Kanada – země javorového listu, kde je stále co objevovat

Kanada – země javorového listu, kde je stále co objevovat

Kanada fascinuje nejen svou rozlohou a divokou přírodou, ale i rozmanitou kombinací kultur z celého světa. Právě ve velkých evropsky vyhlížejících městech na řece Svatého Vavřince nebo v příjemném Vancouveru či Calgary na západě, žije celých devadesát procent obyvatel Kanady.

Vancouver – perla kanadského pobřeží

Vancouver, kosmopolitní město s blyštivými mrakodrapy, je obklopeno úchvatnými horskými scenériemi i bouřlivými vodami oceánu. Bývá považováno za jedno z nejatraktivnějších měst k žití na světě. Mírné klima, divoká příroda i blízkost pohoří North Shore, řek, jezer a oceánu dělá z města populární cíl pro turisty i milovníky sportu. Během jedné hodiny si můžete zalyžovat a zároveň se i vykoupat v Pacifiku. Dominantní postavení přírody je vidět i centru města mezi mrakodrapy. V 404 hektarů rozlehlém Stanley Park, si můžete prohlédnout nejen indiánské totemy, ale také Vancouver Aquarium s živočichy a rostlinami podvodního světa Atlantského i Tichého oceánu.

Poznávacím znamením metropole jsou však také mrakodrapy ze skla, oceli a betonu, které jsou soustředěny v Downtownu. Kde najdete množství architektonických skvostů. Jedním takovým je třeba i unikátní Veřejná knihovna, jejíž součástí je stavba připomínající Koloseum v Římě.

Edmonton, ráj pro milovníky nákupů

Edmonton je jedním z nejseverněji položených velkých měst na světě, ležící v údolí řeky North Saskatchewan. Rozvoj města započal během zlaté horečky, která z města vytvořila centrum obchodu a zemědělství. Dominantou města je „Gíza nad Saskatchewanem“. Jedná se o Convention Centr společně s pozoruhodnými skleněnými pyramidami Muttart Conservatory, v nichž se nacházejí exotické rostliny pocházející ze suchých, teplých a tropických krajin. Z pyramid se naskýtá panoramatický výhled na velké bloky v centru města.

Nejnavštěvovanějším místem v Edmontonu je obrovské nákupní a zábavní středisko West Edmonton Mall, které je také největším střediskem v Severní Americe. Nenajdete zde jen bezpočet obchodů, ale třeba i slané jezero se třemi živými lachtany, kluziště Ice Palace, hřiště na minigolf, kasino, střelnici nebo jezírko s plameňáky.

Edmontonu se často říká i „město festivalů“. Každoročně se jich zde koná několik desítek. Tím hlavním je Capital Ex. Nese se v duchu zlaté horečky, ve městě probíhají závody na vozech, na raftech, pořádá se karneval, hraje hudba a v noci září ohňostroje.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Calgary, město kovbojů a krav

Calgary leží uprostřed kovbojské země albertských rančů a jedinečný horizont mu vytvářejí nedaleké Skalisté hory. Je to také odtud co by kamenem dohodil do národního parku Banff, jež patří mezi časté cíle turistů. Město je proslavené kovbojským festivalem Calgary Stampade, jež patří mezi nejdivočejší letní festivaly v zemi. I když je Calgary moderním městem, podařilo se mu uchovat si srdečnou, ryze západní tvář.

Panorama města vytváří komplex Petro-Canada z roku 1984, který se svými střechami ve tvaru dláta, vyčnívá mezi ostatními mrakodrapy. Před nevyzpytatelností počasí v Calgary chrání místní lidi systém nadzemních krytých chodeb nazývaný Plus – 15. Jde o přibližně 40 mostů a 10 kilometrů tras, které jsou vybudovány asi 15 stop (tedy 5 metrů) nad úrovní silnice.

Dominantou centra je 191 metrů vysoká věž Calgary Tower, ze které se nabízí skvělý panoramatický výhled na město a jeho okolí. Zažít na vlastní kůži dobu kovbojů můžete ve skanzenu Heritage Park Historical Village. Více než 150 budov, dostavníky, parní vlaky i dobový bar dokonale navozuje atmosféru kanadského západu před rokem 1914.

Chystáte se do Kanady? Inspirujte se. 6 tipů na výlety z Vancouveru, aneb oceán i hory 30 minut za městem.

Montreal, město pestrosti

Na soutoku řek Ottawa a Sv. Vavřince leží město Montreal, u kterého je už na první pohled patrný evropský vliv. Množství architektonických stylů, národností, jazyků, ale i chutí činí z Montrealu město mnoha tváří. V současnosti je centrem filmového průmyslu a počítačových her.

Za nejkrásnější část Montrealu je považováno jeho historické jádro – Vieux Montreal, tedy starý Montreal. Nepřehlédnutelnou stavbou starého Montrealu je kaple Chapelle Notre-Dame-de-Bonsecours. Občas se jí říká také „kostel námořníků“, na střeše se tyčí měděná socha Panny Marie, jejíž náruč se otevírá všem, kteří připlouvají do města po řece Sv. Vavřince.

Toronto, jedno z nejhezčích míst Severní Ameriky

Toronto je dynamicky se rozvíjející město, nachází na překrásném místě u břehu Ontarijského jezera, jeho centrum je považované za jedno z nejhezčích míst Severní Ameriky. Možná právě proto láká imigranty z celého světa. Bez problémů zde žije více než 80 národností. Díky tomu je Toronto pestrou směsicí různorodé kultury. Pyšní se také bohatou klubovou scénou a festivaly.

Nejznámější ikonou Toronta je nepochybně telekomunikační a turistická věž CN Tower. Donedávna byla se svými 553 metry největší samostatně stojící stavbou na světě, než ji předběhla Burdž Chalífa v Dubaji. Kromě moderních mrakodrapů se může Toronto pochlubit i řadou památek, bohatým kulturním zázemím a v neposlední řadě i krásnou okolní přírodu. Nedaleko města se nachází třeba jedinečné Niagarské vodopády.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí