Divoké pobřeží Costa da Morte ukrývá i bájnou Fisterru – španělský konec světa

Divoké pobřeží Costa da Morte ukrývá i bájnou Fisterru – španělský konec světa

V Evropě nenajdete mnoho pustých a drsných pobřeží bez turistických letovisek, načančaných pláží a davů lidí dychtících po koupeli v mořské vodě. Minimálně jedno je tady ale určitě, místní ho nazvali Pobřeží smrti a leží na úplném západě Španělska.

Costa da Morte dostalo svůj děsivý název zejména kvůli toho, že jej svými hrozivými vlnami omývá temně modrý Atlantický oceán. Drsné podmínky u pobřeží pohřbily hned několik lodí. V živé paměti tady místní ještě mají třeba havárii ropného tankeru Prestige, který silná bouře v roce 2002 dokonce rozlomila. V důsledku neštěstí uniklo do moře na 77 000 tun ropy.

Za nejdivočejší a hlavně nejsilnějšími větry bičovaný úsek pobřeží se považuje oblast mezi Camarinas a západním mysem Fisterra, na němž končí cesty poutníku putujících po Svatojakubské cestě. Jménem finis terrae, tedy „konec světa“, místo nazvala průzkumná skupina v čela s Luciusem Florusem Brutusem. Stačí dojít k majáku, pohlédnout na nikde nekončící obzor a okamžitě pochopíte, co ho k tomu vedlo.

Až do roku 1492, kdy byla objevena Amerika, považovali lidé Fisterru za západní konec světa. I dnes je jen těžko uvěřitelné, že se kdesi daleko na hladině oceánu objeví ještě další země. Nejdrsnějším a skoro úzkostlivým zážitkem se může stát návštěva mysu za špatného počasí, kdy místo vypadá, jako by jej každou chvíli měly pohltit obrovské zpěněné vlny Atlantiku.

Výběžek má opravdu zvláštní tvar, a tak samotný maják stojí až 4 kilometry za vesničkou a musíte se k němu vyšplhat po silničce klikatící se v zeleném svahu. Na skalnatém výběžku najdete také spoustu pozůstatků po spálených šatech poutníků, kteří zde tak symbolicky ukončují své putování. Mimo to si na pláži dole ve městě sbírají svatojakubské mušle, aby si odvezli symbolickou vzpomínku.

Nejširší nabídku průvodců a map Španělska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Odjakživa magická Muxía

Minout byste rozhodně neměli malebný rybářský přístav Muxía, který byl pro svou zvláštní atmosféru již v předkřesťanských dobách centrem animistů. Na konci výběžku stojí jednoduchý kostel Santuario da Virxe de Barca z 18. Století, který je obklopen žulovými kameny všech tvarů a velikostí, právě ony byly pravděpodobně důvodem k uctívání. Dodnes se také traduje, že některé mají léčivou moc. Jejich uctívání přejali i křesťané a tvrdí, že jsou to pozůstatky bárky, na níž přijela Panna Maria pomoci Santiagu.

Dokonalý výhled na celou krajinu najdete nahoře nad městečkem od románského kostela. I Muxia leží na Caminu de Santiago a pokud zde dorazíte jako poutník, objevíte v městě nádhernou moderní ubytovnu pro putující.

Slunění na „smrtícím pobřeží“

Na Costa da Morte nenajdete velké letoviska, ale spíše malá soukromá ubytování, skromné restaurace s mořskými plody a hlavně nádherné pláže, které lákají k přemýšlení a koukání na oceán. Koupání je zde kvůli teplotám i nebezpečným proudům docela náročné, což vám zaručí, že mnohokrát se na pláži ocitnete úplně sami.

Kvůli nezájmu turistů tady nenajdete ani přílišnou infrastrukturu. Nádherná je cesta po silnici podél pobřeží na západ k mysu Fisterra, pochopitelně je ale dosti pomalá. Vlaky zde nenajdete, takže budete muset pravděpodobně volit autobusy společnosti Monbus jezdící z Camarinas do Cée a z Fisterry do Santiaga de Compostela.

Zkušenosti čtenářů

Ladislav

Ahoj,
diky za report o konci světa, pěkný místo.
Všechny fotky se vzdáleným obzorem jsou viditelně šikmo vyfocené, to mi už přijde na pováženou.
L.

Jacques Corbeau
Ladislav:

Aby ses neposral Ladislave.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí