Petr Herold

Dříve překládal a titulkoval videa a pomáhal jako online dobrovolník. Teď cestuje a pracuje různě po světe. V Japonsku strávil tři měsíce, žil na Islandu, nyní se vrátil z Nového Zélandu a samozřejmě plánuje další cesty.


Články autora

Jak na Tokio? Rady pro první návštěvu největšího města světa
Města

Jak na Tokio? Rady pro první návštěvu největšího města světa

Třináct milionů lidí, nekonečně mnoho ulic a uliček, vlakové linky hned několika společností, stovky zastávek a tisíce východů ze stanic. Tokio je prostě obr, takže jak se v takovém městě orientovat co nejchytřeji a nejefektivněji?

Sendai: užijte si Japonsko tak, jak to v průvodcích nepíšou
Města

Sendai: užijte si Japonsko tak, jak to v průvodcích nepíšou

Když se řekne Japonsko, na mysli vyvstanou pojmy jako Tokio, Kjóto, supermoderní vlaky a neony. Ačkoliv to všechno k Japonsku určitě patří, byla by škoda neponořit se hlouběji do této bohaté země. To pravé Japonsko totiž čeká za hranicemi velkých měst. Jen dvě hodiny šinkansenem, oním superrychlým vlakem, leží na severu hlavního ostrova Honšú město Sendai. To se dá považovat za bránu do světa, který stále čeká na objevení.

Cestování po Japonsku? Co prefektura, to unikát!
Cestopisy a reportáže

Cestování po Japonsku? Co prefektura, to unikát!

V dobách samurajů, kdy se ještě bojovalo o japonská území, panovaly mezi jednotlivými klany značné rozepře. Jejich územní celky, tzv. prefektury, fungovaly samostatně. Údajně si obyvatelé prefektur mezi sebou navzájem nerozuměli, což se může projevit ještě dnes. Když jsme s našimi tokijskými přáteli byli na návštěvě u starší rodinky na severu Japonska, která zrovna něco řešila s místními zedníky, ptali jsme se, o čem se baví.

Jaká je japonská Fukušima pět let po tragédii?
Zajímavá místa

Jaká je japonská Fukušima pět let po tragédii?

K večeři jsme dostali okurkový salát od jednoho z japonských dobrovolníků, který byl nadšený, že se mu okurky podařilo vypěstovat. Až po jídle nám došlo, že jíst zeleninu z oblasti Fukušimy asi nebyl úplně ideální nápad. Vláda se přece jen snaží situaci stále tutlat a my potkávali dva druhy lidí. Jedni tvrdili, že je situace pod kontrolou a není se čeho bát, ti druzí jim zase oponovali. Pravda leží asi někde mezi oběma tábory.