6 tipů na výlety z Vancouveru aneb oceán i hory 30 minut za městem

6 tipů na výlety z Vancouveru aneb oceán i hory 30 minut za městem

Vancouver svou polohou na pobřeží a zároveň pod úbočím hor North Shore Mountains poskytuje skvělý výchozí bod pro řadu výletů. Sestavili jsme pro vás TOP 6 výletů v okolí tohoto tří milionového města, které byste neměli za žádných okolností vynechat.

1. Seawall ve Stanley Parku

Procházka po Seawall je první položka na seznamu “Must-see” jakmile dorazíte do Vancouveru. V celé své délce Seawall měří 22 km. Asi nejhezčí je ta část okolo Stanley Parku, přímo na hraně s oceánem. Dávejte si však pozor, právě v části okolo parku je Seawall jednosměrný, proto začněte svou cestu od místa zvaného Canada Place v samém srdci centra města.

Můžete si vybrat a jít pěšky nebo jet na kole. Cestou uvidíte nádherné pohledy na hory za městem, čilý ruch v přístavu, přistávající a vzlétající hydroplány a v neposlední řadě desítky běžců, cyklistů, pejskařů a bruslařů. V případě, že si chcete odpočinout, není nic jednoduššího než zatočit do útrob parku a najít si vhodné místo pro piknik a posezení. Stanley Park a další přilehlé parky jsou plícemi Vancouveru a jeho obyvatelé ho využívají na maximum. Proto pokud máte raději klidnější prostředí, vyhněte se víkendu kdy je park za pěkného počasí doslova obsypán lidmi.

2. First peak na Mount Seymour

Podle našeho názoru se jedná o nejlepší vyhlídku na město a hory zároveň. Jsou dvě možnosti jak se na Mount Seymour dostat. První z nich obtížnější je jít celý trail od paty hory. To zabere podle zdatnosti několik hodin. Druhou rychlejší variantou je vyjet do vyšší polohy autem – ať už vlastním nebo stopem a z parkoviště se vydat nenáročný dvouhodinový trail směrem k vrcholu.

Respektive při pohledu z města si uvědomíte, že tato hora má vlastně tři malé vrcholky a ten úplně vpravo je nejlepší pro výhledy. Je vhodné si zjistit u místních aktuální sněhové podmínky. Nedoporučuje se bez patřičného vybavení jít na tento trail, pokud je pod sněhem. Jakmile sníh někdy v červnu roztaje. Nic nebrání v cestě. Okolní vrcholky neposkytují tak pěkný výhled na město a zároveň na hory v pozadí, proto je pro nás Seymour něčím výjimečný.

Doprava na místa:
Všechny výlety jsme uskutečnili bez použití auta. S vyjímkou Quarry Rock, kam nás vzala naše kamarádka. Ale víme, že do Deep Cove jezdí autobus MHD také.

3. Grouse Grind – prověří každou část vašeho těla

Ve Vancouveru se říká, že kdo nevyšel Grouse Grind, jako by nebyl ve Vancouveru. Tento kraťounký trail začínající pod kabinovou lanovkou stejnojmenné hory však prověří vaše síly na maximum. Během 2,9 km nastoupáte úctyhodných 853 výškových metrů. Běžný čas výstupu je mezi hodinou až dvěmi, v závislosti na zkušenosti a fyzičce. Neoficiální rekord drží jistý kanadský cyklista Sebastian Salas v čase 25 minut 11 sekund. Vy si můžete ovšem svůj výstup vychutnat v pomalejším tempu a v některých partiích se kochat výhledem po okolí.

Na vrcholu vás čeká odměna v podobě skvělého výhledu na město, výběh s medvědy a možnost pokračovat dále k Eye of the Wind – velkému větrníku kombinovanému s malou rozhlednou. Kdo by rád vystoupal ještě výše, může pokračovat na další trail směrem na Mt. Little Goat, Mt. Dam nebo Mt. Crown. Cesta zpět je oficiálně po Grouse Grind zakázaná, protože je velmi strmá a za mokra velmi obtížně schůdná. Proto doporučujeme včas si obstarat jízdenku dolů kabinovou lanovkou. Což je taktéž zážitek s pěkným výhledem.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

4. Quarry Rock v Deep Cove

Výlet na Quarry Rock byl prvním výlet vůbec během našeho pobytu v Kanadě. Proto je pro nás částečně srdeční záležitostí. Ale jistě si ho také oblíbíte. Deep Cove je malá vesnička v západní části Severního Vancouveru s velkou koncentrací bohatých Kanaďanů. Je to krásné místo s pěknou zátokou a marinou na samém vstupu do hlubokého zálivu Indian Arm.

Quarry Rock je holá skála ve vyšší poloze než Deep Cove. Čeká vás asi 45 minut cesty po jednoduchém trailu až ke skále. Z ní je pěkný výhled právě na Deep Cove, Indian Arm – v podstatě ledovcový fjord a na protější straně zátoky Jug Island a poloostrov, kde se rozprostírá Belcarra Provincial Park. Odtud můžete vyrazit zpět do Deep Cove, posedět na sladké odměně v místní kavárně nebo z Quarry Rock pokračovat po známém a dlouhém trailu Boden-Powell do Lynn Valley.

5. Victoria

Hlavním městem Britské Kolumbie je Victoria, nikoliv Vancouver. Není to první případ, kdy menší provinční město je tím hlavním namísto sousedící metropole. Ideální je udělat si výlet do tohoto menšího města přes víkend a přespat jednu noc. Lze to stihnout za jediný den, ale den je to zatraceně dlouhý.

Odměnou vám bude nádherná budova parlamentu, pěkný přístav, spousta historických budov na jednom místě a příjemná uvolněná atmosféra ve srovnání s Vancouverem. Mimochodem i cesta sem bude z části zážitek. Pokud budete cestovat jako my bez auta, vystřídáte za pět hodin – autobus, metro a loď. Pravidelné spojení s Victorií a dalšími městy na ostrově zajišťuje BCferries a paluba lodi vám poskytne pěkný výhled na hory hned při startu z Vancouveru a později pohled na přibližující se Vancouver Island. Na ostrově je mnoho dalších míst, které je také možné navštívit. Jen to nebude tak jednoduché s dopravou.

6. Whistler

Whistler leží asi dvě hodiny jízdy severně od Vancouveru a je známým lyžařským centrem díky svým horám a také olympiádě z roku 2010. Hlavní střediska jsou na dvou horách – Whistler Mountain a Blackcomb. Mezi nimi vede přes hluboké údolí dlouhá kabinová lanovka, která tak propojuje obě střediska pro lyžaře. V jednom místě budete mít pod nohami i více než 400 metrů volného prostoru. Jedná se o světový unikát.

Vynikající výhled do okolí poskytují obě hory. Na Blackcomb se můžete vydat ke stejnojmennému ledovcovému jezeru a obdivovat majestátnou horu Garibaldi Mountain. Nebo se lanovkou přesunout na Whistler Mountain a sedačkovou lanovkou vystoupat na úplný vrchol, odkud je za dobré viditelnosti vidět i ikonický stratovulkán Black Tusk s charakteristicky odlišným obrysem. Po sestupu zpět do vesničky vás čeká pohodlí malého městečka, procházky okolo jezer nebo jen brouzdání uličkami města. V létě tu potkáte hodně lidí na horských kolech. Whistler je magnet pro milovníky adrenalinového downhillu. Zatím jsme neměli šanci, ale do Whistleru se chceme vypravit ještě jednou a to v zimě. Místní ve Vancouveru říkají, že to je zcela jiný zážitek.

Zkušenosti čtenářů

Honza

Moc pěkné čtení. Člověku se hned chce do Kanady vyjet… a proč také ne, že? Připíšu si to tedy na list must visit destinations 🙂

Růžena Valdmanová

Tři baby by rádi cestovali do západní Kanady, ale nemají žádného průvodce který by jim ukázal a pověděl co by měli vidět když už se vydali na zajímavou cestu.Děkuji předem za odpověd Valdmanová

Růžena Valdmanová

Tři baby by rádi cestovali do západní Kanady, ale nemají žádného průvodce který by jim ukázal a pověděl co by měli vidět když už se vydali na zajímavou cestu.Děkuji předem za odpověd Valdmanová

Milan

Chci s dcerou 18 let na 3 týdny do Kanady. Hlavně příroda, parky a zvířata. Nevím kde začít.Letenky jsou do Toronta nebo Vancouvru. Dokáže někdo poradit ?

Zuzana

Ahoj, premyslime jet s detmi 1.5 a 3.5 roku do Kanady / Vancouver,  mate nekdo prosim tip aby si to uzil kazdy clen rodiny, neboli kam s detmi na vylety ? diky. Zuza

Zuzana:

To je nesmysl jezdit s tak malými dětmi tak daleko. Parkem u vody se můžete procházet i v ČR a pokud chcete na hory, stačí Evropa. Kanadu si nechte tak aspoň za 5 let a pokud možno jen v létě (jinak tam dost prší či sněží). Daleké cesty s malými dětmi se dají pochopit snad jen někam k moři.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí