TOP 15 zajímavostí Mauriciu: Le Morne, Port Louis, Chamarel, Grand Basin a další

TOP 15 zajímavostí Mauriciu: Le Morne, Port Louis, Chamarel, Grand Basin a další

Máme pro vás 15 nejzajímavějších míst afrického ostrova Mauricius, situovaného v Indickém oceánu. Pyšní se zejména přírodními rezervacemi.

1. Port Louis

Je hlavním městem a zároveň největším přístavem na ostrově. Bylo založeno r. 1735 guvernérem Mahé de Labourdonnaisem. V dnešní době je místem, kde se moderní způsob života pojí s tradicemi a vytváří tak nenapodobitelnou atmosféru.

Centrum města tvoří množství historických a kulturních památek. Zajímavým místem v centru města je tržiště Port Louis Market s nabídkou ovoce, zeleniny, masa, ryb, koření, ale také látek, oblečení a řemeslných výrobků. Nedaleko od tržiště můžete navštívit Natural History MuseumMauricius Postal Museum s kolekcí mauricijských poštovních známek.

Z islámské architektury zde najdete mešitu Jummahpevnost Fort Adelaide, nazývané též Citadel. Nenechte si také ujít francouzské koloniální budovy z 18. století, především Obecní divadlo nebo sídlo vlády, dále anglikánskou a katolickou katedrálu a budovu nejvyššího soudu. Nejoblíbenější místní zábavou jsou dostihy na zdejším hipodromu Champ de Mars. Nedaleko města se rozkládá Domaine les Pailles, přírodní rezervace, kde je možnost seznámení s dřívějším koloniálním životem a návštěva továrny na zpracování cukrové třtiny.

2. Sir Seewoosagur Ramgoolam botanical garden

Jedním z nejzajímavějších míst na Mauriciu je botanická zahrada Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden, založená už v 18. století. Zahrada není příliš rozlehlá, ale přesto je krásná. Jsou tu obrovské vodní lilie Victoria regiazlaté bambusy, 200 let starý Buddhův strom a křížový strom s listy, rostoucími do tvaru kříže.

3. Moka Town

Asi 12 km do Port Louis směrem do vnitrozemí leží místo Moka Towncentrum akademického života na ostrově. Je obklopeno půvabnou zalesněnou krajinou, horami a nachází se tu mnoho výstavných sídel. Město je sídlem University of Mauricius a Mahatma Gandhi Insitute.

4. Aapravasi ghat

Lokalita Aapravasi Ghat se nachází v oblasti hlavního města Port-Louis. Jedná se o místo, kde začalo moderní stěhování sezonních dělníků za prací. V roce 1834 si britská vláda zvolila Mauritius za místo toho co nazvala „velký experiment“ při nahrazování práce otroků „svobodnou“ pracovní silou.

Mezi lety 1834-1920 sem přijelo z Indie asi půl milionu sezonních dělníků. Na ostrově našli práci na cukrových plantážích nebo byli odtud odváženi za prací na ostrov Réunion, do Austrálie, jižní a východní Afriky nebo do Karibiku. Budovy, které tady stojí jsou prvními hmatatelnými projevy celosvětového ekonomického systému, který sebou přinesl jednu z největších migrací na světě. Světové dědictví UNESCO od roku 2006.

5. Curapipe

V hornatém vnitrozemí asi 20 km od Port Louis leží město Curepipe. Za svou velikost vděčí epidemii malárie v roce 1867, kdy tisíce obyvatel opustilo hlavní město, aby našlo v horách zdravější podnebí. Curepipe má styl anglických měst a je centrem výroby čaje a modelářství. Několik kilometrů na jihozápad od tohoto města leží vodopády Tamarind Falls s okolními terény vhodnými pro pěší výpravy. Z Curepipe vede jediná horská silnice nejkrásnější vnitrozemskou oblastí na ostrově do oblasti přírodní rezervace Rivière Noire National Parc. Po šesti kilometrech od města dojedete k přehradě Mare aux Vacoas, kterou obklopují vzrostlé konifery a kasuariny, a zdejší krajina připomíná spíš Severní Ameriku než ostrov v Indickém oceánu.

Pokud budete pokračovat dále na jihovýchod, dostanete se k posvátnému jezeru Grand Bassin, a dále na východ leží nejdeštivější místo ostrova a zároveň nejrozsáhlejší přírodní oblast Plaine Champagne. U „Černé řeky“ – Rivière Noire, lze spatřit množství nádherných vodopádů a otvírají se tu nezapomenutelné pohledy na nejvyšší bod ostrova Piton de la Petite Rivière Noire. Poblíž Curepipe je také oblíbené místo Trou aux Cerfs, vyhaslý, 85 m hluboký kráter. Z jeho vrcholu se vám naskytne úchvatný výhled.

6. Pamplemousses

Nejstarší botanická zahrada na jižní polokouli je známá milovníkům přírody po celém světě pro obsáhlé sbírky původních exotických rostlin. Nejzajímavějšími exponáty jsou obrovské vodní lilie a palma Talipot, která rozkvétá jednou za 60 let a pak odumírá. V zahradě však najdete stovky dalších rostlinných druhů, včetně 80 druhů palem.

7. Útes Le Morne

Le Morne je úžasný, 350 m vysoký útes, tyčící se nad nádhernými plážemi a korálovými útesy na malém poloostrově na samém jihu Mauriciu. Je to určitě nejhezčí místo na ostrově, které si nenechte ujít. Na Le Morne se dá vyjít, cesta je dlouhá 3,5 km a v horní části vede po skalkách s pomocí jistících lan.

Pláže pod Le Morne jsou nádherné a na západním pobřeží poloostrova je hlavní centrum Kitingu na Mauriciu.

Hora Le Morne na jihozápadě ostrova poskytovala v 18. a na počátku 19. století útočiště uprchlým černošským otrokům. Chráněni zalesněnými a téměř nedostupnými útesy založili uprchlíci (maróni) v jeskyních na vrcholu hory malé osady. Ústní tradice spojená s maróny proměnila horu Le Morne v symbol jejich utrpení a boje za svobodu. Díky velkému množství uprchlých otroků, kteří na Le Morne žili, se někdy ostrovu Mauricius přezdívá „republika marónů“. (Světové dědictví UNESCO od roku 2008.)

8. Grand Basin

Je jedním ze dvou přírodních jezer na ostrově a nachází se v kráteru vyhaslého vulkánu. Toto tajemné jezero je posvátným místem hinduistů, kteří sem konají poutě během svátku Maha Shivaratree a provádějí zde náboženské rituály. Můžete zde navštívit také hinduistický chrám.

9. Chamarel

Jedno z nejkrásnějších míst na Mauritiu se nachází v pohoří na jihu ostrova. Dostanete se k němu pouze po úzkých a točitých silničkách kolem kávových plantáží. Najdete zde zemi sedmi barev. Jde o půdu bohatou díky vulkanické činnosti na sloučeniny železa a hliníku, což ji zbarvuje odstíny červené, modré, zelené a žluté barvy. Poblíž této unikátní vyvřeliny se nachází úchvatné vodopády, které se propadají do několik desítek metrů hluboké propasti. Můžete sešplhat k dolnímu jezírku, kde vás čeká jedinečná koupel v křišťálově čisté vodě. (K vodopádům a zemi sedmi barev se platí menší vstupné).

10. Domaine les Pailles

Nedaleko Port Louis je přírodní rezervace jako živá připomínka koloniální minulosti. Je možné zde v překrásném prostředí shlédnout způsob života tehdejších osadníků, továrnu na zpracování třtiny či zařízení na destilaci rumu. V horách můžete pozorovat nedotčenou přírodu a zvěř, včetně opic, káňat či jelenů.

11. Casela bird park

Tento ojedinělý park se nachází u západního pobřeží ostrova. Spatřit zde můžete přes 140 druhů ptáků z 5 kontinentů. Raritou je mauritijský růžový holub, jeden z nejvzácnějších ptáků na světě. V parku uvidíte také další zvířata, tygry, opice a želvy, vše v klidné atmosféře tropického prostředí protkaného potůčky a kaskádami.

12. La Vanille crocodile park

Na jihu se nachází farma nilských krokodýlů dovezených z Madagaskaru. Můžete také navštívit místní ZOO mauritijské fauny. Uvidíte želvy obrovské, netopýry, leguány a chameleony. Gurmáni mohou ochutnat krokodýlí menu v místní restauraci „U hladového krokodýla„.

13. Martello towers

Věže jsou tichou připomínkou rivality tehdejších koloniálních mocností a byly svědkem převratných událostí na ostrově, konce otrokářství a počátku imigrace Indů. Na Mauritiu se nachází 5 těchto věží, které jsou mezi posledními z původních 220 postavených po celém světě podle prototypu ze severní Korsiky.

14. Mahébourg

Tento ráj rybolovu se nachází v zálivu Grand Port. Můžete zde navštívit starodávnou továrnu na sušenky, které se tradiční metodou vyrábí dodnes podle rodinného receptu z manioku a muzeum válečného loďstva. Mahébourg není ničím obzlvášť zajímavé městečko, ale není ani špatné, jeho starší část má určitou atmosféru, stejně jako trh a nábřeží. Potkáte zde prakticky jen Indy.

15. Rivière Noire National Parc

Na jihu ostrova se nachází tento národní park, ve kterém se můžete vydat na 2-8 hodinové tůry po dobře značených a udržovaných, ale někdy docela náročných chodnících. Hlavní vstup do parku je od moře od městečka Grande Riviere Noire, asi 5 km od pobřeží po asfaltové silnici. U brány (vstupné se neplatí) jsou mapy s vyznačením délek jednotlivých tras. Můžete vystoupit i na nejvyšší horu Mauriciu.

Nejširší nabídku průvodců a map Mauricia (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí