět animovaných pohádek

V Tokiu jsou také dost populární obchody známých animovaných pohádek. Zavítat tedy můžete do Pokémon shopu anebo obchodu Ghibli studia. Jeden takový obchod se nachází u mrakodrapu Tokyo Skytree, tyčící se 634 metrů nad metropolí. Dovolí vám-li to rozpočet, můžete si vystát frontu a zaplatit si vstup do vrchních pater, odkud se vám naskytne pohled na město.

Připravit si budete muset ale až 800 Kč, takže pokud chcete ušetřit, můžete se vydat do stanice Shinjuku odkud dojdete až k vládním budovám, které nabízí vstup zdarma do observatoře a naskytne se vám krásný pohled na město také, přestože v „pouhých“ dvou stech metrech.

Nevynechte ani oblast mimo centrum

Zbude-li vám ve městě čas, zajeďte si do muzea Miraikan, které je sice z ruky, ale je mou oblíbenou vzpomínkou na Tokio. Miraikan nabízí pohled do budoucnosti, přehlídku robotů a androidů a dokonce pravidelnou ukázku robota ASIMO. Z tradičnějších míst poté můžete zajet do Yokohamy a projít si zdejší čínskou čtvrť, či navštívit muzeum čínských nudlí. Případně ještě dál do Kamakury a podívat se na velkou sochu Buddhy.

To už je ovšem mimo centrum, na které jsme se celou dobu zaměřovali. Tokio toho samozřejmě nabízí mnohem víc a výletů do míst vzdálených hodinu cesty vlakem je zde nespočet. Hlavní cíl je ovšem zvládnout orientaci v Tokiu samotném, takže pokud se vám podaří neztratit se v Shinjuku, nejvytíženější stanici na světě, či najít místo kde se najíst ve změti japonských znaků, můžete se poplácat po rameni, protože jste zvládli největší město na světě!

Zkušenosti čtenářů

Frankie

Zásadně doporučuji sehnat si mapu s celým tokijským železničním dopravním systémem. Existují vesměs jen v japonštině, ale sehnal jsem skvělou s anglickými názvy stanic a linek. Doporučil bych nad rámec výše uvedeného plavbu lodí po Sumidě a návštěvu čtvrti Odaiba (socha svobody, Rainbow bridge, Fuji TV apod.).

Jakus
Frankie:

Anglická mapa metra spolu s příměstskými vlaky včetně spojů na letiště nebo nadzemky k ruskému kolu je ke stažení na oficiálním webu 🙂

vojta

ja doporucuji UENO ta ctvrt je proste genialni -levne jidlo a levnejsi hotely jak v centru 5 zastavky metrem do centra

vojta

2 Jakus-vsude v metru jsou stojany kde jsou mapy zdarma

CRYPT

Je to zajimave, hrozne rad bych se do Japonska chtel podivat, hlavne na dve vecy, holky a potom obchody s anime stuffs. Pripadne hrozne rad, bych si poridil samurajsky mec, ale neco poradnyho ne jen repliku… Sice ta cena bude asi dosti vysoka, ale preci jen….

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí