Gornergratbahn: Jak zažít Matterhorn za 4 hodiny

Gornergratbahn: Jak zažít Matterhorn za 4 hodiny

„Gornergrat – Matterhorn experience“ pyšní se historická zubačka na vrchol hory Gornergrat. Ti, co někdy stanuli na vrcholu nejkrásnější evropské hory nebo se o ni alespoň pokoušeli, by se sloganu pousmáli. Mně ale tento „zážitek“ plně stačí. Tím spíše, že mám na všechno pouhé čtyři hodiny.

Zubačka se šine nahoru maximální rychlostí 28 kilometrů za hodinu a na své 9 kilometrové trase s převýšením 1.500 metrů zastavuje ve čtyřech zastávkách: Findelbach, Riffelalp, Riffelberg a Rotenboden.

Je nádherné ráno, vzduch voní nejdříve lesem, pak loukami a nakonec mrazem. Nespouštím oči z Matterhornu, ale to už vykukují také obří sněhové čepice Breithornu, Polluxu, Castoru, Lyskammu a úplně vlevo se tyčí nejvyšší švýcarská kráska, Dufourspitze. Vystupuji z vláčku a pokračuji pár minutami chůze na vrcholek Gornergratu (3.100 m). Kousek nad hotelem, který vypadá jako z nějaké sci-fi knížky minulého století, se otevírá opravdu výjimečný kruhový pohled na 29 alpských čtyřtisícovek.

Nejširší nabídku průvodců a map Švýcarska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Gornergratbahn nahradil plánovanou lanovku na Matterhorn

Když roku 1890, po dvaceti letech turistického zájmu o Zermatt a okolí, vystoupilo na vyhlídkovou horu Gornergrat přes 8.000 lidí ročně, začal se pomalu rodit plán zpřístupnit pohledy na Matterhorn i těm, kteří takovou kondičku nemají. Ve Švýcarsku se stavěly železnice jako o život, a tak bylo přirozené, že do prudkých kopců šplhaly další a další ozubnicové dráhy.

V případě Matterhornu však padal v úvahu ještě smělejší nápad: lanovka až na vrchol. Představte si, jak by se celé kouzlo vytratilo! Naštěstí se proti tomuto nápadu postavili nejen obyvatelé Zermattu, ale i sami turisté, a nakonec i projektanti uznali, že by to bylo technicky příliš náročné.  A tak se začalo se stavbou Gornergratbahn, první elektrické zubačky ve Švýcarsku. O dva roky později, 20. srpna 1898, byla slavnostně otevřena a stala se (k údivu projektantů i investorů) ve Švýcarsku turistickým lákadlem číslo jedna. Až do vzniku lyžařské mánie jezdila zubačka jen přes letní sezónu, od třicátých let je upravena k zimnímu provozu a dnes je součástí prvotřídního lyžařského resortu.

Cesta dolů je exkurzí do alpinských klimatických pásů. Stálým společníkem je Matterhorn

Dost jsem se vynadívala do světa ledovců a alpských velikánů, je načase vyrazit. Svahy hory Gornergrat jsou trochu sedřené od sjezdování a cest tu vede nespočet. Vybírám si vždy tu, která se mi zrovna líbí. Konec konců, Matterhorn tvoří kulisu každému pohledu. Kamenné pole končí a slyším cinkot kravských zvonců. Zelené pastviny klesají až k dvěma malým jezírkům Riffelsee. Nebyly by ničím zajímavé, kdyby se v nich neodrážela kamenná pyramida Matterhornu. Kytiček přibývá, sem tam vykoukne syslík.

Scházím k horské chatě na Riffelbergu. Už zdálky slyším alpský roh. Není to nějaké vystoupení pro turisty. Tři chlapíci si prostě udělali výlet se svými dlouhatánskými troubami a u kapličky na Riffelbergu hráli sobě i pocestným pro radost. Poslechla jsem si a pokračovala dál. Za chatou vede cesta v serpentinách strmým kamenitým svahem a za chvíli přichází na louky nazvané Riffelalp. Zubačka je stále na dohled, čas od času se oranžová housenka sune nahoru či dolů. Sedám na velký kámen vedle zurčícího potůčku a jen se dívám.

TIP: Se Swiss Passem zaplatíte za zubačku Gornergratbahn jen 50%. Pokud koupíte pouze jeden směr, cena se stává naprosto únosnou. Ve srovnání s lanovkou na tzv. Malý Matterhorn je tato varianta nejen mnohem ekonomičtější, ale máte možnost jít pěšky a ty krásné hory zažít. Do Zermattu se dostanete červeným vláčkem z Vispu.

Nedaleko za hotelem Riffelalp už začíná hranice lesa a já mizím mezi voňavými borovicemi. Čas od času vykoukne obří kamenná pyramida a zase ji zakryje hustý les. Blížím se k Zermattu. Mám ještě čas, vezmu to oklikou přes starou vesničku Blatten. Tak to odtud pochází ty krásné fotky na všech čokoládách! Stařičké dřevěné stodoly dělají Matterhornu opravdu fotogenické popředí. Znovu překračuji kaňon říčky Vispa a už se blížím do centra Zermattu.

Švýcarsko bez rámečku 2012
Plánujete-li opravdu aktivní léto plné outdoorových aktivit a sportu, nejlepší volbou je návštěva nedalekého Švýcarska, které nabízí malebné horské vesničky ve stínu skalnatých velikánů, dokonalý servis dopravy i ubytování a v neposlední řadě mnoho kulturních památek. Za dlouhými výlety do přírody se vydejte do regionu Aletsch se stejnojmenným ledovcem, který je největším v Alpách. V kantonu Valais zase najdete další skvělé vysokohorské středisko vhodné k mnohým sportovním aktivitám, a to Saas Fe. Pod světoznámým velikánem, Matterhornem, leží nejznámější a nejnavštěvovanější turistické středisko ve Švýcarsku Zermatt. Více tipů na cestování po Švýcarsku najdete na www.MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí