Lemmenjoki – pohádkový kraj zlata a sobů

Lemmenjoki – pohádkový kraj zlata a sobů

Cesta Laponskem na saních – to je putování pohádkovou zimní krajinou, kdy v naprostém tichu uslyšíte jen štěkot psů a třpyt sněhu. Vydejte se tam s námi!

Průvodce Santiago de Compostela

Průvodce Santiago de Compostela

Nový turistický průvodce autorek Veroniky a Jitky Škvárových vás jako první na českém trhu provede po Svatojakubské cestě ve Španělsku. Nechte se inspirovat a vydejte se na tuto kultovní pouť s nimi.

Astara – rozdělené město

Astara – rozdělené město

Klimatizovaný autobus si to šine po rozpálené asfaltce kousek od břehu Kaspického moře. Vzadu sedí skupina mladíků ve ve výborné náladě. Jejich cílem je Ardabíl, město v severozápadní části obrovské íránské země. Můj cíl se také blíží – jsem rád a zárověň i nerad, budu totiž muset vystoupit z příjemného vyklimatizovaného chládku do horka panujícího za okny autobusu.

Nejlepší český průvodce CK je Hynek Adámek!
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Nejlepší český průvodce CK je Hynek Adámek!

První ročník čtenářské ankety o nejlepšího průvodce cestovních kanceláří bude slavnostně ukončeno na večírku Hedvábné Stezky 15.12. Přivítáme i vítěze, Hynka Adámka.

Divoká planeta

Divoká planeta

Divoká planeta je kniha fascinujících fotografií z divočiny! Fotografové Petr Slavík a Václav Šilha se dívají na naši Zemi hledáčkem svých fotoaparátů opravdu zasvěceně a objevují pro nás pozoruhodný svět zvířat, jak ho neznáme.

Madagaskar – země baobabů a lemurů

Madagaskar – země baobabů a lemurů

Madagaskar je země s krásnou přírodou a úchvatnými národními parky. Nechte se inspirovat naším článkem a navštivte jej s námi včetně proslulé Baobab Avenue.

Augrabies – řeka v měsíční krajině

Augrabies – řeka v měsíční krajině

Název Augrabies, který dal vodopádu na jihoafrické řece Oranje Švéd Hendrik Jakob Wikar, je odvozen od namského slova „Aukoerebis“, což znamená „Místo velkého hluku“. Zatím se tu však v tichosti dostanete do tajemného dávnověku naší planety.

Namibie – Windhoek a Swakopmund

Namibie – Windhoek a Swakopmund

Namibii jsem navštívil v říjnu 2009. Byla to taková cesta narychlo, protože jsem se přidal ke dvěma charitativním pracovníkům z Německa a Rakouska, kteří dohlížejí na jeden projekt v této zemi. Z toho také vyplývalo určité omezení pohybu, protože oni tam byli již po několikáté a samotnému se mi do delších cest moc nechtělo. Během necelých tří týdnů jsem tak mohl poznat jen Windhoek a Swakopmund a podívat se do národního parku Naukluft.

Møns Klint – přírodní perla dánského pobřeží

Møns Klint – přírodní perla dánského pobřeží

Dánsko není jen zemí, kam jezdí na zájezdy důchodci či rodiny s malými dětmi. Naše reportáž dokazuje, že tato „placatá“ země má co nabídnout i milovníkům divokých přírodních scenérii.

Projekt „Cesta domů“

Projekt „Cesta domů“

Cesta domů je projekt Charity České republiky. Umožní malým šestiletým dětem na mongolském venkově zůstat s rodiči a nemuset odcházet na dlouhých 10 let do internátních škol.

Stopem po Novém Zélandu

Stopem po Novém Zélandu

Zajímá vás nádhera Nového Zélandu? Nechte se zlákat naším fotočlánkem a dozvíte se také, proč je stopování nejlepším způsobem pohybu po ostrovech.

Dlabanou pirogou do oblasti baobabů

Dlabanou pirogou do oblasti baobabů

Před cestou na Madagaskar jsme věděli o možnosti splout řeku Tsiribihinu v dlabaných pirogách. To, co jsme ale opravdu chtěli navštívit, byl Národní park Tsingy de Berahama zapsaný v UNESCO a okolí Morondavy, kde je nádherná oblast baobabů a slavná Baobabs Avenue.

Vzdělávání tibetských nomádů

Vzdělávání tibetských nomádů

Expediční fond podpořil projekt vzdělávání tibetských nomádů v čínské provincii Qinghai, nad Žlutou řekou. Přečtěte si, jak cestu do problematické oblasti prožívala autorka projektu. Čína je plná rozporů a někdy se člověk ocitne téměř v pekle.

Za tokajským vínem

Za tokajským vínem

Tokajské víno – sousloví, které někdy v životě slyšel už asi každý z nás. A to nemusí být žádný vinař, neřkuli sommeliér! Cílem našeho putování bylo tentokrát navštívit kraj, kde je tento lahodný nápoj doma a podívat se blíže pod pokličku jeho výrobě.

Gozo

Gozo

Čtete reportáž z ostrova Gozo, který je známý nejen svými církevními památkami, ale také pomeranči, fiky a silným trpkým vínem.